Hakemus kulttuuripääkaupungiksi lähtee raadin käsittelyyn

Yhdenvertaisuus teemana tarkoittaa myös lasten huomioon ottamista. Kuva Puistofiestasta 2017. Kuva: Laura Vanzo.

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi hakemuksen kulttuuripääkaupungiksi

Tampereen ensimmäisen vaiheen hakemus vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä varten on nyt valmis. Kaupunginhallitus hyväksyi hakemuksen maanantaina 20.4.

Hakemuksen eli ns. hakukirjan pääteemana on yhdenvertaisuus sen kaikissa muodoissa.

Itse hakuprosessi on kuitenkin vasta alussa. Seuraavaksi hakemus toimitetaan opetus- ja kulttuuriministeriöön ja sitä kautta kansainväliselle asiantuntijaraadille 5. toukokuuta mennessä.

Raatiin kuuluu 10 vakiojäsentä eri puolilta Eurooppaa ja kaksi kulttuuriministeriön nimittämää suomalaista jäsentä. Raati haastattelee Suomen hakijakaupunkeja 23.6 – 24.6.. Raati arvioi hakemuksen ja haastattelee hakijakaupunkien edustajat-. Raati tekee näiden perusteella 24.6. päätöksen siitä, mitkä kaupungit pääsevät toiselle kierrokselle.

Jatkoon päässeet kaupungit syventävät ja täsmentävät hakemustaan syksyn aikana. Raati tekee toisen vaiheen laajemman hakukirjan perusteella lopullisen valinnan alkuvuodesta 2021.

Aivan täsmällisiin ohjeisiin voi tutustua Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla.

Haussa ovat Suomesta mukana Tampereen lisäksi Oulu ja Savonlinna. Erityisesti Savonlinnan hakemus on hyvin laajapohjainen sillä Savonlinnan lisäksi siinä ovat mukana Kuopio, Joensuu, Mikkeli ja Lappeenranta.

Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihakua on työstetty Tampereen johdolla ja mukana yhteisessä hakemuksessa on 20 kuntaa eli Tampereen lisäksi Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi.

Taustalla kuukausien työ

Tampereen hakemuksen taustalla on lukuisia asukkaiden osallistamistilaisuuksia eri puolilla Pirkanmaata sekä yli 70 muuta yleisötilaisuutta ja kohtaamispistettä. Hakemuksen ydinteemoista on tehty asukaskysely.

Hakemukseen sisältyy myös luonnos vuoden 2026 kulttuuriohjelmaksi. Luonnoksen pohjana on kaikille avoin ohjelmahaku, jonka kautta saatiin syksyllä 2019 yli 700 kulttuuriohjelmaehdotusta. Kulttuurialojen keskeiset toimijat ovat osallistuneet ohjelmatyöryhmiin ehdotusten läpikäymiseksi ja ideoiden jatkokehittämiseksi.

Kulttuuriohjelma täsmentyy ja konkretisoituu haun toisessa vaiheessa.

Haun pääteema on yhdenvertaisuus. Avointa ohjelmahakua viitoittaneet alateemat ovat Enemmän saunaa! Enemmän rosoa! Enemmän kylähyppelyä! ja Enemmän leikkiä! Hanke siis nostaa esiin muun muassa saunan yhdenvertaisen kohtaamisen paikkana, paikallista ja alueellista rosoista kulttuuriperintöä ja vastakulttuureita, alueellista kulttuurien rikkautta sekä lasten ja nuorten merkitystä kulttuurin tekijöinä ja kokijoina.

Kulttuuriohjelman lisäksi hakemus sisältää vastaukset EU:n asettamien kriteerien mukaisiin kysymyksiin mm. kaupungin kulttuuriprofiilista, kansainvälisestä ulottuvuudesta, asukkaiden osallisuudesta, hallinnosta ja toteutusvalmiuksista.

Taloudelle hyvät vaikutukset

Kulttuuripääkaupunkihankkeiden tavoitteena on asukkaiden hyvinvoinnin ja elämänlaadun kohottaminen kulttuurin keinoin. Onnistuessaan hanke lisää kaupungin elinvoimaa sekä veto- ja pitovoimaa, luo kansainvälisiä yhteyksiä ja näkyvyyttä, lisää matkailua ja vahvistaa erityisesti innovaatiotaloutta sekä luovia aloja.

Kulttuuripääkaupunkihakuun liittyvät hakukustannukset on jaettu Tampereen ja muiden kuntien kesken erikseen sovituin rahoitusosuuksin. Tampereen kaupunki ja kumppanikunnat rahoittavat yhdessä hakuvaihetta vuosina 2019-2020 noin 700 000 eurolla vuodessa. Valinnan varmistuttua hanke saa rahoitusta Tampereen kaupungilta, kumppanikunnilta, valtiolta ja EU:lta.

Vuosien 2021-2027 budjetin ja kuntayhteistyömallin neuvottelut ovat valmistelussa. Tietoa valtion rahoitusosuudesta vielä odotetaan.

EU:n kulttuuripääkaupunkitoiminnalle asettamien tavoitteiden mukaisesti hanke on pitkän tähtäimen kehitysprojekti, joka edistää kulttuurin panosta kaupungin pitkän aikavälin kehitykseen ja kansainvälistymiseen kaupungin omien strategisten painopisteiden mukaisesti. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaku on osa Tampereen Vetovoimainen elämyskaupunki -kehitysohjelmaa.

Hakemusta kokonaisuudessaan ei vielä julkaista, koska kyseessä on kilpailu.