Perttu Pesä kertoi Nokialla kulttuuripääkaupunkihaun tilanteesta. Kuvassa myös Nokian kulttuurikoordinaattori Pia Keltti ja sivistysjohtaja Pauliina Pikka.

Nokialla innostuneet tunnelmat, myös liikuntajärjestöt mukaan – nyt onkin jo kiire!

Syksyn työ alan toimijoiden kanssa on täydessä vauhdissa. Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkapunkihaku tapasi Nokian kunnan väkeä käynnistyspalaverin merkeissä.

Hyvän yhteistyön mahdollisuuksia löydettiin myös, kun tapaamislistalla oli Hämeen Liikunta ja Urheilu. Kulttuuripääkaupungin alaan kuuluu myös liikunta.

Myös elinvoimahanke

Hakuprojektin johtaja Perttu Pesä ja kuntakoordinaattori Maria Peräinen kävivät Nokian viranhaltijoiden kanssa läpi perusasiat: Mistä kulttuuripääkaupunkihaussa on kyse? Miksi se on hyvä ja kannattava hanke? Mitä se vaatii ja mitä kuntalaiset siitä saavat?

He korostivat erityisesti, että kyseessä ei ole pelkkä ”taidehanke”. Haku on paitsi kulttuurihanke, myös elämänlaatu-, elinvoima-, kilpailukyky-, yhteistyö-, identiteetti- ja kansainvälisyyshanke

Kulttuuripääkaupunkihaun tilanne on nyt tiivistettynä se, että ensimmäinen hakukirja on kirjoitettu, siinä on mukana noin 90 erinomaista paikallista ja alueellista ohjelmaideaa, myös Nokialta, sen avulla on päästy toiselle ja ratkaisevalle kierrokselle, mutta peli on kaikkea muuta kuin selvä.

Perttu Pesä muistutti nokialaisia esimerkiksi siitä, että valitsijaraati moitti Tampereen ja muidenkin suomalaishakijoiden hakemuksia eurooppalaisen ulottuvuuden puutteesta.

”Pystyttekö löytämään sellaisia partnereita, joiden kanssa voisitte toimia? Löytyisikö sellaisia asioita, että voisitte kasvattaa eurooppalaista ulottuvuutta?” Pesä haastoi nokialaiset.

”Rakennetaan tulevaisuutta!

Kuntakoordinaattori Maria Peräinen kertoi, missä ohjelmatyö menee nyt: ”Me käydään nyt yhteistyökumppaneita läpi. Ihan jokainen ohjelmaidea käydään sen idean esittäjien kanssa läpi”, hän sanoi.

Hakukirjassa oli siis 90 ohjelmaideaa, mutta kokonaisuus elää yhä. Joku idea voi pudota pois, ja uusiakin tulee. Perttu Pesä kuitenkin muistutti, että aika kuluu kovaa vauhtia: ”Nyt jos halutaan uusia, hienoja ideoita mukaan, niin alkaa olla kiire.”

Tilaisuus vakuutti nokialaiset. ”Kyllä me tällä rakennetaan tulevaisuutta”, sanoi vapaa-aikajohtaja Asta Engström.

Myös sivistysjohtaja Pauliina Pikka puhui hankkeesta sitoutuneesti: ”Aletaan kokoamaan projektiryhmää. Ehkä jo ensi viikolla saadaan se koolle.”

Nokia-vierailu oli syksyn ensimmäinen kuntavierailu. Kaikissa 19 alueen kunnassa ei syksyn aikana varmasti ehdi vierailla, mutta kuntakoordinaattori Peräinen lupaa tehdä parhaansa:

”Tulen mielelläni tapaamaan, tsemppaamaan ja infoamaan teitä jokaiseen niemennotkoon ja saarelmaan, jotta saadaan kuntien ohjelmatyö hyvälle mallille ja timanttiset ehdotukset sisään. Tässä täytyy kuitenkin aktivoitua nopealla aikataululla.”

Urheilu mukaan!

Kuntien lisäksi pääkaupunkihaku kontaktoi laajasti erilaisia järjestöjä. Listalla eivät ole ainoastaan taidejärjestöt, vaan myös liikunta ja urheilu kuuluvat pirkanmaalaiseen kulttuuriin. Perttu Pesä ja haun projektikoordinaattori Päivi Harri tapasivat perjantaina 18. syyskuuta Hämeen Liikunnan ja Urheilun väkeä.

Perttu Pesä ja Päivi Harri
Hämeen Likunta ja Urheilun Ari Koskinen (vas.) tapasi Päivi Harrin ja Perttu Pesän kulttuuripääkaupunkihausta.

 

”Tampereen tiimi kävi tänään sportin täyteisiä keskusteluja Hämeen Liikunnan ja Urheilun kanssa. Yhteisten sävelten löytämiselle todettiin olevan mainiot edellytykset”, Pesä sanoo.

Hämeen Liikunta ja Urheilu on alueellinen ja lajeista riippumaton liikuntajärjestö. Sen toimialue on Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnat. Urheiluseuroja HLU:n alueella toimii noin 800.