Chemnitz juhli kulttuuripääkaupungin titteliä.

Tampereen ystävyyskaupungista tuli Euroopan kulttuuripääkaupunki 2025

Euroopan kulttuuripääkaupunki 2025 on Chemnitz. Tamperelaisille kaupunki on tutumpi kuin monille muille suomalaisille, sillä Chemnitz on Tampereen ystävyyskaupunki. Tampere hakee titteliä seuraavalle vuodelle.

Chemnitz valittiin 28. lokakuuta 2020 yhteensä kahdeksan hakijan joukosta. Jo vuosi sitten listasta oli pudotettu kolme pois ja Chemnitzin kanssa tittelistä kilpailivat finaalissa Magdeburg, Hannover, Nurnberg ja Hildesheim.

Valinta todistaa jälleen kerran, että titteliä ei välttämättä anneta suurimmalle ja kauneimmalle. Chemnitz on suunnilleen Tampereen kokoinen, Euroopan mittakaavassa varsin vähän tunnettu kaupunki. Se tunnettiin paremmin ehkä vanhalla nimellään Karl-Marx-Stadt. Kilpailijoista esimerkiksi yli puolen miljoonan asukkaan Dresden karsittiin jo esivalintavaiheessa.

Chemnitzin teema kisassa oli ”C the Unseen” eli ”Näe näkymätön” tai ”Näe se, mitä ei nähdä”.

Chemnitziläisten mukaan projekti ”kääntää valot kohti aiemmin näkymätöntä. Kohti yllättävää, kohti uutta – koska se ei ollut koskaan aiemmin näkyvää. Kohti hiljaisen keskustan näkymättömyyttä (#silent middle”) kuten myös kohti marginaalia. Kohti näkymätöntä kaupunkia, kohti näkymättömiä eurooppalaisia naapureita, näkymättömiä paikkoja ja elämiä, kohti näkymätöntä lahjakkuutta jokaisessa yksilössä. Ohjelma myös kutsuu mukaan kaikki muut Euroopan näkymättömät kaupungit ja alueet, jotka seisovat ylpeästi demokraattisen yhteiselon tukena”.

Aiheesta lisää täällä.

Chemnitz käytti paljon energiaa erottuvan ja hienon hakukirjan tekemiseen. Alla video sen tekemisestä.