Terassit laajenevat Tampereella vaikka puistoon, rannalle tai parkkipaikalle

Saunaravintola Kuuma ja muut Laukontorin terassit tuskin voivat alkavana kesänä olla niin täynnä kuin aiemmin. Vastapainoksi yrittäjille tarjotaan mahdollisuutta laajentaa nykyisiä terasseja reilusti. Kuva: Laura Vanzo.

Ravintolat vapautuvat Tampereella: Nyt saa terassin avata ”melkein minne vaan”

Tampereen kaupunki harppaa isosti kohti liberaalimpaa anniskelupolitiikkaa ja ravintolayrittämistä ainakin tämän kesän ajaksi. Nyt terassin voi avata ”poikkeusjärjestelyilla melkein minne vaan”, kuten tiedotustilaisuudessa luvattiin.

Uudistus voi tuoda Tampereelle jopa tuhansia terassien istumapaikkoja ja kymmeniä elintarvikkeiden myyntipaikkoja lisää. Ne ovat vastapainona sille, että turvallisuussyistä nykyisiä terasseja ei ole syytä pakata entisen malliin aivan täyteen.

Kaupunki lupaa koronasta kärsineille ravintola-alan yrittäjille muun muassa seuraavat asiat:

  • Ravintoloiden terassialueita voi laajentaa hakemusten perusteella kaupungin hallinnoimilla alueilla, joita voivat siis olla esimerkiksi katutila, parkkitila, aukio, puisto tai ranta.
  • Voimassa olevat terassiohjeet huomoidaan, mutta ohjeesta voidaan ”joustaa tarvittavien väliakaisten investointien minimoimiseksi”.
  • Laajennetusta terassista ei peritä vuokraa.
  • Terassikautta voidaan jatkaa loka-marraskuulle.
  • Kaupungin 39 tapahtumamökkiä vuokrataan yrittäjille vaikkapa elintarvikkeiden pop-up -myyntiin.

Minne kaikkialle mökin tai terassin voi sitten pystyttää? Apulaispormestari Aleksi Jäntti totesi tiedotustilaisuudessa, että ”poikkeusjärjestelyillä melkein minne vaan”.

Luultavasti kysytyimpiä paikkoja tulevat olemaan mm. Tammerkosken rannat. Sen varauksen kaupunki kuitenkin teki, että tuskinpa terassia voi sentään laittaa Hämeensillalle.

Lisäksi mahdollistetaan avoimella haulla ”liikkuvien elintarvikehuoneistojen” sijoittuminen kaupunkialueelle.

Ravintola-alan lisäksi Tampere lisää kaikkien kaupunkilaisten viihtyisyyttä tuomalla kaupunkitilaan 50 taitettavaa pöytää ja 400 penkkiä. Ne sijoitetaan pilottikohteisiin kuten esimerkiksi Hämeenpuistoon.

Kaupunki haluaa palkata vielä noin 15 nuorta kesätöihin ”vastuullisuusagenteiksi”. He olisivat keskustassa neuvomassa, edistämässä siisteyttä ja varmistamassa uudenlaisen toiminnan sujuvuutta.

Miksi kaupunki on isoihin uudistuksiin lähtenyt?

”Ajatuksen taustalla on, että teemme tästä kaupungista viihtyovän keskustan, ja antaa yrittäjille mahdolkisuuksia ideoida ja kaupunki on siinä kumppanina. Kun katsotaan työttömyyslukuja, niin tämä tarkoittaa, että meidän pitää myös taloudellisessa mielessä pystyä elävöittämään elinkeinotoimintaa täällä kaupungissa”, lAURI lYLY SANOO.

Kuinka paljon uusia terassipaikkoja sitten tulee? Pormestari Lauri Lyly ja kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki korostavat, että sitä ei voi vielä sanoa. Loppu on oikeastaan yrittäjien aktiivisuudesta ja ideoista kiinni.

Ja ideoiden menestys on kiinni myös kaupunkilaisista:

”Toivon, että tamperelaiset käyttäisivät oman kaupunkinsa palveluita myös kesällä”, sanoi Lyly.

Miksi kaupunki lähti näin liberaaliin uudistukseen? Takana on tietysti kriisiajan jälkeen keskustan elinvoiman lisääminen, yrittäjyyden tukeminen, kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistäminen, matkailun elvyttäminen, kaupunki-imagon vahvistaminen ja keskustan viihtyvyyden lisääminen.

Ravintola-alaa kriisi on lyönyt lujaa. Taustalla ovat myös yleisemmät karut työllisyysluvut. Tuoreen tilaston mukaan Pirkanmaalla oli huhtikuussa yli 18 000 työtöntä enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa.

Olennaista on, että kaupunki hakee nyt tosissaan joustavuutta uusien toimintamallien ja ratkaisujen tekemiseen.

Lisätietoa ja lomake yrittäjille terassilaajennuksille ja mökkien vuokraukselle löytyy täältä.