Trenčínin linna (Trenčiansky hrad). Kuva: Trenčín 2026 / Karell

Onko Trenčín toinen Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026?

Yksi suomalainen kaupunki valitaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Mutta eipäs unohdeta, että toinen Euroopan kulttuuripääkaupunki tulee Slovakiasta!

Kuten Suomessa, Slovakiassa on kolme kaupunkia, jotka kilpailevat tittelistä viimeisellä kierroksella: Nitra, Trenčín ja Žilina. Heidät valittiin finaalikierrokselle peräti kahdeksan hakijan joukosta. Tänään tutustumme Slovakian Trenčíniin ja heidän kulttuuripääkaupunkihankkeeseensa.

Millainen kaupunki Trenčín oikein on?

Barbora Janáková, Trenčín 2026:n markkinointipäällikkö, mikä on kaupunkisi ydin?

”Meillä on metsellä keskellä kaupunkiamme, se tuo tuulta ja hymyä ihmisten kasvoille joka kerta, kun on liian kuuma keskittyä mihinkään. Ja kun otan muutaman askeleen niin olet jo vanhan keskiaikaisen linnan edessä, joka tuo tunnetta perinteistä, tarinoista ja historiasta.”

”Sitten katso alaspäin ja näet Váh-jokemme, joka kiertää ympäri kaupunkia ja suojelee kaikkia Trenčínissä asuvia”, Barbora Janáková sanoo.

Trenčín-Castle-Trenčiansky-hrad_river_Váh_city_view
Váh-joki ympäröi Trenčínin kaupunkia. Kuva: Patrik Zak

Miksi tamperelaisten pitäisi matkustaa kaupunkiin?

“Ensinnäkin – yhteisö! Me todella toivotamme turistit tervetulleiksi, nautimme heidän kanssaan keskustelusta terassilla kahvikupin kanssa ja esittelemme mitä meillä on Trenčínissä. ”

”Sitten tietysti on keskiaikainen historia, linna, vanhat kirkot, ympäröivä luonto ja pyörätiet, joiden avulla voit matkustaa ekologisesti. Ja lopuksi – musiikkifestivaalimme Pohoda, joka on yksi suurimmista ja tunnetuimmista eurooppalaisista musiikkifestivaaleista. ”

Trenčín_people_outside_laughing
Kuva: Iv Santa

Tämä on tietysti pääkysymys: miksi Trenčín? Miksi se tulisi valita Euroopan kulttuuripääkaupungiksi?

”Me välitämme todella kaupungista, ihmisistä, jotka asuvat täällä, ja siitä mahdollisuudesta, jonka ECoC voi antaa meille. Menemme tähän kilpailuun suurella sydämellä ja suurilla suunnitelmilla ”, Janáková sanoo.

Trenčín on kaupunki Länsi-Slovakiassa Váh-joen keskilaaksossa lähellä Tšekin rajaa, noin 120 kilometriä Bratislavasta. Sen asukasluku on yli 55 000, eli se on suunnilleen Mikkelin tai Rovaniemen kokoinen. Tällä asukasluvulla Trenčín on maan kahdeksanneksi suurin kaupunki.

Trenčín_castle_people_sitting_outside
Kuva: Trenčín 2026 / Karell

Koska Slovakia on myös jääkiekkomaa, we nevö forget, että Marian Hossa ja Zdeno Chára ovat syntyneet Trenčínissä.

Slovakialainen ECoC valitaan vuoden 2021 lopussa.

Ja tosiaankin: Trenčín mainitaan Tampereen hakukirjassa useaan otteeseen kumppanina projekteissa.

Lue lisää Trenčínin kulttuuripääkaupunkihausta heidän nettisivuiltaan!

Lue Trenčín2026-sivuston blogipostaus Tampereen kulttuuripääkaupunkihausta täällä!