Yasmeen Hassan ja Equality Now saivat tasa-arvopalkinnon

Yasmeen Hassan vastaanotti kansainvälisen tasa-arvopalkinnon Tampereella Equality Now -järjestön puolesta.

Tasa-arvopalkinto: Equality Now on saanut muutettua 50 syrjivää lakia

Maailmanlaajuinen naisten oikeuksia puolustava järjestö Equality Now sai 2. joulukuuta Suomelta kansainvälisen 300 000 euron tasa-arvopalkinnon. Palkinto luovutettiin järjestöln johtajalle Yasmeen Hassanille Tampere-talossa.

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaku 2026 onnittelee!

Palkinnon jakotilaisuuden avaussanoissa Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen muistutti, miten merkittävä rooli Tampereella on ollut tasa-arvokysymyksissä aina 1905 suurlakosta ja Punaisesta julistuksesta asti.

Ikonen muistutti, että myös kulttuuripääkaupunkihaku on valinnut pääteemakseen yhdenvertaisuuden. Tampere haluaa olla Capital of Equality.

Palkinto tuli Equality Now:lle ansaitusti ja pitkästä työstä: Equality Now on 27-vuotisen toimintansa aikana onnistunut muuttamaan yli 50 syrjivää lakia.

Palkintolautakunta valitsi palkinnonsaajan 300 ehdokkaan joukosta. Raadin mukaan Equality Now tekee hyvin merkittävää ja erittäin vaikuttavaa työtä sukupuolten tasa-arvon hyväksi. Järjestö ajaa lakien ja käytäntöjen muuttamista, auttaa muokkaamaan sukupuolinormeja ja vaikuttaa paikallisesti, kansallisesti, alueellisesti ja kansainvälisesti. Lisäksi se pyrkii saamaan sekä naiset että miehet mukaan työhönsä ja yrittää aktivoida myös uuden polven vaikuttajia.

Lisää Equality Now:n työstä löytyy tasa-arvopalkinnon verkkosivuilta.

– Tasa-arvo on ratkaisu kaikkiin ongelmiimme, sanoo Yasmeen Hassan Aamulehden haastattelussa.

– Tiedämme, että köyhyyden hävittäminen on yhteydessä naisten oikeuksiin. Sama pätee myös ilmastonmuutokseen. Kaikki nämä asiat ovat yhteydessä toisiinsa, Hassan toteaa Aamulehdelle.

Equality Now ja palkintokomitea ovat sopineet, että 300 000 euron suuruinen palkintosumma käytetään tukemaan järjestön maailmanlaajuista kampanjaa tasa-arvoisen perhelainsäädännön hyväksi.

Vuonna 2020 tulee kuluneeksi 25 vuotta Pekingin toimintaohjelman hyväksymisestä ja viisi vuotta kestävän kehityksen tavoitteiden hyväksymisestä.

Equality Now’n Sanoista tekoihin -kampanja (Words and Deeds) esittelee vuonna 2020 selkeitä uudistuksia, joihin hallitukset voivat Pekingin toimintaohjelman pohjalta ryhtyä oikeudellisen tasa-arvon saavuttamiseksi.

Järjestön laatimassa raportissa pääpaino on uskontoon ja tapakulttuuriin perustuvassa perhelainsäädännössä. Tavoitteena on uudistaa sukupuolta syrjivä perhelainsäädäntö, joka on yksi suurimmista esteistä sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumiselle. Kampanja herättelee maailmanlaajuiseen liikkeeseen, jonka myötä kaikki naiset ja tytöt saisivat samat oikeudet tasa-arvoon ja ruumiilliseen koskemattomuuteen.

Jakotilaisuuden voi katsoa tallenteena Yle Areenasta.

Yasmeen Hassan.