Kuva: Villipihlaja

Tampere26 haun kulttuuriohjelman projektit esittelyssä: Syötävä kaupunki – Wild&Cuisine

Tampereen haun kulttuuriohjelmassa on esiteltynä yhteensä 115 projektia. Esittelemme niistä valikoituja otoksia lähipäivien aikana.

Tänään esittelyvuorossa on projekti nimeltään “Wild&Cuisine”.

Kulttuuriohjelmastamme löytyy Syötävä kaupunki (Edible City) -niminen projekti, jonka tarkoitus on kannustaa asukkaita kasvattamaan ruokaa marginaalitiloissa ja kaupunkipuistoissa sekä poimimaan villiruokaa keskellä kaupunkia – tarjoten uusia tapoja tutkia alueellisten ja kausiluonteisten syötävien resurssien monimuotoisuutta. Wild&Cuisine on yksi Syötävä kaupunki -projektin alaprojekteista, josta siis kerromme teille nyt.

Villivihannekset pula-ajan ruuasta ja 2010-luvun trendihifistelystä kaiken kansan arkiseksi terveysruuaksi

Wild&Cuisine -projektissa on tarkoitus elvyttää vanhaa suomalaista ja eurooppalaista kulttuuriperintöä ja rakastuttaa ihmiset lähialueensa ilmaisiin syötäviin villikasveihin. Siinä opetetaan hyödyntämään näitä kaikkialla kasvavia syötäviä villikasveja ja lisäämään samalla ihmisten hyvinvointia, selviytymistaitoja ja kunnioitusta lähiluontoaan kohtaan.

Mistä Wild&Cuisinessa on siis tarkalleen kyse? Kysyimme tätä projektin luojalta ja vetäjältä Karoliina Laitiselta, joka onkin tuttu henkilö jo monelle Elämys- ja ohjelmapalvelut Villipihlajan takaa:

“Etsimme ja merkitsemme kaupunkilaisten parhaat ”salaattibaarit” digitaaliseen satokarttaan yhdessä syötävien puiden ja pensaiden kanssa. Opastamme villikasvien käyttöön lukuisilla ilmaisilla luennoilla ja tietoiskuilla: kirjastoissa, hyvinvointikeskuksissa, kouluissa ja työväenopistoissa – jaamme informaatiota, koulutamme ja pelillistämme.”

Photo_by_Villipihlaja_wild_food_project_wild_and_cuisine
Kuva: Villipihlaja

Pelkästä opettamisesta ja opastamisesta projektissa ei ole kyse, sillä suunnitteilla on myös festivaaleja ja muita yleisötapahtumia.

“Järjestämme kulttuuri- ja ruokafestivaalit lukuisine työpajoineen, ympäristötaiteineen ja ohjelmineen. Tuomme Tampereelle kaikille avoimen matalan kynnyksen villiruokakokkauskilpailun (Local Wild Food Challenge) yhdessä kansainvälisen yhteistyökumppanimme kanssa.”

Ja mikä parasta, Wild&Cuisine on kohdistettu ihan kaikille.

“Yhdistämme hävikkiruuan, villivihannekset ja vegen illallisissa avoimen taivaan alla. Yllätämme ihmiset pop up -maistiaistempauksilla. Viemme kansainväliset matkailijat villiruokakävelyille – paikallisille salaatti-, marja- ja sieniapajille – vain muutaman kilometrin päähän päärautatieasemalta! Tavoitamme projektilla paikalliset lapsista vanhuksiin, turistit sekä maahanmuuttajat. Ruoka yhdistää kaikkia!”

Villiruoka kuuluu kaikille

Lähiluonnon rikkaruohot eli villivihannekset ovat kaikenlaisille ihmisryhmille helposti saatavilla olevaa ilmaista, ekologista ja terveellistä ravintoa, jota meillä on mahdollisuus hyödyntää jokamiehenoikeuksien puitteissa. Projektin tarkoituksena on opastaa mahdollisimman monenlaiset “ihmisryhmät” oman asuinalueensa parhaat villiruuan keruupaikat ja opettaa näkemään ruokaa kaikkialla luonnossa.

Photo by Villipihlaja_wild_food_project_wild_and_cuisine_nature_tree
Kuva: Villipihlaja

Mukana olevat yhteistyökumppanit

Mukana Wild&Cuisinessa ovat Ahlman, Sasky kuntayhtymä/Osaran maatalousoppilaitos, Dodo.ry, Visit Tampere, Ekokumppanit, Villivyöhyke ry., Tampereen kaupungin kirjastotoimi, Tampereen seudun työväenopisto, Tampereen Hyvinvointikeskukset, ME-talo, Etappi, Luontopolkua eteenpäin -projekti (työttömät nuoret), Tyttöjen talo, Pirkanmaan matkailu ry., Frantsila, Bill Manson (Local wild food challenge) NZ