Mitä sä odotat?

Kuvassa Meri-Maija Näykki, Paavo Virtanen (Näykin takana) Liila, Jokelin, Maria Mattila, Reetta Eerola, Meri Cengiz, Wilma Seppälä. Kuva: Aapo Palonen

Nyt tekijät otetaan tämä hanke omaksemme!

Maria Mattila ja Meri-Maija Näykki kertovat nyt, mistä kulttuuripääkaupunkihaussa on oikeasti kyse. Tässä heidän manifestinsa, olkaa hyvä: 

 

Rakas Tampereen kulttuuriväki!

Me tapasimme kulttuuripääkaupunkihankkeen seurauksena, löysimme yhteisiä intohimon kohteita ja sen seurauksena syntyi yhteinen projekti: Mitä sä odotat? -musiikkivideo. Se on täysin nollabudjetin DIY projekti, joka syntyi omaehtoisen yhdessä tekemisen janosta. 

Haluamme nostaa videon esimerkiksi siitä, mitä kulttuuripääkaupunkihanke voi tarkoittaa. Ei EU:n, Suomen tai edes kaupunki-instituution mittakaavassa, vaan meille kulttuurin tekijöille ja kokijoille. Se on mahdollisuus luoda yhteinen Tamperelainen kulttuuri-identiteetti ja potkia kumoon aitoja kulttuurialojen ja tekijöiden väliltä. 

Meidän ei ole mitään järkeä suhtautua hankkeeseen joidenkin toisten asiana tai skeptisesti “saas nähä” asenteella, kun tässähän on nimenomaan kyse meistä ja meidän tulevaisuudestamme.

Miksi jäädä odottelemaan jotain titteliä 2026, kun voimme ottaa projektista ilon irti jo nyt? 

Ja sanottakoon tähän väliin, että TampereRegion2026 -hanke ei ole maksanut meille tästä puheenvuorosta mitään. Me itse haluamme paukuttaa sen puolesta, että nyt tekijät otetaan tämä hanke omaksemme! 

Vituttaa sellanen loputon rahaposeeraaminen, kun kyse on kulttuurista! Keskitytään taiteen sisältöön ja merkitykseen! Itseisarvo takaisin taiteelle!

Tampere ei ole vielä kulttuurikaupunki. Täällä on paljon mahtavaa kulttuuria, mutta se ei vielä tee meistä  kulttuurikaupunkia. Asenne ja ilmapiiri tekee. Niin kauan kuin suhtaudumme toisiimme kilpailijoina, KPK-hankkeeseen katkerin sävyin ja tamperelaiseen kulttuuriin jonkun ulkopuolisen voiman määrittelemänä, me emme ole kulttuurikaupunki. 

TampereRegion2026 hankkeen pääteema Quality by Equality tarkoittaa paitsi sosiaalista yhdenvertaisuutta, myös taiteiden välistä yhdenvertaisuutta. Sitä, että tälläinen ei-hiottu DIY kulttuuri nähdään yhtä merkittävänä osana Pirkanmaalaista kulttuurikenttää kuin instituutioissa koettava taide.

Tämän tasa-arvo asenteen pitää lähteä meistä, kulttuuriväestä. Meidän pitää omaksua se, ettei mikään kulttuuritoiminta ole keltään pois, vaan kaikille lisää! Katsokaamme kulttuuria aina kontekstin kautta, ei hyvä-huono asteikolla, vaan sen kautta että se on jollekulle merkittävää ja tuo meille kaikille aineetonta pääomaa. Kaikesta ei tarvitse tykätä, mutta silti voi ja pitää arvostaa! Kriittisyys on olennaista, mutta älkäämme käyttäkö sitä muiden alas painamiseen, vaan parempaan yhteiseen!

Sinä omistat Tamperelaisen kulttuurin!
Jaa mää vai?
Just sää!
Just sää oot osa pirkanmaan kulttuurielämää.Just sää oot oikeutettu tekemään, kokemaan ja ajattelemaan osana kulttuuripääkaupunkihanketta!

Hankkeen työllistämä porukka hoitaa byrokratian, hoidetaan me sisältö. Sellainen sisältö, mikä on meidän omaa, eikä mitään keksimällä keksittyä hankepaskaa. 

Ei odotella, että kulttuuripääkaupunkihanke soittaa ja antaa luvan, oikeutuksen tai rahaa. Soitetaan me hankkeelle ja ilmoitetaan, mitä me ollaan tekemässä. Koska kaikki mitä me tehdään on jo osa kulttuurikaupunkia nimeltä Tampere.

Tehdään se itse, mutta ei tartte tehdä yksin! Tehdään yhdessä! Tehdään se niin, että me voimme yhdessä olla siitä ylpeitä!

terveisin

Maria ”Mara” Mattila & Meri-Maija ”Jartsa” Näykki

 

Mara Balls -yhtyeen Mitä sä odotat? -musiikkivideo on hyvä esimerkki siitä, millaista yhteistyötä voi syntyä, kun eri alojen taiteilijat kohtaavat, löytävät yhteisiä intohimon kohteita ja antavat toisilleen tilaa luoda. 

Muusikko ja kaupunkitaiteilija Maria “Mara” Mattila ja teatteri- ja sirkusohjaaja-tuottaja Meri-Maija “Jartsa” Näykki kohtasivat syksyllä 2019 ensimmäisen kerran kulttuuripääkaupunkihankkeen kautta. Ensikohtaamisesta alkaen halu yhteistyöstä kyti, kunnes koronakeväällä erään Facebook-päivityksen seurauksena syntyi idea musiikkivideosta, jossa juodaan yhdessä kaljaa koreografisesti.

Kahden alan underground toimijat Näykki ja Mattila haluavat nostaa esiin tekemisen meininkiä ja sitä, että Tampereen kulttuuripääkaupunkihankkeeseen kannattaa suhtautua mahdollisuutena lisätä kulttuurialojen ja tekijöiden välistä yhteistyötä, “talousvaikutukset ja matkailuvaltit” retoriikan sijaan.

Näykki loi koreografian Mattilan ehdottamaan biisiin Mitä sä odotat? – Ratina live 18. “Tanssivideoon” lähti mukaan myös liuta tamperelaisia UG-tekijöitä: Liila Jokelin, Reetta Eerola, Meri Cengiz ja Wilma Seppälä. Videon kuvaajana toimi Paavo Virtanen.