Tampere on Tallinnassa, homma on hallinnassa!

Gorõ Lana & 1/2 Orchestra esiintyi 2019. Kuva: Tõnu Tunnel

Tampere valtaa Tallinn Music Weekin avauskonsertin

Tampere-talo ja Tampereen kulttuuripääkaupunkihaku 2026 aloittivat yhteistyön Tallinna Music Weekin kanssa ja ylpeänä isännöivät festivaalin avauskonsertin 26. maaliskuuta.

Tamperelaiset isännöivät myös TMW:n kirkkokonsertin, missä TampereRaw soittaa Cecilia Damströmin musiikkia. Damströmin kehuttu sävellys on omistettu Minna Canthin, Tampereella syntyneen suuren suomalaisen kirjailijan ja vaikuttajan muistolle.

EDIT: Koronaviruksen takia Tallinna Music Week on siirretty ensi syksyyn. Uudet päivät ovat 26.8. – 30.8. Lisätietoa täältä

Tallinna Music Weekin (https://tmw.ee/) perustaja Helen Sildna ylistää uutta yhteistyötä:

“Tampere naisten demokraattisten oikeuksien kehtona Euroopassa on vahva fakta ja inspiroiva tarina tasa-arvosta sekä taiteen ja luovuuden voimasta.”

Helen Sildna esitteli Tallinn Music Weekin ohjelmiston. Kuva: Patrik Tamm.

 

Juuri tämän takia Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaku on Tallinnan valtauksessa mukana: kulttuuripääkaupunkihaku on valinnut yhdenvertaisuuden pääteemakseen.

“Yhdenvertaisuuden tarina on jotain sellaista, mistä koko maailma voi saada inspiraatiota”, Helen Sildna sanoo.

Tämä “Tallinnan maihinnousu” tapahtuu monesta syystä: tapahtumayhtiö ja Pohjoismaiden suurin konferenssikeskus Tampere-talo täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Maailman ainoa Muumimuseo majailee Tampere-talossa, ja nyt on kulunut 75 vuotta ensimmäisen Muumi-kirjan ilmestymisestä. Tampere Filharmonia täyttää 90 vuotta.

Ja tietysti Tampere tekee kovasti töitä seuraavan suuren tavoitteensa eteen: Tampere haluaa Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelin 2026.

“Tallinn Music Weekin yhteydessä järjestettävä Creative Impact -konferenssi keskittyy kulttuurin ja luovan teollisuuden muutosvoimaan ja seuraa Yhdistyneiden Kansakuntien kestävän kehityksen tavoiteohjelmaa. Kun haemme Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä, jaamme luonnollisesti yhteisen kiinnostuksen näihin teemoihin. Ja on tietysti hieno mahdollisuus päästä osallistumaan näin korkeatasoiseen festivaaliin”, sanoo kulttuuripääkaupunkihaun projektipäällikkö Eija Oravuo.

Tampereen Muumimuseolla ja Tampere-talolla on myös pop-up -kauppa festivaalilla. Tampereen visiot kestävästä kehityksestä ja yhdenvertaisuudesta ovat näkyvästi esillä TMW:n konferenssiosiossa.

Helen Sildna muistuttaa myös siitä työstä, mitä Tampere-talo on tehnyt kestävän kehityksen hyväksi: “Ja onnittelut Tampere-talolle siitä, että Tampere-talo on nyt Suomen ensimmäinen energiankäytöltään hiilineutraali kongressi- ja konferenssikeskus.”

“Tallinn Music Week on useita kertoja valittu maailman parhaimpien festivaalien joukkoon ja usein jopa ainoana eurooppalaisena festivaalina. Tampereella ja Tallinnalta on samanlainen halu parantaa maailmaa ja hieno energia, ja yhdessä järjestämme upeat bileet. Olen vakuuttunut, että kaikki paikalle tulevat tuntevat sen jälkeen vähintään sen 195 syytä tulla myös Tampereelle!” julistaa Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

Tallinna Music Weekin avauskonsertista Fotografiskassa 26. maaliskuuta on tehty oma Facebookin tapahtumasivu.

Konsertissa esiintyvät seuraavat taiteilijat:

19:00 Suistamon Sähkö (FI)
20:00 Puuluup (EE)
21:00 Tapani Rinne (FI)
22:00 Jarmo Saari Republic (FI)
23:00 Anna Kaneelina (EE)
00:00 Jesse Markin (FI)

Virolainen Anna Kaneelina on juuri nyt kuuma nimi, sillä hän saalisti neljä voittoa Estonian Music Awards -kisassa. Ja Jesse Markin ponnisti hetkessä huipulle voittamalla juuri kaksi tunnustusta Emma-gaalassa: Vuoden tulokas ja Kriitikkojen valinta.

TampereRaw esiintyy intiimissä konserttipaikassa, Tallinnan babtistikirkossa.

Anna Kaneelina esiintyy Tallinna Music Weekillä. Kuva: Kiur Kaasik

 

TMW tapahtuu Telliskivessä ja Noblessenerissa

Uuden musiikin ja kaupunkikulttuurin festivaali Tallinn Music Week pidetään 25.3.-29.3.. Festivaali on vahvistanut jo 155 esiintyjää 29 maasta.

Kuten viime vuonnakin, musiikkiohjelma keskittyy enimmäkseen Telliskiven ja Noblessenerin sataman alueelle pohjois-Tallinnassa. Uusia esiintymispaikkoja festivaalilla ovat tallinnan Fotografiska, Noblessenerin alueen Nobel-halli ja Taidekeskus Kai. Tänä vuonna festivaali tekee myös päivämatkoja Lasmäelle ja Paldiskiin.

Musiikin lisäksi TMW 2020 sisältää kaksipäiväisen konferenssin Viron taideakatemiassa, yleisökeskusteluja ja musiikkiaiheisia workshoppeja lapsille.

Vuotuinen TMW-festivaali on rankattu maailman parhaiden musiikkifestivaalien joukkoon. Se houkuttelee 20 000 vierailijaa satoihin tapahtumiin.

Kaikki TMW:n esiintyjät.

TMW:n esiintyjien esittelyä