Taivaalta sataa rahaa?

Hanna Hietaluoma-Hanin

Tässä asiantuntijan vinkit, miten saadaan EU-tukea

Aku Ankan klassikkojaksossa taivaalta satoi rahaa. Ihan niin helppoa ei kulttuurihankkeen rahoitus ole, mutta Hanna Hietaluoma-Hanin Opetushallituksesta antaa vinkit siitä, miten kulttuurihanke voi saada EU-tukea.

“Väittäisin, että Luova Eurooppa -ohjelman painopisteet ovat aika järkevät. Todennäköisesti se, mitä te teette, istuu kyllä näihin tavoitteisiin”, Hietaluoma-Hanin vinkkasi keskiviikkona Tampereen Hiedanrannassa yli sadalle kulttuuritoimijalle.

Tampereen ja Pirkanmaan kultturipääkaupunkihaku kutsui alueen kulttuuritoimijat ja EU-asiantuntija Hietaluoma-Haninin yhteiseen workshoppiin setvimään ohjelmahaun ja EU-rahoituksen koukeroita.

Kannattaa osallistua!

Niin, Tampere ja Pirkanmaa hakevat Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Parhaillaan on päällä avoin ohjelmahaku. Monella olisi ehkä idea, mutta mistä rahat?

Jos Tampere valitaan kulttuuripääkaupungiksi, niin pääkaupunkivuoden hankkeille tulee myös kuntien ja valtion rahoitusta. Kukaan ei voi tietysti vielä summista puhua, koska yhtään päätöstä ei vielä ole.

Kerrataan vielä: Jos (kun) Tampere valitaan, niin rahoitusta saadaan. Kuinka paljon, se on vielä auki. Mutta aiemmissa kulttuuripääkaupunkihankkeissa rahoitus on ollut merkittävä. Joka tapauksessa kannattaa olla vähintään selviillä muista rahoituskanavista, ja jopa käyttää niitä.

Ja ohjelmahakuun kannattaa joka tapauksessa osallistua. Se on avoinna 15. lokakuuta asti. Osallistuminen kun ei maksa mitään. Nyt jos koskaan on aika ja mahdollisuus ajatella suuria.

Voi kysyä myös näin: Jos nyt on mielessä hyvä kulttuurihanke Tampereen seudulle lähivuosina, niin miksi ihmeessä sitä ei tarjoaisi kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaan? Mitään siinä ei menetä.

Hakekaa kumppaneita!

EU ja etenkin sen Creative Europa -ohjelma tarjoaa yhden lisäväylän erityisesti kansainvälisten hankkeiden rahoittamiseen.

Luovan Euroopan kautta rahoitusta on jaossa kulttuurialan eurooppalaiseen yhteistyöhön. Tämä tarkoittaa sitä, että hankkeeseen pitää aina saada kansainvälisiä kumppaneita. Kumppanit voivat toki olla pieniäkin organisaatioita. Tukea on tarjolla muun muassa liikkuvuuteen ja teosten levitykseen, yleisötyöhön, osaamisen ja uusien toimintamallien kehittämiseen, kotouttamiseen ja kulttuuriperinnön vaalimiseen.

Tätä tukea voivat siis hakea kulttuurin ja luovien alojen organisaatiot. Niin sanotuiksi pieniksi yhteistyöhankkeiksi luetaan hankkeet, joissa on mukana organisaatioita vähintään kolmesta maasta ja budjettin on alle 200 000 euroa. Näihin voi saada rahoitusta 60%. Suurissa hankkeissa organisaatioita on vähintään kuudesta maasta. Silloin tuki on maksimissaan 50% ja kaksi miljoonaa euroa.

Ei vain rahan takia!

Hanna Hietaluoma-Hanin antoi vinkkejä asioista, joita hankkeissa olisi hyvä olla mukana. Hankkeiden pitäisi edistää “rajat ylittävää liikkuvuutta ja kehitystä, yhteistyötä ja uusia yleisöjä tai osaamisen vahvistamista”. Osaamisen vahvistaminen puolestaan voi tarkoittaa vaikka digitalisaation edistämistä.

Miten toimija sitten löytää ulkomaiset kumppanit?

“Pyydä mukaan toimijoita, joilla on hankkeessa tarvittavaa osaamista”, Hietaluoma-Hanin neuvoo.

Hietaluoma-Hanin antoi vielä kaksi hyvää yleistä neuvoa EU-hankkeista haaveileville. Ensinnäkin: Vaikka mahdolliset tuet tuntuvat isoilta, pelkästään niitä ei kannata jahdata, jos idea puuttuu.

“Ei hanketta kannata tehdä vain rahoituksen takia. Prosessit ovat kuitenkin aikaa vieviä, eli se ei ole senkään puolesta järkevää. Ja matkan varrella joudutte vakuuttamaan monia, että hanke on järkevä”, hän varoitteli innokkaimpia.

“Toinen neuvoni on huolellinen valmistautuminen. Perehtykää pikkuisen näihin rahoitusväyliin. Mikä on se tulokulma, mitä halutaan korostaan, mitä on tehty jonkun tietyn teeman ympärillä? Voisiko sitä soveltaa teidän alalle?”

Koko Hanna Hietaluoma-Haninin esitys löytyy tästä linkistä.

Luova Eurooppa -ohjelmasta saa lisätietoja Opetushallituksen sivulta https://www.oph.fi/fi/ohjelmat/ota-yhteytta-luova-eurooppa-yhteyspisteeseen

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaun avoin ohjelmahaku puolestaan löytyy täältä: https://tampere26.fi/ohjelmahaku/