Kulttuuripääkaupunkihaun avajaiset Hiedanrannassa

Tampereen kulttuuripääkaupunkihaku käynnistetään kaikille yhteisissä avajaisissa lauantaina 30.3. Hiedanrannassa

Tampere hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026 ja haku käynnistetään kaikille yhteisissä avajaisissa Hiedanrannan tehdasmiljöössä lauantaina 30.3.2019 klo 12–19.30.

Tampereen ja 14 pirkanmaalaisen kunnan yhteinen kulttuuripääkaupunkiohjelma kutsuu kaikenikäiset alueen asukkaat pääsymaksuttomaan avajaistilaisuuteen Hiedanrannan Kuivaamoon ja skeittihalliin, jotka täyttyvät elämyksistä ja yhteisestä tekemisestä. Palkittu kantelemuusikko Ida Elina tulkitsee popklassikoita, Tampere Filharmonian puhallinoktetti hurjastelee Mozartin oopperamusiikilla ja tulitaideyhdistys Flamma valaisee Hiedanrannan värikkään ympäristön. Kaikki pääsevät myös testaamaan rajojaan skeittihallissa Kaarikoirien opastuksessa ja jättämään jälkensä yhteiseen katutaideteokseen. Lapsiperheitä viihdyttää suosikkiduo Höpinätötterö. Ilta päättyy vuodelta 1925 olevaan Lost World -mykkäelokuvaan, johon musiikin loihtii kuusihenkinen Maajo-yhtye.

Pormestari Lauri Lyly avaa Tampereen kulttuuripääkaupunkihaun yhdessä sen luovan johtajan Juha Hemánuksen kanssa.

– Jokainen osallistuja voi vaikuttaa siihen, millainen kulttuuripääkaupunkialue tulevaisuuden Tampere ja Pirkanmaa voisivat yhdessä olla. Tavoitteenamme on kiteyttää tamperelaisuuden ydin, joka sykähdyttää kansainvälisestikin. Siihen tarvitsemme kaupunkilaisten panosta ja siksi kutsumme kaikki avajaistilaisuuteen – yhdessä kokemaan, ideoimaan ja keskustelemaan, Juha Hemánus sanoo.

Yhteistyökumppani Tampereen seudun joukkoliikenne ajaa vuoroja Keskustorilta Hiedanrannan Kuivaamolle klo 11.30 lähtien. Katukeittiö Leidi ja muut ruokapisteet palvelevat koko tapahtumapäivän ajan. Tarkempaa ohjelmaa päivitetään jatkuvasti Facebookin tapahtumasivuille. Tervetuloa nauttimaan uniikista tunnelmasta ja vaikuttamaan kulttuuripääkaupunkihankkeeseen yksin, kaksin tai porukalla.

Suomalainen kaupunki valitaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi seuraavan kerran vuodeksi 2026. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaku toteutetaan yhdessä pääkuntakumppani Mänttä-Vilppulan ja Pirkanmaan kumppanikuntien kanssa. Kumppanikuntina hankkeessa ovat jo mukana Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Lempäälä, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Suomen aiempia kulttuuripääkaupunkeja ovat olleet Helsinki vuonna 2000 ja Turku vuonna 2011.

OHJELMA 30.3.2019

12.00 Tapahtuma alkaa

12.30 Höpinätötterö, lastenmusiikkia (yläkerta)

13.30 Kulttuuripääkaupunkihaun avaus (alakerta):
Mozart: ooppera-alkusoitto, Tampere Filharmonian puhallinoktetti
Kulttuuripääkaupunkihaun avaus, pormestari Lauri Lyly
Kulttuuripääkaupunkihaun esittely, luova johtaja Juha Hemanus

14.00 Tampere Filharmonian puhallinoktetti: Mozartin oopperamusiikkia

14.30 Kulttuuripaneeli, aiheena Asukkaiden kulttuuri ja tilat kaupungissa. Mukana Liisa Häkiö (Agile Cities), Jon Thureson (arkkitehti, muusikko), Timo Saari (näyttämötaiteen moniosaaja, tanssinopettaja, tanssija ja koreografi), Teppo Rantanen, johtaja, Tampereen kaupunki. Keskustelua vetää kulttuuripääkaupunkihaun luova johtaja Juha Hemanus.

15.00 – 16.00 Sirkus Faktorin sirkustyöpaja (alakerta)

16.00 Ida Elina, konsertti (yläkerta)

17.00 Flamma, tulitaide-esitys (piha)

17.30 Maajo; Lost World -mykkäelokuva, Loud Silents 2018 -ohjelmistosta

20.00 Ovet sulkeutuvat

Tapahtuman aikana voi osallistua mm. katutaidetyöpajaan ja skeittikouluun. Serlachius-museoita edustaa metsäyhtiön tomera sihteeri rouva Ölander vuodelta 1951.

Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun avajaistapahtuma Facebookissa
Euroopan kulttuuripääkaupunkihaku Tampere 2026 Instagramissa

Teksti
Aila Rajamäki

Lisätietoja

  • Luova johtaja
  • Juha Hemanus
  • +358 44 430 9769
  • Projektipäällikkö
  • Eija Oravuo
  • +358 44 430 9988