K-Wheel Dance Project. Kuva: ACCAC

Tampere26 haun kulttuuriohjelman projektit esittelyssä: ACCAC Equality Fest

Tampereen haun kulttuuriohjelmassa on esiteltynä yhteensä 115 projektia. Olemme esitelleetkin teille jo useita projekteja, mutta muutama ehdimme vielä esitellä ennen h-hetkeä 2.6.

Tänään esittelemme projektin nimeltään “ACCAC Equality Fest”.

ACCAC (Accessible Arts and Culture) Equality Fest on kesällä 2026 Tampereella toteutettava kansainvälinen tapahtumakokonaisuus. Tapahtuma on todellinen taiteen ja kulttuurin ilotulitus, ja samalla se edistää yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta taiteen ja kulttuurin keinoin.

Luvassa huippuesityksiä ympäri maailmaa

ACCAC Equality Fest kokoaa Tampere-Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 yhteen uusia ja vanhoja ystäviä ja tuttuja yli 50 eri maasta. Mukana on muun muassa taiteen ja kulttuurin ammattilaisia, innovaattoreita, poliittisia päättäjiä, asiantuntijoita ja teknologiaosaajia.

Tapahtumapaikkana toimii tietenkin Tampere, joka on myös kansainvälisen ACCAC-verkoston syntypaikka. Tapahtuman kansainvälinen huippuohjelma sisältää esityksiä ja ohjelmaa ympäri maailmaa musiikista, tanssista, visuaalisesta taiteesta ja teatterista lähtien sekä myös innovatiivisia ja interaktiivisia ammattilaisseminaareja.

Ohjelmassa mukana ovat mm. innovaattori ja esiintyjä Tim Palm eli DJ Arthro avaruusaluksellaan (mukanaan vaikuttava joukko laitteita, jotka koostuvat mm. syntetisaattoreista, tableteista, FX-moduuleista ja rumpukoneista); äänitaiteilija, muusikko ja instrumenttirakentaja Tim Yates; Sophie Bulbulyan, ranskalais-kreikkalainen koreografi, joka työskentelee kehitysvammaisten tanssijoiden kanssa; ja Kim Yongwoo K-Wheel Dance Project, jota johtaa 8-kertainen Aasian pyörätuolitanssin mestari.

ACCAC_Accessible Arts and Culture association_Kim Yongwoo_Lee Somin
Kim Yongwoo & Lee Somin. Kuva: ACCAC

Erityisesti Tampere26 haulle suunniteltu Equality Lab yhdistää IT-asiantuntijoita, innovaattoreita ja taiteilijoita luomaan kestäviä kulttuuriratkaisuja. Festivaalin tuloksena julkaistaan ​​myös Tampere Equality Manifesto (Tampereen yhdenvertaisuusmanifesti), jossa yhdistyvät tutkimus, arviointi, taiteelliset toimet ja suositukset kaikille eurooppalaisille sidosryhmille.

Saavutettavuuden parantaminen keskeisenä tavoitteena

Tapahtuman järjestäjänä toimii ACCAC Finland (Esteetön taide ja kulttuuri ry), joka toimii tiiviissä yhteistyössä Tampereen kaupungin ja Tampere26-hankkeen kanssa.
Esteetön taide ja kulttuuri ry on perustettu Tampereella 2011, ja sen jälkeen toiminta on laajentunut kansainväliseksi ACCAC-verkostoksi. Vuonna 2021 toimintaa on jo 13 maassa ympäri maailman.

“ACCAC toimii sekä kansallisella että kansainvälisellä sektorilla. Tähtäämme uusien mahdollisuuksien avaamiseen koulutuksen ja taiteen viennin alueilla, hyvinvoinnin kehittämiseen, laadukkaiden palvelujen tuottamiseen ja siihen, että kaikilla ihmisillä olisi yhdenvertainen mahdollisuus osallistua kulttuuriin ja tapahtumiin”, kommentoi ACCAC Finlandin puheenjohtaja, ACCAC Globalin perustaja sekä Tampere26 hankkeen projektikoordinaattori Kirsi Mustalahti.

ACCAC_Accessible Arts and Culture association_DJ_Arthro_playing
DJ Arthro. Kuva: ACCAC

Mustalahden lempiaihe on ehdottomasti saavutettavuuden parantaminen.

“Toimintaamme ajaa eteenpäin tietoisuus siitä, että palvelut mm. kulttuurissa, taiteessa ja tapahtumakentällä eivät ole kaikille yhdenvertaiset. Pyrimme toiminnallamme avaamaan uusia mahdollisuuksia lastenkulttuurille, soveltavan taiteen ammattilaisille sekä kaiken ikäisille vammaisille henkilöille.”

Yhteistyökumppanit

Vimmart – yhdenvertaisen taiteen oppilaitos, KVPS, King Sejong instituutti Tampere, Dk-Bel (FR), ACCAC France (FR), ACCAC Belgium (BE), ACCAC Cameroon (CM), ACCAC Korea (KR), Music Tech Fest (SWE), Drake Music (UK), Human Instruments (UK), ACCAC Greece (GR), King Sejong Institute (KR), Share Music (SWE), Samdong International (KR), State Budgetary Institution for Professional Continuing Education “Institute for Cultural Programs (RU), Athens (GR), Tim Palm aka DJ Arthro (SE), Tim Yates (UK), Sophie Bulbulyan (FR), Tchina Ndjidda (Cameroon), Kim Yongwoo (KR), Dahlia Pessemiers-Benamar (BE/MO)