Lapset pitämässä hauskaa Finlaysonilla. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Tampere26 haun kulttuuriohjelman projektit esittelyssä: TUPeGE – Tampere Urban Performing Game Event

Tampereen haun kulttuuriohjelmassa on esiteltynä yhteensä 115 projektia. Esittelemme niistä valikoituja otoksia lähipäivien aikana.

Tänään esittelemme kaupunkiseikkailun nimeltään “TUPeGE – Tampere Urban Performing Game Event”.

TUPeGE on kolmivuotinen, koko Tampereen yhteisöä osallistava projekti, joka huipentuu kuuteen Tampereen eri kaupunginosissa tapahtuvaan lapsille ja aikuisille suoritettavaan aarteenetsintään. Etsinnät perustuvat erilaisiin Tampereen kaupunkiin liittyviin tarinoihin menneisyydestä ja nykypäivästä.

Päätavoitteena saavutettavuuden lisääminen

Nykyaikaisten kaupunkien ympäristöt suunnitellaan yleensä aikuisille, jättäen lapset ulkopuolelle turvallisuuden näkökulmasta. TUPeGE:n myötä kaupunki aikoo lähestyä asiaa eri tavalla ja se on lapsiystävällinen. Koko projekti on saavutettavissa kaikille, ottaen huomioon mahdolliset erityistarpeet.

TUPeGE:n kehittäjä Ilaria Tucci kertoo yhdenvertaisuuden olevan avainasemassa projektissa.

“Projektiin sisältyy valmisteluja, joihin osallistuu erilaisia kykyjä omaavia, eri sukupuolisia ja eri kulttuuritaustan omaavia kansalaisia kaikista ikäluokista (lapset, nuoret, aikuiset ja vanhukset). Tarinat, joita tutkimme valmistelevien työpajojen aikana, paljastavat Tampereen historian monimuotoisuuden, kuten teollisuuskaupungin kulttuurienvälisten kohtaamisen, naisten emansipaation ja solidaarisuuden.”

Tuccin mielestä projekti on osoitus siitä, että kaupunkien saavutettavuuden lisääminen on mahdollista.

“Lasten tulisi olla mahdollista leikkiä turvallisesti kaupunkialueilla. Kaupungit ovat jatkuvasti muuttumassa ei-lapsiystävälliseen suuntaan. TUPeGE:n avulla haluamme muuttaa tämän trendin. Viimeinen tapahtuma tulee olemaan saavutettava ja avoin kaikille, kaupungin kaduilla ja kulmilla. Ei vain Urban Performing Gamea pelaavat lapset vaan myös kaikki mukana kulkevat saavat nauttia tapahtuman esityksistä.”

Yhdenvertainen Eurooppa

Tucci kertoo eurooppalaisen elementin tulevan projektiin tarinoiden kautta, joita tutkitaan työpajoissa ja esityksissä TUPeGE:n aikana. Tampereella on mielenkiintoinen historia eurooppalaisissa kohtaamisissa, ja se on myös korostettu projektissa. Projektin yhteistyökumppanit ovat myös eri Euroopan ja Euroopan ulkopuolisista maista.

”Henkilökohtaisesta ja ammatillisesta näkökulmastani eurooppalainen yhdenvertaisuus on tärkeä teema. Olen ammattimainen teatterinharjoittaja, jolla on paljon kokemusta teatterista ja kulttuuritapahtumien luomisesta (Italiassa). Vaikka olenkin ammattilainen ja asunut Suomessa jo 8 vuotta, minulla ei ole ollut helppoa päästä suomalaiseen kulttuurimaailmaan sisälle. TUPeGE:n avulla haluan antaa kaikille Tampereella asuville ja vieraileville ulkomaalaisille tunteen kuin olisit ”kotona”. Haluan kaikkien tuntevan olevansa mukana kollektiivisessa, osallistavassa, kulttuurienvälisessä ja kansainvälisessä tapahtumassa. Yhtä Eurooppaa – Equally European ei ole vielä täällä olemassa, meidän on luotava se yhdessä.”

Kumppanit

Projektin vetäjä on Ilaria Tucci (FI/IT) ja tiimin jäseninä ovat Anna Sofia Suoranta sekä Miriam Kaiser. Paikalliset kumppanit ovat Anna Haukka (FI), Alexandra Salmela (FI/SVK) ja Tampere Intercultural Art collective. Kansainvälisiä kumppaneita ovat If Human (BE), Locomoctavia (DEU/IT), Muvet (IT), Spazio-T (IT), Bizarra Produksjoner (NO), Valoonkalo (UK), G!RL BE HEARD (US), Silver Sepp (EE), Manca Ursic (SLO), Les Dudes (CAN/CHE) ja Fabio Florencio (BR/UK).