Innostusta Ikaalisissa - vahvasti mukana!

Ikaalisissa ollaan!

Vankasti mukana kulttuuripääkaupunkihaussa: Ikaalisissa on isosti intoa ja ideoita

”Toivomme, että kulttuuripääkaupunkihanke toisi jotakin tänne. Ja että myös projektin aikana tulisi esille se kaikki hieno, mitä täällä on. Olisi hyvä, jos pääkaupunkivuoden jälkeen voitaisiin sanoa, että myös me päästiin esille.”

Näin tiivistää Ikaalisten kaupunginjohtaja Kari Tolonen kaupungin toiveet Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaun suuntaan.

Matkailualaa edustava Ikaalisten Kylpyläkaupunki oy:n Sirpa Salkoaho ilmaisee asian suoremmin: ”Haluamme tunnettuutta, kävijöitä ja kassavirtaa!”

Kulttuuripääkaupunkihaku teki keskiviikkona täsmävierailun perinteikkääseen kulttuurikaupunkiin, Ikaalisiin, ja tapasi kaupungin johtoa ja kulttuurivaikuttajia.

Ilmassa oli paljon innostusta, hyviä ideoita ja myös halua maakunnalliseen yhteistyöhön. Ikaalislaiset olivat yhtä mieltä siitä, että kukaan ei pääse esille vain omiin varpaisiinsa tuijottamalla.

Siellä oltiin myös yhtä mieltä siitä, että kulttuuripääkaupunkihanke ei ole toteutuessaan mikään ulkoa annettu ohjelmakokonaisuus, joka vain ”kaadetaan” hankkeessa mukana oleviin kuntiin. Ei todellakaan ole, vaan alueen ihmiset itse tekevät kulttuuripääkaupungin, siihen tarvitaan ”ihmisten omasta kiinnostuksesta nousevaa aktiivisuutta”, kuten eräs osallistuja kuvasi.

Samalla moni pohti sitä, mitä myös kulttuuripääkaupunkihaun tiimi on miettinyt: Miten pidetään mukana ja esillä Ikaalinen ja ne muut lähes 20 kuntaa, jotka ovat yhteisessä hakemuksessa mukana? Ettei kaikki tule vain Tampereelta.

Lääkkeeksi löydettiin entstä tiiviimpi toimijoiden yhteistyö, yhteisistä asioista viestiminen ja tietysti Pirkanmaan ”reuna-alueiden” mukana pitäminen myös pääkaupunkivuoden taiteellisessa ohjelmassa.

Hakutiimi on tietoinen, että vaarana on kaukaisempien kuntien ”unohtuminen”. Pyrimme estämään tätä muun muassa vierailemalla alueen kunnissa. Jo maanantaina 27. tammikuuta on vuorossa Kuhmoinen.

Ikaalisten kulttuurivaikuttajat
Ikaalisten iloiset kulttuurivaikuttajat ovat vahvasti mukana kulttuuripääkaupunkihaun valmistelussa.

 

Ikaalinen pysyy ohjelmassa helposti mukana ainakin taiteellisten ansioidensa puolesta. Tapaamisessa listattiin Ikaalisten tiedettyjä ja tunnettuja vahvuuksia: Se on perinteinen kulttuurikaupunki. Siellä on Sata-Häme Soi ja Kimmo Mattilan luotsaama Kansainvälisen Harmonikkaliiton päämaja.

Siellä on IKATA, eli Ikaalisten käsi- ja taideteollinen oppilaitos. IKATA on merkittävä alan kouluttaja, jolla alkaa olla jo tunnettuutta ja brändiarvoa. Siellä on Antti Sorrin antaumuksella pyörittämä Puistofilosofia-festivaali ja muita hienoja tapahtumia.

Puistpofilosofia on muuten yksi Pirkanmaan kesän erikoisimmista ja sympaattisimmista kesähappeningeista, josta Matti Kuusela kirjoitti hauskan ja syvän jutun Aamulehteen viime kesänä.

On hyviä esiintymissaleja ja ympärillä kauneinta pirkanmaalaista luontoa. ”Kyllä tämä on kaunis paikka”, totesi Kimmo Mattila.

Sehän on hyvä kattaus. ”Maakunnassa on todella paljon hienoa koettavaa”, ryhmä totesi.

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaussa on mukana Tampereen ja pääkuntakumppani Mänttä-Vilppulan lisäksi 18 muuta pirkanmaalaista kuntaa. Mänttä-Vilppula on Pirkanmaan taidekaupunki. Ikaalislaiset kokevat profiloituvansa erityisesti musiikkiin.