Manserama. Kuva: Visit Tampere / Laura Vanzo

Tampere26 haun kulttuuriohjelman projektit esittelyssä: Skate-friendly Cities

Tampereen haun kulttuuriohjelmassa on esiteltynä yhteensä 115 projektia. Olemme esitelleetkin teille jo useita projekteja, mutta vielä on aikaa esittelyille.

Projekti, jonka esittelemme teille tänään, on ”Skate-friendly Cities”.

Skate-Friendly Cities -hanke tekee Tampereesta rullalautailun edelläkävijäkaupungin. Käytämme rullalautailua välineenä kestävään kehitykseen ja kaupunkilaisia osallistavaan toimintaan ja luomme skeitattavia taideteoksia ja skeittiaiheisia kaupunkitapahtumia Tampereelle ja seutukuntiin.

Nuorten osallistaminen hankkeen päätavoitteena

Rullalautailu ei ole vain lasten aiheuttamaa kiusantekoa. Se on tilaisuus pohtia, mistä julkisissa tiloissa oikeastaan on kyse.

Vaikka rullalautailu on maailmanlaajuisesti kasvava urheilulaji ja merkittävä osa nuoriso- ja katukulttuuria, Tampereella se muuttaa myös julkista tilojamme. Tampereella on kehitteillä rullalautailuekosysteemi, joka kasvattaa Tampereesta kansainvälisesti mielenkiintoisen skate-urbanismin mallikaupungin. Huippuluokan rullalautailun lisäksi hanke edistää skeittaajien, Tampereen kaupungin ja kulttuurilaitosten tiivistä yhteistyötä, auttaen investoimaan rullalautailuun ja edistämään nuorten osallistumista tasa-arvon mukaisesti.

Visit_Tampere_Manserama - skateboarding in Hiedanranta - Laura Vanzo-19
Manserama. Kuva: Visit Tampere / Laura Vanzo

Hanke sisältää seuraavat taiteellisen ja julkisen koulutuksen alat:

CREATE AND SKATE! – SKATEABLE INSTALLATIONS (luo ja skeittaa – skeitattavat installaatiot): Taideteoksia Tampereella ja Pirkanmaalla, jotka ovat valmistaneet huipputaiteilijat Anssi Kasitonni, Teemu Mäenpää, Jan Anderzén, Tommi Musturi, Arsi Keva ja Ella Salminen yhdessä arkkitehti- tai taiteellisen taustan omaavien skeittaajien kanssa ympäri Eurooppaa. Teokset löytävät uuden yleisön – ja tarjoavat jotain minkä päällä skeitata!

THE YOUTH GUARANTEE (nuorisotakuu): Suomen hallituksen aloite tarkoittaa, että jokaisella nuorella pitäisi olla jotain tekemistä kolmen kuukauden kuluessa työnhaun aloittamisesta. Koska rullalautailupaikkoja on jatkuvasti rakennettava ja ylläpidettävä, teemme osamme työvoimapalvelujen kanssa tämän toteuttamiseksi.

RENNO SKATE FILM NIGHT – MOVIE FESTIVAL (Renno rullalautailuselokuvafestivaali): yksi paikka, jonka luistelijat ovat ottaneet omakseen, on Kulttuuritalo Laikun edusta, joka sijaitsee aivan Tampereen keskustorin vieressä. Tällä Renno-nimisellä paikalla luistelijat perustavat oman skeittauselokuvafestivaalin, joka kasvaa vuoteen 2026 mennessä kansainväliseksi ulkoilmatapahtumaksi rullalautailu- ja dokumenttielokuville.

KAARIKOIRAT X UULU TOUR ACROSS PIRKANMAA (Kaarikoirien ja Uulun kiertue ympäri Pirkanmaata): he pakkaavat mukaan bändin varusteet, muusikot, luistelijat ja DJ: t bussiin – tai ehkä veneeseen? – ja lähtevät kiertueelle ympäri Pirkanmaata järjestäen rullalautailuesittelyjä, opetushetkiä ja musiikkitapahtumia alueen ihmisille.

LAUNCHING OF SKATEBOARDING PROGRAMME IN 2021 (Rullalautailukoulutuksen käynnistäminen vuonna 2021): yksi harvoista rullalautailun koulutusohjelmista maailmassa alkaa vuonna 2021 Sammon keskuslukiossa. Eikä tämä jää vielä tähän; ohjelma tekee yhteistyötä Tampereen yliopiston kanssa kouluttaakseen opiskelijoita kestävään kehitykseen sekä kaupunkikohtaisen tutkimuksen tekemiseen paikkakohtaisista toimenpiteistä ja kansalaisten osallistumisesta.

Kumppanit

Hankkeen vetäjänä toimii Pirkanmaan Kaarikoirat ry. Kumppaneita hankkeessa ovat Tampereen kaupunki / toiseen asteen koulutus, Pirkanmaan TE-toimisto, Tampereen yliopisto, Finlayson Art Area, Pirkanmaan elokuvakeskus, G Livelab, Tampereen Ev. Lut seurakunnat, Pro Orivesi, Kulttuuriosuuskunta Uulu, Nokian 108 Tehdas, Kuopion Rullalautailijat ry, Visit Tampere, Walklandia ry, HELride-kollektiivi Helsinki, Gatuplan (SE), Monsters on Wheels (BE), Novi Sad 2022 (RS), Mons 2015 (BE), Košice 2013 (SK), Trenčín 2026 (SK), Nitra 2026 (SK), Skate Nottingham (UK), Boardsport-Union Pusher (AT), City of Malmö (SE), White Arkitekter (SE), Mareld Landskapsarkitekter (SE), Stockholm Skate Collective (SE), David Gough (SE), Gustav Eden (SE), Fredrik Angner (SE), Leo Valls (FR), Erik-Hugo Pajos (SE/EST), Chris Lawton (UK) sekä Liettuan suurlähetystö.