Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaku uuteen vaiheeseen

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaku siirtyy finaalivaiheeseen. Projekti keskittyy nyt täysillä finaalivaiheen hakemuksen kirjoittamiseen. Tämä lopullinen hakemus pitää toimittaa opetus- ja kulttuuriministeriölle 23.4.2021 mennessä.

Tampereen hakuhankkeessa tapahtuu myös henkilömuutoksia. Taiteellisena johtajana toimineen Juha Hemánuksen sopimus päättyy vuodenvaihteessa. 

”On ollut ilo toimia Juhan kanssa tässä hankkeessa. Visiot ja luovuus ovat se ydin, josta tällaisen massiivisen hankkeen energia syntyy. Eurooppalaisen ulottuvuuden rakentaminen ja verkostojen luominen ovat äärimmäisen tärkeitä asioita onnistumisen kannalta”, sanoo Tampereen hakuhankkeen projektijohtaja Perttu Pesä.

 ”On ollut hienoa tuoda koko intohimoni ja erityiset osaamisalueeni, taide, kokemussuunnittelu, design-ajattelu, ekologiset asiat ja sosiaalinen kehitys tämän projektin käyttöön. Euroopan kulttuuripääkaupunkititteli on kilvoittelun arvoinen, ei pelkästään kulttuurin, vaan koko yhteiskunnan kehittymisen kannalta”, Hemánus kertoo.

”Siirrymme taiteellisen johtamisen osalta kombinaatioon, jossa Artistic Board tuo laaja-alaista osaamista koko toimintaan”, Perttu Pesä sanoo.

Claire Delhom on aloittanut ohjelmatyön projektisihteerinä. Delhom on ranskalainen, Suomessa seitsemän vuotta asunut taidejohtamisen ammattilainen. Hänen tehtäviinsä kuuluu mm. yhteistyön kehittäminen eurooppalaisten partnerien kanssa.

Syksyllä 2020 valittu uusi tiimi jatkaa muutoin entisellään.

Projektijohtaja Perttu Pesän lisäksi tiimissä jatkavat kuntakoordinaattorina Maria Peräinen, tuottajina Satu Keltanen ja Ilona Kyykoski sekä projektikoordinaattoreina Päivi Harri ja Kirsi Mustalahti.

Lisäksi tiimin jäsenenä jatkaa hankkeen pääkuntakumppani Mänttä-Vilppulan kanssa yhteisesti jaettu työntekijä, tuottaja Sipriina Ritaranta. Viestintäsuunnittelijana on Seppo Roth.

Tampere on yksi kolmesta suomalaisesta kaupungista, jotka kilvoittelevat vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki tittelistä. Tampereen kilpailijat ovat Oulu ja Savonlinna.

Hakuprosessin toisen vaiheen lopuksi kaksitoistahenkinen eurooppalaisten asiantuntijoiden raati tekee alkukesästä 2021 päätöksen Euroopan kulttuuripääkaupungista 2026. 

Tampereen kanssa titteliä hakee 19 ympäristökuntaa Pirkanmaalta.