Tampere ja Pirkanmaa haluavat yhdenvertaisuuden pääkaupungiksi

Puistofiesta 2019

Tampere ja Pirkanmaa haluavat yhdenvertaisuuden pääkaupungiksi

“Tampere2026 – Tehdään tästä nyt numero!” Tällä kepeällä iskulauseella Tampere ja Pirkanmaa jatkavat matkaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Haun syvempi kattoteema on halu olla “Yhdenvertaisuuden pääkaupunki”.

Kulttuuripääkaupunkihaku esitteli iskulauseensa ja teemansa 16. elokuuta Tampereen G Livelabissa.

Kulttuuripääkaupunkihaun iskulause, slogan muistuttaa meitä siitä, että tamperelaisuus on asenne. Täällä on turhaan vähätelty omia saavutuksia sanomalla, että ei tehdä tästä nyt numeroa. Nyt meidän on opittava tekemään siitä numero, koska Tampere ja Pirkanmaa haluavat olla Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Haun kattoteema on “Yhdenvertaisuuden pääkaupunki”. Sisällissodan taisteluista tasa-arvon taistelijaksi nousseella kaupungilla on historialliset ansionsa yhdenvertaisuuden pääkaupungiksi, mutta mitä se merkitsee nyt ja tulevaisuudessa?

Kulttuuripääkaupunkihaku haluaa, että huolehdimme Pirkanmaan alueellisesta yhdenvertaisuudesta, kaikkien ihmisten oikeuksista sekä kulttuurin saavutettavuudesta ja esteettömyydestä. Tavoite on olla tasa-arvon kansainvälinen tiennäyttäjä ja yhdenvertaisuuden edistäjä.

 

Rosoa, kylähyppelyä, saunaa ja leikkiä

Kattoteeman alla on myös neljä erityistä teemaa, joiden varaan rakennetaan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelma. Ne ovat: Enemmän rosoa! Enemmän kylähyppelyä! Enemmän saunaa! Enemmän leikkiä!

Enemmän rosoa viittaa siihen, että Tampereen ja Pirkanmaan historiassa on rosoa ja nykypäivänäkään pirkanmaalainen kulttuurimme ei kumartele kuvia. Onko roso nykyään rakenteita haastavaa huumoria, rohkeutta uida vastavirtaan vai rehellisyyttä kohdata kaupungin kipupisteitä?

Enemmän kylähyppelyä viittaa siihen, että Pirkanmaalla vierastetaan teennäisyyttä ja puhutaan mieluummin vaikka kylähyppelystä kuin verkostoitumisesta. Haluamme kulkea kestävästi kunnasta toiseen ja syventää lähiympäristön tuntemusta. Tahdommekin kysyä, miten paikallisidentiteetin vahvistaminen voi olla nykypäivän eurooppalaisuutta?

Joskus on vaikeinta nähdä lähelle – ja saunan lauteet, joilla ihmiset istuvat tasavertaisesti ja titteleistä riisuttuina rinta rinnan on pirkanmaalaisuuden kuva. Tästä on kyse Enemmän saunaa! -teemassa. Miten tehdä kulttuurista kuin saunomista: yhdessäoloa, joka suitsii yksinäisyyttä ja luo avointa ja kursailematonta keskustelua yhtä hyvin kuin antaa mahdollisuuden pysähtymiseen ja hiljaisuuteen?

Enemmän leikkiä! -teema muistuttaa, että jokaisella on oikeus leikkiin ja iloon. Peli ja leikki kuuluvat jääkiekkokaukaloon ja Pikku Kakkosen puistoon, Pirkanmaalla nousevaan peliteollisuuteen ja esittäviin taiteisiin. Miten hyödyntää pelejä ja pelillisyyttä niin, että niillä pureudutaan nykyajan ongelmiin, esimerkiksi lasten ja nuorten syrjäytymiseen? Miten leikki voi olla elävä osa aikuisten kulttuuria?

 

Pohjalla 4000 kansalaismielipidettä

Teemat valittiin alkuvuoden aikana saadun palautteen pohjalta. Palautetta on kerätty muun muassa yli 20 tapahtumassa ympäri Pirkanmaata. Lisäksi kulttuuripääkaupunkihakumme on ollut mukana isoissa tapahtumissa kuten Moron peräkonttikirppiksellä, Filharmonian puistokonsertissa ja Hämeenpuiston Puistofiestassa.

Kulttuuripääkaupunkihaku sai ajatuksia taiteilijoilta ja kulttuuritoimijoita sekä yli 4000 mielipidettä asukkailta. Niissä korostuivat lapset ja nuoret, Pirkanmaan dynaaminen historia, kyläläinen identiteetti, luonto ja yhdenvertaisuus.

Yhdenvertaisuus nousi kattavaksi kattoteemaksi jatkotyöskentelyssä, jossa mukana oli erilaisia työryhmiä ja kuntien päättäjiä.

 

Lue lisää teemoista