Yleistä saunaa ja 90 nimikkeen verran muuta ohjelmaa

Yleinen sauna on yksi Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihakemuksen ohjelmalinjoista, onhan Tampere Suomen saunapääkaupunki. Kuva: Laura Vanzo.

Tampereen hakemus kulttuuripääkaupungiksi julki: Mukana yli 90 ohjelmanimikettä

Tampereen ja Pirkanmaan kuntien yhteinen hakemus Euroopan kulttuuripääkaupungiksi otsikolla Quality by Equality (Laatua yhdenvertaisesti) on nyt julkaistu haun verkkosivuilla osoitteessa https://tampere26.fi/hakukirja. Sivuilta löytyy 60-sivuinen hakemus kokonaisuudessaan (englanniksi) ja hakemuksesta tehty suomenkielinen tiivistelmä.

Kansainvälinen raati arvioi 23.6. pääseekö Pirkanmaa jatkoon haun finaalivaiheeseen. Tulos julkistetaan 24.6. Klo 14.

Tampereen ja Pirkanmaan hakemuksessa on mukana yli 90 ohjelmanimikettä. Kuudelle vuodelle jakautuvan hankkeen kokonaisbudjetti on alustavasti yli 50 miljoonaa euroa. Rahoituspäätöksiä ei ole vielä tehty.

Pitovoimaa alueelle

Tampereen pormestari Lauri Lyly liputtaa täysillä kulttuuripääkaupunkihaun puolesta:

”Olemme tällä hankkeella nostaneet Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuritarjonnan hienosti esiin. 700 ohjelma-aihiosta on jalostettu idealistinen, upea projekti, joka on eteenpäin katsova. Tavoitteena on myös saada aikaiseksi uutta synnyttävä pysyvämpi muutos. Tällä projektilla luomme elinvoimaa, viihtyisyyttä, veto- ja pitovoimaa alueelle”, Lyly sanoo.

Tampereen pormestari Lauri Lylyn mukaan kulttuuripääkaupunkiprojektilla luodaan elinvoimaa, viihtyisyyttä, veto- ja pitovoimaa alueelle. Kuvassa Aamulehden Nina Lehtinen haastattelee pormestaria.

 

”Kyllä tätä päivää on odotettukin ja tästä toivon mukaan alkavaa loppusuoraa”, sanoo haun luova johtaja Juha Hemánus raadin haastattelun jälkeen.

Hänen mukaansa valitsijoille yritettiin kertoa kulttuurimme omaleimaisuudesta, omasta rososta, omasta voimasta.

”Sitä me haluamme esitellä eurooppalaisille. Haluamme myös oppia Euroopalta monia laadukkaita asioita, ja yhdistää ne yhdenvertaisuuden kanssa.”

“Kaikkien pääsy kulttuuriin on tärkeää. Se on kaikkien suomalaisten kansanliikkeiden ytimessä. Me haluamme parantaa kulttuurin saatavuutta, me haluamme tuoda esiin Tampereen yhdenvertaisuuden voimaa koko Euroopalle”, Hemánus kuvaa.

Yhdenvertaisuus on Tampereen kulttuuripääkaupunkihaun otsikossa. Kaikkien pääsy kulttuuriin on tärkeää, sanoo Juha Hemánus.

Pirkanmaan mittainen mehiläisten valtatie

Hakemuksen varsinainen ydin on kulttuuriohjelma vuodelle 2026 ja sitä edeltäville vuosille. Tässä ensimmäisen vaiheen hakemuksessa kulttuuriohjelma on vasta luonnosvaiheessa. Jos kaikki lasketaan, mukana on jo nyt yli 90 erilaista ohjelmanimikettä, tapahtumaa, tilaisuutta tai festivaalia.

Yksittäiset ohjelmanimikkeet ulottuvat saunatapahtumista eSports-olympialaisiin, luontokohteista moderniin tanssiin, valtakunnallisesta kirpputoritapahtumasta taiteilijaresidensseihin, pubivisasta ikäihmisten graffitityöpajoihin.

Mehiläisten valtatie -projektissa luodaan Pirkanmaan kattava pölyttäjien verkosto, ja Suomen neito -projektissa tanssitaan robottien kanssa.

Kun Tampereella ollaan, mukana on toki mustamakkaratapahtuma, joka tuo Tampereelle myös eurooppalaisten verimakkaroiden kirjon. Moni tapahtuma on koko Pirkanmaan laajuinen.

Kaikki ohjelmanimikkeet löytyvät hakukirjasta. Suomenkielisessä tiivistelmässä on niistä poimintoja.

Kulttuuriohjelmassa on neljä ohjelmalinjaa.

Yleinen sauna on luonteva linja Suomen saunapääkaupungissa. Sauna on myös vertauskuva avoimille kulttuuritiloille. Tällä teemalla haastamme eron esiintyjien ja yleisön välillä, avaamme julkiset tilat demokraattiselle vuorovaikutukselle.

Vallankumouksia viittaa Tampereen rosoiseen historiaan, missä vallankumoukset yltävät 1918 sisällissodasta teollisiin, teknologisiin, digitaalisiin ja kestävän kehityksen vallankumouksiin. Tällä teemalla pureudumme yhteiskunnallisen polarisaation ja muutoksen ongelmiin

Puiden viisaus -ohjelmalinjassa kehitämme niin paikallisia kuin globaalejakin ratkaisuja ilmastonmuutoksen ja muiden sosioekonomisten ongelmien luomiin haasteisiin ja luomme samalla ekologista taidetta.

Kylähyppelyssä on kyseessä tutustuminen lähiympäristöön, niin eri kuntiin Pirkanmaalla kuin vaikkapa eri kaupunginosiin Tampereella. Tällä teemalla tutkimme miten paikalliset identiteetit rakentuvat globalisaation aikakaudella

Talousvaikutukset merkittäviä

Tampereen ja Pirkanmaan hakemuksessa on arvioitu myös hankkeen kokonaisbudjettia. Alustavasti on linjattu, että Tampereen ja kuntien rahoitusosuus varsinaiselle kulttuuripääkaupunkitoteutukselle voi olla yhteensä enintään 25 M€.

Summa jaetaan vuosille 2021-2027. Päätöksen rahoituksesta tekee Tampereen kaupunginvaltuusto syksyllä 2020, jolloin myös kuntien valtuustot päättävät rahoitusosuuksistaan.

”Tarkempi budjetti tehdään siis vasta kun valtion osuus on tiedossa ja kunnat tehneet omat päätöksensä”, sanoo haun projektipäällikkö Eija Oravuo.

Valtiolta odotetaan samansuuruista rahoitusosuutta. Lisäksi EU:lta ja yksityisiltä yhteistyökumppaneilta odotetaan muutamaa miljoonaa.

”Rahamäärä pitää suhteuttaa siihen, että tämä raha on tarkoitus käyttää kuutena vuotena. Ja tähän myös valtio laittaa toivon mukaan saman summan. Kokonaisuutena hankkeen suuruus on noin 50-60 miljoonaa. Tämä luo hyvää aluetalouteen”, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Aluetaloudellisia vaikutuksia on tutkittu esimerkiksi Turussa ja Tanskan Aarhusissa, jotka olivat kulttuuripääkaupunkeja 2011 ja 2017.

Turun vuoden kokonaisbudjetti oli 55 miljoonaa euroa. Jälkeenpäin tehdyn tutkimuksen mukaan vuosi toi Varsinais-Suomeen 260 miljoonan euron tuotantovaikutukset. Työllisyysvaikutus oli 3300 henkilötyövuotta.

Aarhusin tulokset olivat samansuuntaisia. Aarhusin budjetti oli 66 miljoonaa euroa. Keski-Tanskan alueen yksityisen sektorin liikevaihto kasvoi 159 miljoonalla eurolla ja vuosi loi vajaat 2000 uutta kokopäiväistä työpaikkaa.

Toisinkin voi käydä: Koronavirus käytännössä keskeytti 2020 kulttuuripääkaupunkien, Irlannin Galwayn ja Kroatian Rijekan ohjelmat.

Jos Tampere on jatkossa, työ jatkuu trimmatulla hakuorganisaatiolla.

”Toinen vaihe on lyhyempi ja painotuksiltaan erilainen kuin ensimmäinen. Tiimiä hieman laajennetaankin. Hankkeessa on ollut useampi paikka avoimessa haussa toukokuussa”, sanoo projektipäällikkö Eija Oravuo.

Jos Tampere putoaa, työ jatkuu sittenkin: ”Pyritään kaikkea yhdessä tehtyä työtä ja panostusta hyödyntämään. Hankkeessa on tätä varten valmisteilla Suunnitelma B”, Oravuo sanoo.

Tampereen ja Pirkanmaan haussa ovat Tampereen lisäksi mukana Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula (pääkuntakumppani), Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi.

Myös tämä on tamperelaista kulttuuria: Jääkiekon kultajuhlat! Kuva: Laura Vanzo.