Kuva: Cecile Gasparoni

Raati kävi kylässä – tätä raatilaiset näkivät

Se oli kuuden tunnin kierros: Tampere esitteli kulttuuripääkaupungin valitsevalle raadille ihmisen kokoista kaupunkia 26. toukokuuta.

Keli oli sateisen nihkeä, mutta hakuprojekti ainakin teki kaikkensa vakuuttaakseen raadin Tampereen ja Pirkanmaan erinomaisuudesta ja siitä, että juuri Pirkanmaa tarvitsee tittelin. Tampere26:n teema ja iskulause on Yhtä Eurooppaa (Equally European). Yhdenvertaisuuden ajatus näkyy myös päivän ohjelmassa, jonka on suunnitellut ohjaaja Marika Vapaavuori.

“Haluamme esitellä yhdenvertaisuutta tavoittelevaa, värikästä Tamperetta. Kaupunkia, joka kehittyy koko ajan saavutettavammaksi. Haluamme esitellä kaupunkia, joka tuntuu kotikaupungilta. Se on ihmisen kokoinen kaupunki, jossa on hyvä elää”, sanoi Marika Vapaavuori.

Perttu Pesä avasi vierailupäivän esittelemällä raadille perusasiat Tampereesta. Kuva: RIina Viljanen.

 

Heti aamusta Torni-hotellin Moro-baarissa raadille piti puheenvuoron pormestari Lauri Lyly.

Tiukkojen korona- ja turvarajoitusten takia ei päästy Uros Liven työmaalle sisälle, mutta hankkeen Visit Centerissä kuultiin Marko Hurmeen kertomana tiedot projektista. Samalla Paulina Ahokas esitteli Tampere-talon ja myös uusi kulttuurijohtaja Juha Ahonen esittäytyi.

Finlaysonin alueella käytiin katsomassa niin Työväenmuseo Werstaan höyrykonetta kuin Pertti Ketosen isännöimää Galleria Himmelblauta. Kai Niinimäki kertoi kiinteistön historiasta. Muiden kuntien edustajat pääsivät myös ääneen.

Kunnat kertoivat raadille näkemyksensä. Kuva: Pauli Sivonen

 

Finlaysonilla raadille esiintyi muun muassa osin valkeakoskelaistaustainen a cappella -lauluyhtye Tuuletar (tuttu myös Game of Thrones -sarjasta), sekä romanilaulaja Hilja Grönfors.

Anne-Mari Kivimäki ja haitari! Kuva: Cecile Gasparoni

 

Mukana oli myös SirkusRakkausPumPum, Anne-Mari Kivimäen johtama palkittu kansanmusiikkiyhtye Suistamon Sähkö sekä päiväkotilapsia tekemässä katutaidetta. Tamperelainen näyttelijä Yasmin Ahsanullah esitti Arto Lapin runon Pumpulin tyttö. Raadille näytettiin myös Katariina Lillqvistin animaatiotaidetta.

Raatia kuljetettiin tiukan aikataulun takia enimmäkseen sähköbussilla. He pääsivät kuitenkin jalan tutustumaan Palatsinraitin siltaan ja he kävelivät myös Finlaysonilta Kauppahalliin ja siitä Laukontorille.

Kuva: Cecile Gasparoni
Kuva: Cecile Gasparoni
Beatriz Garcia pääsi itsekin kokeilemaan graffitin tekoa. Kuva: Cecile Gasparoni.
Suistamon Sähkö. Kuva: Cecile Gasparoni
Kauppahalli. Kuva: Pauli Sivonen

Myrskyisen kelin takia uudella Black Box Vertical-saunalautalla ei päästy liikkumaan metriäkään, mutta raadille tarjottiin kuitenkin siellä Santeri Vuosaran valmistama ateria. Vieraille tarjottiin kuitenkin pääruokana kuhaa.

Suomesta ja Tampereesta faktoja kertoi myös Joel Willans. Willans on mies suositun Very Finnish Problems -someilmiön takana. VFP-tilillä briteistä Suomeen muuttanut Willans kommentoi humoristisesti suomalaista elämänmuotoa.

Vierailuun antoi oman mausteensa Pispalan virallinen lauluntekijä Heikki Salo. Hän teki päivän aikaa raadille oman laulun raadin antamista avainsanoista. Laulun esitti päivän päätteeksi JP Leppäluoto saunaravintola Kuumassa. Kuumassa eiintyi myös Petra Poutanen-Hurmeen johtama kuoro.

Asiantuntijaraati vierailee Tampereen jälkeen Oulussa 27.5. ja Savonlinnassa 28.5.

Pitkään oli epäselvää, pystytäänkö vierailua toteuttamaan ollenkaan koronan takia. Se toteutuu supistetulla raadin kokoonpanolla ja aikataululla. Alkuperäinen yhdeksän tunnin vierailuohjelma supistui kuuteen tuntiin.

“Tampere on runsaudensarvi. Meillä on älytön määrä hienoja instituutioita, joissa olisi ollut hienoa käydä ja kertoa projekteista, joita niiden kanssa on suunnitteilla. Ja instituutioiden lisäksi meillä on hienoja underground-paikkoja. Ja on harmi ettei esimerkiksi Hiedanrannassa livenä käydä. Tietysti olisin halunnut enemmän näyttää meidän projektien ehdottajien tämän hetkistä tekemistä. Kaupungin kulttuuritarjonta ei ole mitään ilman niitä ihmisiä, jotka sen tekee”, Marika Vapaavuori sanoo.

Aikataulu on myös syy, miksi raati ei pääse vierailemaan ollenkaan edes pääkuntakumppani Mänttä-Vilppulassa, ja sen Serlachius-museoiden kehutussa Banksy-näyttelyssä. Tampereella Mänttä-Vilppulan näkymisestä huolehtii kuitenkin isäntien joukkoon kuuluva Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen.

Raadin jäsenistä Tampereelle tulivat Kai Amberla (Suomi), Beatriz García (Yhdistynyt kuningaskunta), Paulina Florjanowicz (Puola), Alin-Adrian Nica (Romania) ja Riitta Vanhatalo (Suomi). Lisäksi vierailuihin osallistui Euroopan komission ja opetus- ja kulttuuriministeriön edustajia.

Vierailu oli tarkoin säännelty. Raati majoittui Hotelli Torniin. Tampereen edustajat eivät kuitenkaan saa edes käydä tervehtimässä raatia ennakkoon. Yhteinen aika oli rajattu kuuteen tuntiin. Raati ei myöskään kommentoinut kokemuksiaan vierailun aikana. Tiukoilla järjestelyillä taataan kaupunkien tasapuolinen käsittely.

Valitaanko Oulu, Savonlinna vai Tampere? Se kerrotaan 2. kesäkuuta. Valintakokous pidetään Helsingissä 31.5. –1.6. Kokoukseen osallistuu kaupunkivierailuille osallistuneiden raadin jäsenten lisäksi Jelle Burggraaff (Alankomaat), Dessislava Gavrilova (Bulgaria), Jorge Cerveira Pinto (Portugali) ja Pierre Sauvageot (Ranska) sekä Euroopan komission ja opetus- ja kulttuuriministeriön edustajia.

Valintaan vaikuttavat kaupunkien hakemukset, raadin vierailu kaupungeissa sekä jokaisen kaupungin parituntinen esittelytilaisuus touko-kesäkuun vaihteessa.

Tamperetta edustaa esittelytilaisuudessa kymmenen henkilöä. Tiimi on koottu hakutiimin jäsenistä, poliittisista päättäjistä ja kulttuuritoimijoista.

JP Leppäluoto esiintyi Kuumassa päivän päätteeksi. Kuva: Riina Viljanen