Kuvassa Lassi Autio ja Wilhelmiina Mansikkamäki. Kuvaaja Miia Jauhiainen.

Tampere26 haun kulttuuriohjelman projektit esittelyssä: KIRSI – kehitysvammaisen naisen historia

Tampereen haun kulttuuriohjelmassa on esiteltynä yhteensä 115 erilaista ja hienoa kulttuuriprojektia. Haluamme esitellä tulevina päivinä teille niistä osan, ja tänään ensimmäisenä esittelyvuorossa on projekti nimeltään ”KIRSI – kehitysvammaisen naisen historia”.

 

Esteetön ja saavutettava kulttuuri kuuluu kaikille ihmisille. Taiteen kentällä etsitään reittejä yhä tasa-arvoisemman ja esteettömän sekä vastuullisen taiteen saavutettavuuteen. Marginaalissa – etenkin Suomessa – näyttävät olevan kehitysvammaisuuden kirjon piiriin luokitellut ihmiset.

KIRSI – kehitysvammaisen naisen historia (KIRSI – woman with disabilities) -esityshankkeessa pirkanmaalaiset kehitysvammaiset teatteriharrastajat ja teatterin ammattilaiset tekevät yhdenvertaisesti teatteria.

KIRSI -esityshanke tekee ja kehittää moniammatillisen työskentelyn avulla pitkäjänteistä ja mahdollistavaa teatterin tekemistä Pirkanmaalla. Esteettömyyttä, saavutettavuutta ja tasa-arvoista tekemistä taiteellisessa produktiossa harjoitellaan ja kokeillaan erikseen suunnitelluissa työpajoissa. Taiteen tekeminen moniarvoisessa ja monenlaisessa työyhteisössä voi tuoda mukanaan kysymyksiä kuten ”Mitä on tasa-arvoinen teatterin tekeminen?”. KIRSI -esityshanke pyrkii omalta osaltaan innoittamaan taiteilijoita – niin ammattilaisia kuin harrastajiakin sekä tutkijoita avaamaan omia kokemuksiaan ja käytäntöjään sekä havaintojaan.

Tampere26_esityshanke_KIRSI_kehitysvammaisen_naisen_historia_Photo_Miia_Jauhiainen
Kuvassa Lassi Autio ja Wilhelmiina Mansikkamäki. Kuvaaja Miia Jauhiainen.

KIRSI on kansallinen sekä kansainvälinen hanke

Hanke on jatkumoa Teatteri Telakan Petri Mäkipään Teatterista voimaa vuorovaikutukseen -toiminnalle. Mäkipää on kehittänyt moniammatillista menetelmää Kehitysvammaisten Tukiliiton Anne Vuorenpään kanssa 11 vuotta. Mäkipää on pitkän linjan teatteriammattilainen ja toiminut mm. näyttelijä-tanssijana, teatteri- ja erityisopettajana, sekä sairaalaklovnina. Hän kommentoi projektia näin:

“KIRSI -esityshankkeessa verkostoidumme kansallisesti ja kansainvälisesti. Tavoitteenamme on järjestää hankkeen yhteydessä kansainvälinen seminaari/ teatterifestivaali, johon kutsutaan mukaan teatterintekijöitä, tutkijoita ja katsojia jakamaan sekä luomaan esteettömän, saavutettavan ja tasa-arvoisen teatterin ideaa: ’Equal and Accessible Art of Theater Making 2026’.

KIRSI -esityshanke on kansainvälisesti jo olemassa. Kansainväliset kumppanuudet ovat tärkeitä tiedon ja kokemusten lisäarvon tuojia. Niitä me pyrimme myös hankkimaan ja vahvistamaan KIRSI -esityshankkeessa. Me olemme menossa tammikuussa (riippuen Covid 19 -tilanteesta) 2022 Tukholman Suomi Instituuttiin, esittelemään Teatterista voimaa vuorovaikutukseen -toimintaamme. Ruotsalainen yhteistyökumppanimme on Riksteatern”.

Kohti yhdenvertaista Eurooppaa

Kysyimme Mäkipäältä, mitä yhdenvertaisuus tarkoittaa hänelle.

“Minulle tämä koko yhdenvertaisen taiteen tekemisen -periaate tarkoittaa hyvin laajaa ja syvälle yhteiskuntaan, taiteen tekijöiden ja sitä seuraavien katsojien ja osallistujien kanssa käytävää dialogia. Olen nähnyt hyvin monia ihmiskohtaloita ja tapoja toteuttaa esittävän taiteen eri muotoja. Siksi olen myös havainnut, että on tärkeää, että minä puolestani olen yksi niistä, jotka yrittävät olla mukana kehittämässä esittäviä taiteita, niiden opettamista sekä yhteiskuntaa, missä minä vaikutan ja elän.

Toivoisin osaltani, että tulevien sukupolvien keskinäinen kanssakäyminen olisi enemmän kuin hyvää tarkoittavia sanoja, konkreettisesti jokaiselle ihmiselle mahdollista. Yhdenvertaisuus Suomessa, Euroopassa ja koko maailmassa ei vielä toteudu. Yritetään yhdessä saada se toteutumaan. Meidän KIRSI -esityshankkeemme on yksi keino muiden mukana kohti yhdenvertaista Eurooppaa!”.

Projektin yhteistyökumppanit

KIRSI -esityshankeen päätoimija on Teatteri Telakka Tampereelta. Teatteri Telakalta mukana hankkeessa ovat mm. Antti Haikkala (ohjaaja), Marjo Hämäläinen (tanssija, tanssiopettaja), Kaisa Sarkkinen (näyttelijä), Tanjalotta Räikkä (käsikirjoittaja), Perttu Sinervo (lavastaja), Nadja Räikkä (valosuunnittelija), Nuutti Vapaavuori (äänisuunnittelija), Tiina Helin (puvustaja), Antti Mankonen (näyttelijä), Maarja Kaasik (tuottaja), Petri Mäkipää (teatteriopettaja, koordinaattori ja näyttelijä).

Kehitysvammaisten Tukiliitto on Teatteri Telakan pääyhteistyökumppani.

Pirkanmaalta KIRSI -esityshankkeessa ovat mukana mm. Tampereen, Hämeenkyrön, Akaan Kylmäkosken ja Valkeakosken toimintakeskukset sekä Lempälään Kivalakodit.

Projektissa on mukana lisäksi esiintyviä taiteilijoita tamperelaisista ammattiteattereista. Muita suomalaisia yhteistyökumppaneita ovat mm. Teatterikorkeakoulu, Tampereen yliopiston Näty, Kulttuuria kaikille -palvelu, Duv -teatern sekä Arts Equal.

Kansainvälisiä yhteistyökumppaneita, joita on hankkeen osalta lähestytty, ovat Riksteatern (SE), The Finnish Institute in Stockholm (SE), Lung Ha Theatre (GB), Galway Social Circus (IE), Blue Teapot Theater (IE), Moomsteatern (SE), Compagnie de L’Oiseau-Mouche (FR), Hijiinx (GB), Mind the Gap (GB), Theater Babel (NL) ja Teatr 21 (PL).