Ulrich Fuchs kannustaa ottamaan yritysmaailman aidosti mukaan

Ulrich Fuchs tutustui Tampereeseen lumettoman pimeyden aikana. Pimeydestä huolimatta kulttuuripääkaupunkihaku on hänen mielestään etenemässä hyvin.

Ulrich Fuchs puhuu aidon yritysyhteistyön puolesta

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaun vieraana käynyt Ulrich Fuchs puhuu yritysyhteistyön puolesta pääkaupunkihaussa. Mutta yhteistyön pitää olla aitoa:

“Sellaisen yritysyhteistyön aika on ohi, että projekti tulee, kysyy rahaa ja vastapainoksi laittaa yrityksen logon verkkosivulle”, Fuchs sanoo. Hänen mukaansa yhteistyöstä pitää tulla kaikille hyötyä.

Fuchs on tällä alalla varmasti Euroopan johtavia asiantuntijoita. Hän on ollut tekemässä peräti kolmen kaupungin (Bremen, Linz, Marseille) kulttuuripääkaupunkiprojektia. Linzissä hän teki projektille viisi vuotta töitä.

Lisäksi hän oli vuosia raadissa, joka valitsee kulttuuripääkaupungit. “Olen lukenut 186 hakukirjaa”, hän sanoo.

Fuchs kävi kertomassa muun muassa Tampereen Kauppakamarin ja Tampereen Kannen Areenan edustajille, millaisia voivat olla pitkän aikavälin taloudelliset hyödyt kulttuuripääkaupungille. 

Hän kertoi esimerkin Linzistä (kulttuuripääkaupunki 2009). Kulttuuripääkaupunkivuonna sen matkailijamäärät nousivat 15 %. Seuraavana vuonna ne taas vähän laskivat. Näin käy aina varsinaisen juhlavuoden jälkeen. Olennaista on, mitä tapahtui sen jälkeen: matkailijamäärä on vielä noussut yhteensä 50 % seuraavina vuosina. Vastaavia tuloksia on tullut muistakin kaupungeista.

Fuchsin mukaan hankkeen mukana myös ”julkisen tilan” ja palveluiden laatu paranee. Palvelut keksitään uudelleen.

Fuchsin mukaan hakemus sinänsä on jo arvo. Ja investointi tähän projektiin on arvokas.

Kulttuuripääkaupungiksi hakeminen on hyvin erilainen projekti kuin vaikkapa olympiakisojen hakeminen. Kun olympiakisoja haetaan, tiedetään, mitä on tulossa.

”On 100 metrin juoksu ja muita tapahtumia ja niin edelleen. Mutta kun haetaan kulttuuripääkaupungiksi, niin lopputulosta ei tiedetä haun aikana. Ainoa mahdollisuus on luottaa siihen, että hakutiimin rakentama lopputulos on hyvä, ja se ei ole helppoa”, hän sanoo.

Lisäksi projektissa on aina riski. Ja jokainen hakijakaupunki tekee myös virheitä. Ulrich Fuchs sanoo, että hänen avullaan voi välttää aikaisempien hakijakaupunkien tekemiä virheitä. 

“Jokainen kaupunki voi tehdä omat virheensä!” Fuchs nauraa.