Nyt 12-vuotiaatkin saavat äänensä kuuluviin Tampereen budjetissa

Lapset ja nuoret ovat Tampereen ensimmäisten yhdenvertaisuustekojen tärkein kohderyhmä.

Näin Tampereella etenee yhdenvertaisuus: Kohta 12-vuotiaatkin pääsevät äänestämään budjetista!

Tampere. Yhdenvertaisesti sinun. Tämän uuden teeman avulla Tampere edistää yhdenvertaisuutta esimerkiksi tuomalla lapset päättämään.

Näin se tapahtuu: Tampereen kaupunki varaa osan vuoden 2020 budjetista lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen. Kuntalaiset lähettävät teemaan liittyviä ideoita, jalostavat niitä työpajoissa ja valitsevat äänestämällä, mitkä ideat toteutetaan.

”Äänestämään pääsevät kaikki 12 vuotta täyttäneet. Myös nuorempien lasten mielipiteitä kuullaan äänestysvaiheessa”, Tampereen kaupungin yhdenvertaisuuskoordinaattori Eveliina Kiema-Majanen kertoo.

Tuo on vain yksi esimerkki niistä teoista, jotka Tampere aikoo toteuttaa Tampere. Yhdenvertaisesti sinun -teemalla.

Ensimmäiset julkistettavat teot edistävät lasten ja nuorten sekä tapahtumatoiminnan yhdenvertaisuutta. Yhdenvertaisuus on valittu kantavaksi teemaksi myös Tampereen ja Pirkanmaan yhteisessä kulttuuripääkaupunkihaussa.

Historia velvoittaa

Tampere on historiansa aikana toiminut monien yhteiskunnallisesti merkittävien ja yhdenvertaisuuteen liittyvien tapahtumien näyttämönä.

Tampereen kaupunki haluaa korostaa yhdenvertaisuuden merkitystä ja käynnistää joukon tekoja, jotka tekevät Tampereesta entistäkin paremman paikan elää, asua ja tehdä töitä.

Tampere. Yhdenvertaisesti sinun -kokonaisuus käynnistyy jo 2. joulukuuta Suomen valtioneuvoston tasa-arvopalkinnon (IGEP) juhlatilaisuudessa Tampere-talolla.

Yhdenvertaisuus on esillä myös seuraavana päivänä, 3. joulukuuta, kun Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaku järjestää avoimen, kansainvälisen tasa-arvoseminaarin Tampere-talossa. Otsikkona on Hän – Equality, culture and women.

Tampere hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Haun kantavaksi teemaksi on valittu yhdenvertaisuus.

Pirkanmaa haastettu mukaan

”Tampere haluaa kehittyä vuoteen 2026 mennessä yhdenvertaisuuden pääkaupungiksi. Sen ytimessä ovat kaupunkilaiset, tamperelaiset yhteisöt, yritykset ja kaupungin oma organisaatio. Edistämme yhteistuumin tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta aktiivisesti”, luonnehtii Tampereen pormestari Lauri Lyly.

”Yhdenvertaisuuden merkitys kansainvälisestikin on korostunut. Sen keskiössä on yhteiskunnan kaikkien toimijoiden hyvinvointi”, Lyly sanoo.

Hänen mukaansa myös muu Pirkanmaa houkutellaan mukaan kampanjaan:

”Olemme haastaneet mukaan kaikki Pirkanmaan kunnat toteuttamaan tekoja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Kyse on alueemme asukkaiden arjen parantamisesta sekä kuntien menestyksen siivittämisestä.”

Ensimmäiset teot

Ensimmäiset teot edistävät lasten ja nuorten sekä tapahtumatoiminnan yhdenvertaisuutta.

Tampereen panostus lapsiin ja nuoriin näkyy ensi vuoden aikana osallistuvan budjetoinnin, Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelman ja lasten harrastusmahdollisuuksien edistämisen kautta.

Osallistuvassa budjetoinnissa hyvistä ideoista pääsevät siis äänestämään jo 12-vuotiaatkin. Toinen yhdenvertaisuutta edistävä teko on lasten ja nuorten hyvinvointierojen kaventaminen Tampere Junior –kehitysohjelman avulla.

Lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta edistetään myös Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelmalla. Neljäntenä julkistettavana tekona Tampereen kaupunki ottaa käyttöön 6. luokkalaisille suunnatun vahvuusstipendin, joka jaetaan jokaiselle oppilaalle koulun päättäjäisissä todistuksen mukana.

Tampereen kaupunki toimii ensi vuonna yhdenvertaisuutta edistävien suurtapahtumien areenana. Asunnottomien jalkapallon MM-kisat (Homeless World Cup) pelataan Tampereella kesä-heinäkuun vaihteessa.

Syyskuussa 2020 Tampereella järjestetään Accessible Arts and Culture 2.0 -tapahtumakokonaisuus, joka edistää yhdenvertaisuutta ja esteettömyyttä taiteen ja kulttuurin keinoin.

Kaupunki on mukana myös Kaikkien festari -hankkeessa, jolla pyritään edistämään tapahtumien yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta.

Tarkemmat tiedot ensimmäistä teoista löytyvät sivulta https://www.tampere.fi/yhdenvertaisesti-sinun.html