Metsän valvottamat. Kuvaaja Heikki Gröhn.

Tampere26 haun kulttuuriohjelman projektit esittelyssä: Kaikusi minussa -kuorolaulutapahtumat

Tampereen haun kulttuuriohjelmassa on esiteltynä yhteensä 115 projektia. Esittelemme niistä valikoituja otoksia lähipäivien aikana.

Tänään esittelyvuorossa on projekti nimeltään “Kaikusi minussa”.

Kaikusi minussa -kuorolaulutapahtumien sarja tuo musiikin ja performanssitaiteen odottamattomiin maaseutu- ja kaupunkipaikkoihin – muuttaen kokemuksemme musiikinteosta ja julkisesta tilasta.

Projektin ytimessä laulu ja ääni

Kaikusi minussa (Your Echo in Me) -hankkeen idean perimmäinen ydin on äänen meitä liikuttavassa voimassa, sen kyvyssä siirtää tunteita toisen soluihin suoraan ja sanattomasti. Laulut, tarinat ja loitsut viedään kuorojen sekä vierailevien artistien toimesta yllättäviinkin esityspaikkoihin, kuten kansallispuistoon, katedraalikauin omaavaan parkkihalliin, uittotunneliin, uimahalliin tai skeittipuistoon. Poikkeavat esiintymispaikat ja konserttirituaalin purkaminen vetävät puoleensa uusia yleisöjä ja mahdollistavat kokemusten jakamisen samalta viivalta. Hankkeessa pyritään osallistamaan mukaan myös (ja juurikin) ne, joiden äänet jäävät useimmiten kuulumattomiin.

Photo_by_Heikki_Gröhn_Metsän_Valvottamat_Metsä_Forest_choir_singing_people
Metsän valvottamat -suurkuoroteos. Kuvaaja Heikki Gröhn.

Lähtökohtina yhdenvertaisuus ja ilo

Yhdenvertaisuus on hankkeessa kaiken perusta. Kuorot ovat pääsykokeettomia ja lähtökohtana on jokaisen laulamisen ilo, oli lähtötaso mikä tahansa eikä se suoraan määritä taiteellisen kunnianhimon määrää suuntaan tai toiseen.

“Kaikusi minussa -hanke vie laulun paikkoihin joissa sitä ei yleensä kuulla, uusien kuulijoiden korviin. Se osallistaa sekä kymppiluokkalaisia, jotka nähdään yhteiskunnan silmin tilastollisesti usein henkilöinä, jotka ovat vaarassa syrjäytyä, että maahanmuuttajanaisia, jotka usein jäävät ulos yhteiskunnan päätöksenteosta. Me haluamme tuoda myös näiden ryhmien näkemyksen kuulluksi usean kuoron äänillä niin että se varmasti kuuluu.” kommentoi hankkeen ja kuorojen taiteellinen johtaja sekä säveltäjä Petra Poutanen.

Taiteellisista tavoitteista ei tarvitse tinkiä, vaikka mukana on eri lähtökohdista tulevia ihmisiä.

“Työskentely yhdessä on huima oppimisprosessi, jossa kommunikaatio ja keskinäinen ymmärrys paranevat. Hankkeessa elvytetään suomalaista loitsuperinnettä kehittämällä moderneja loitsuja maahanmuuttajanaisten ja kymppiluokkalaisten nuorten kanssa heitä koskettavista ja kiinnostavista aiheista.”, projektin tuottaja Anne Koski lisää.

Photo_by_Heikki_Gröhn_Metsän_Valvottamat_Metsä_Forest_Yö_Night
Metsän valvottamat -suurkuoroteos. Kuvaaja Heikki Gröhn.

Projektissa mukana

Mukana ydinkuoroina ovat Musiikkikoulu Uulun kaksi aika tuoretta kuoroa Tampereen Ihankaikkinen Kuninkaallinen Tuomiokuoro ja Sekasunnuntai sekä Ahjolan alla toimiva Naiskuoro Tellus. Osallistuvina kanssataiteilijoina ovat Faarao Pirttikangas, Annemari Kivimäki, Pekko Käppi ja Juha Hurme sekä kansainvälisiä yhteisöllisen kuorotoiminnan ja improvisaation uranuurtajat Katarina Henryson (SE), Frederico Trindade (BR) ja Grete Skarpeid (NO). Yhteistyötä tehdään myös Tampereen Sävelen kanssa. Hanketta ja kuoroja taiteellisesti johtaa ja niille säveltää Petra Poutanen. Tuotannosta vastaa Sisunartut ry ja tuottaja Anne Koski.