Special eSport -kisat Wärjäämössä.

Tampere26 haun kulttuuriohjelman projektit esittelyssä: Special eSports -maailmanmestaruuskisat

Tampereen haun kulttuuriohjelmassa on esiteltynä yhteensä 115 projektia. Esittelemme niistä valikoituja otoksia lähipäivien aikana.

Tänään esittelyssä on Special eSports -maailmanmestaruuskisat, joissa kisataan esteettömän eUrheilun laitteilla.

Yksi yhdenvertaisuuden menestystarinoista on Special eSports, jossa erityistarpeita omaavat pelaajat ympäri maailmaa kilpailevat mitaleista kehitysvammaisille suunnitelluissa peleissä. Väkivallattomia pelejä pelataan erilaisilla esteettömillä peliohjaimilla ja virtuaalitodellisuuslaitteilla. Vuonna 2026 Special eSports juhlistaa viisivuotissyntymäpäiväänsä maailmanmestaruuskilpailun merkeissä.

Mikä on Special eSports?

Special eSports (SES) antaa kehitysvammaisille yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua eSportsiin virkistys- ja kilpailutasolla. SES käyttää nykyisiä esteettömiä pelejä ja ohjaimia ja tukee uusien sopivien laitteiden, ohjelmistojen ja menetelmien kehittämistä.

Special eSports-verkosto perustettiin 2019 alkuvuodesta Tampereen Taideverstas Wärjäämössä yhdessä Accessible Arts and Culture ACCAC:n, Harjula Productionin sekä eXeriumin (Suomen Kuntoutusvälineet Oy) kanssa.

Perustamisestaan ​​lähtien Special eSports on kiinnittänyt paljon myönteistä huomiota maailmalla. Ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut aiottiin järjestää syyskuussa 2020, mutta ne jouduttiin perumaan pandemian takia. Vuonna 2021 tapahtuma järjestetään virtuaalisesti 23.–29. elokuuta nimellä ”Special eSports Tampere Open” ja tapahtumaan odotetaan osallistujia 31 maasta.

Special_eSports_Finnish_championships_2019
Special eSports SM -finaali 2019.

Luvassa monipuoliset maailmanmestaruuskisat

Vuonna 2026 järjestettävät Special eSports -maailmanmestaruuskilpailut kokoavat satoja urheilijoita ympäri maailmaa Tampereelle ei pelkästään kilpailemaan, vaan myös seurustelemaan muiden maiden pelaajien kanssa, osallistumaan työpajoihin ja tapahtumiin, tutustumaan Pirkanmaahan ja suomalaiseen kulttuuriin.

Tapahtuma kestää yhden viikon, ja se sisältää esittely- ja koulutustilat, alustavat kilpailut, työpajat, ammattilaisten konferenssin, sosiaaliset tapahtumat, finaalit sekä gaalan ja palkintojen jaon.

Tampereen ollessa vuoden Euroopan kulttuuripääkaupunkiehdokas 2026 ja mahdollisesti jopa kulttuuripääkaupunki, on juuri vuosi 2026 paras mahdollinen tilaisuus juhlia Special eSports-maailmanmestaruuskilpailujen viisivuotispäivää teemana ”Yhtä Eurooppaa – Equally European”, Special eSportsin synnyinpaikassa Tampereella.

Kumppanit

Partnereina ovat Kehitysvammaisten Tukiliitto, Paraolympiakomitea / Special Olympics Finland, Ammattiopistot Luovi ja Spesia sekä Accessible Arts and Culture ACCAC ja eXerium (Suomen Kuntoutusvälineet Oy).