Kuva: Henrika Nieminen

Tampere26 haun kulttuuriohjelman projektit esittelyssä: Plastic Rapids

Tampereen haun kulttuuriohjelmassa on esiteltynä yhteensä 115 projektia. Esittelemme niistä valikoituja otoksia lähipäivien aikana.

Tänään esittelyvuorossa on projekti “Plastic Rapids”, jossa lasten käsissä roskat muuttuvat taiteeksi.

Plastic Rapids -projektissa lapsille ja nuorille annetaan käytännön neuvoja siitä, miten osallistua luonnonsuojeluun ja miten käyttää luovasti arkipäivän materiaaleja. Muoviesineiden kierrättämiseen liittyvät työpajat, kierrätystapahtuma Plastic Market ja ympäristöystävälliset jätteidensiivouspelit kutsuvat kaikki osallistujat ympäristötoimiin.

Jätteestä taiteeksi

Nukketeatteri Nirunarun johtamissa lasten taidetyöpajoissa rakennetaan kierrätysmuovista vedeneläviä muistuttavia nukkeja.

Projektinjohtaja ja nukketeatteritaiteilija Henrika Nieminen kertoo projektista omin sanoin:

“Plastic Rapids on työpajakokonaisuus, jossa lapset ja nuoret saavat vaikuttaa ja osallistua luonnon suojelemiseen. Projektissa yhdistyy ympäristökasvaus ja taidekasvatus. Taiteellisena tyylilajina hyödynnetään nukke- ja esineteatteria. Työpajoissa opetellaan jätteiden, erityisesti muovin, kiertokulun pidentämistä. Muovijätteestä rakennetaan nukkeja, jotka muistuttavat vesieliöitä. Työpajoihin osallistuu tuhansia lapsia.”

Projektin kohokohta on suuri kulkue Tampereen keskustassa. Lapset ja heidän rakentamansa vesieliöt muodostavat suuren muovikosken, joka etenee risteävästi Tammerkosken kanssa. Plastic Rapids virtaa omia uomiaan muovinkierrätykseen Keskustorille kierrätystapahtumaan “Plastic Market”. Kulkueeseen osallistuu lapsia eri Euroopan maista, mikä lisää ympäristötietoisuutta ja kulttuurivaihtoa – ja luultavasti luo myös uusia ystävyyssuhteita.

Jätteestä syntyneiden ja alkuperäismateriaaleiksi päätyvien nukkejen elinkaari antaa tärkeän opetuksen, jossa mukana ovat oppilaitokset, ympäristöjärjestöt ja kierrätysyrityksissä työskentelevät ympäristöasiantuntijat.

Lasten ilmastohuolet esille

“67% suomalaisnuorista kokee paljon tai melko paljon epävarmuutta tai turvattomuutta ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen takia”, kertoo WWF. Tätä ilmiötä kutsutaan ilmastoahdistukseksi. Ahdistuksen syy on kiistanalainen, mutta selvää on, että konkreettisia tekoja tarvitaan helpottamaan huolta.

“Lapsilla ja nuorilla on yhdenvertainen oikeus saada äänensä kuuluviiin, Plastic Rapids -projekti antaa mahdollisuuden tuoda ilmastohuolet esiin, saada ne näkymään ja kuulumaan. Aikuiset ovat lasten apuna ja tuovat esille tarvittavan tiedon kierrätysasioista. Tämän hetken teot ympäristön puolesta turvaavat lasten tulevaisuutta. Myös heidän on saatava vaikuttaa”, Henrika Nieminen kommentoi.

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppaneina projektissa on jätteenkäsittelyn ja muovin asiantuntijoita sekä eri alojen taiteilijoita. Mukana projektissa ovat jo Pirkanmaan jätehuolto, Muoviteollisuus ry, Muoviyhdistys, sekä nukketeatterin tekijöitä Tampereelta. Työpajat suunnitellaan yhteistyössä perusopetuksen kanssa. Kansainvälistä yhteistyötä suunnitellaan monen tahon kanssa, kuten Venäjän kansalaisjärjestön Clean Gamesin kanssa.