Maria Mattila – Ajatuksia mielenterveydestä, luottamuksesta ja tasa-arvosta

Teksti: Riina Viljanen & Cécile Gasparoni
Kuvat: Cécile Gasparoni

 

Mitä olisi kulttuuripääkaupunki ilman ihmisiä? Jotta meillä olisi kulttuuria, on oltava myös kulttuurin tekijöitä: ihmisiä tapahtumien, elämysten ja ilmiöiden takana. Maria Mattila on yksi Tampereen ja Pirkanmaan Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun ambassadööreistä. Hän on muusikko, taiteilija, kulttuurin puolestapuhuja ja yhteisötaidetilojen edelläkävijä.

 

Maria_Mattila_Onkiniemi_Ateljee

 

On kylmä lokakuun aamu. Maria Mattila lepäilee punaisella nahkasohvalla Onkiniemi Ateljeessa siemaillen kahvia. Kuukausittain vaihtuvana näyttelynä galleriatilassa on esillä hänen oma näyttelynsä Psyykkisesti Sairaat 1-1000.

 

Maria_Mattila_Onkiniemi_Ateljee_Psyykkisesti_Sairaat_Näyttely

 

Psyykkisesti Sairaat 1-1000 -näyttelyssään hän kyseenalaistaa mielenterveyden nykyaikana.

”Uskon, että tänä päivänä monella meistä on diagnosoitu jonkinlainen mielenterveysongelma ja ihmiset ovat myös tulleet tietoisemmiksi niistä. Uskon myös, että nykyaikana on asioita, jotka saavat ihmiset tuntemaan ahdistusta ja eristäytyneisyyttä. Halusin yhdistää aiheen tähän tilaan, koska Onkiniemi Ateljeen tavoite on osoittaa, kuinka voimme parantaa toisiamme olemalla yhdessä ja tekemällä asioita yhdessä. Minulle paikat, kuten Onkiniemi Ateljee tai Romu & Random (Satamakatu 3, Tampere), ovat työtilojen ohella paikkoja tavata muita ihmisiä ja parantaa itseäni.”

Onkiniemen taidetila ei ole vain Mattilan henkilökohtainen ateljee vaan myös yhteisötila kaikille erilaisten taidemuotojen tekijöille.

 

Maria_Mattila_Onkiniemi_Ateljee

 

”Ajatuksena on tarjota upea ateljeetila niille, joilla ei olisi siihen varaa muuten tai joilla ei ole mahdollisuutta työskennellä tällaisessa paikassa normaalisti. Meitä on tässä mukana useita taiteen ystäviä, jotka jakavat tilan kustannukset yhdessä. Tällä yhteisötilalla haluan todistaa, että kun luotat muihin, he kunnioittavat sitä; Tarkoitan siis, että ihmiset eivät halua tuhota omaa pesäänsä. Sellaista vastaan ei ole mitään syytä nousta, mikä on sinun omaasi.”

Kuukausittain vaihtuvien näyttelyiden lisäksi Onkiniemi tarjoaa interaktiivisia tapahtumia, kuten maalaustyöpajoja koko perheelle sekä live-keikkoja.

”Maalaustyöpajoissa perheet ovat tervetulleita maalaamaan yhdessä. Tarjoan heille välineet ja annan muutamia helppoja ohjeita. Sen jälkeen kaikki voivat tehdä mitä ikinä haluavatkaan. Sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta taiteen tekemisestä. Tarkoitus on enemmänkin kannustaa ihmisiä löytämään luovuutensa. Niin monet meistä ajattelevat, että emme voi tehdä tiettyjä asioita, kuten esimerkiksi taidetta, koska emme ole ”tarpeeksi hyviä’’, meillä ei ole siihen varaa tai jotain muuta bullshittia… Olet taiteilija, kun teet taidetta!”

Luottamista ja jakamista

Maria arvostaa vahvaa ”työväenluokan asennetta” Tampereen kulttuurialalla.

”Meillä on vahva halu luoda. Meillä on tavallaan sellainen ”kylän mentaliteetti” jakamisen ja luottamuksen suhteen. Pirkanmaalla emme kilpaile kulttuurialalla vaan nostamme toisiamme! Emme pidä upeita paikkoja itsellämme – jaamme ne.”

 

Maria_Mattila_Onkiniemi_Ateljee

 

Vierailun aikana huomasimme yhden aiheen olevan erityisen tärkeä Mattilalle.

”Toivon, että Tampereen kaupunki voisi tukea tämän kaltaista toimintaa ja tarjota työtiloja. Ajattele kaikkia etuja, joita kulttuurimme saisi Onkiniemen kaltaisista paikoista! Ihmiset voisivat paremmin, jos heillä olisi mahdollisuus työtiloihin, joissa toteuttaa itseään, olla luovia ja olla yhdessä. Ja taas palaamme siihen, mikä on yksinkertaisin, mutta tärkein asia – luottaminen. Kaupungin on luotettava ihmisiin ja päinvastoin.”

Tulevaisuuden toiveet

Tampereen taidekulttuurin tulevaisuuden suhteen Mattilalla on selkeä näkemys siitä, mitä tulisi tehdä.

”Kaupunki voisi parantaa mahdollisuuksia kokea kulttuuriamme ja tarjota erilaisia ​​työtiloja eri taiteen muodoille. Olen kyllä jo havainnut kaupungin asenteessa muutoksen oikeaan suuntaan, joten en ole ollenkaan huolissani. Keskityn tällä hetkellä näyttämään esimerkkiä työni kautta täällä Onkiniemessä. Idea ja toive on, että jonain päivänä meillä olisi Onkiniemen kaltainen työtila jokaisessa Tampereen kaupunginosassa.”

Hänen viestinsä yhteisöllemme on lyhyt, mutta toimiva.

”Toivon, että ihmiset alkaisivat luottaa toisiinsa. Sen kautta alamme kuin vahingossa luottaa itseemme. Se taas lisää turvallisuuden tunnetta ja tekee omasta, pienestä maailmastamme paljon paremman.”

 

Lue lisää Maria Mattilasta:

Maria Mattila

Mitä sä odotat? Nyt tekijät otetaan tämä hanke omaksemme!

www.maraballs.com/

Onkiniemi Ateljee Facebookissa ja Instagramissa nimellä @onkiniemiateljee