Mänttä-Vilppula elää taiteesta

Serlachius-museot ovat Mänttä-Vilppulan ylpeys. Kuva: Serlachius-museot.

Mänttä-Vilppula on ihmeellinen taidekaupunki keskellä metsiä

Kaurismäen elokuvista tuttu näyttelijä Kati Outinen ja meksikolainen performanssiartisti Pancho López. Mun muassa tällaisia hahmoja voi löytää Mänttä-Vilppulasta keskellä marraskuuta.

Tamperelainen Aamulehti kävi marraskuussa 2019 katsomassa, miten taidekaupungiksi itsensä nimittänyt Mänttä-Vilppula pärjää keskellä talvea ja yllättyi paikan elävyydestä.

Mänttä on luonnonoikku. Pikkuinen kaupunki elää metsien ympäröimänä, mutta on järkeä ja maantiedettä uhmaten yksi taidemaailman tärkeistä keskuksista Suomessa. Nyt Mänttä pyrkii Euroopan kulttuuripääkaupungiksi yhdessä Tampereen kanssa. Mänttä-Vilppula on Tampereen pääkuntakumppani. Mänttä-Vilppulan viralliset sähköpostiosoitteetkin ovat tätä nykyä muotoa @taidekaupunki.fi.

Kuvataideviikoilla ja Mäntän kesässä parveilee ihmisiä, mutta myös talvella kaupunki on hyvinkin hengissä.

Siellä voi törmätä vaikka meksikolaiseen taiteilijaan Pancho Lópeziin, joka on toinen Serlachiuksen residenssitaiteilijoista.

Performanssitaiteilija López kiertelee maailmaa ja milloin keittää ihmisille kahvia, milloin käy piknik-aterioilla kaupunkien keskustoissa!

– Mänttä on erityinen: tämä on pieni paikka, mutta täällä on uskomaton kuvataide-elämä, sanoo myös kuvataiteilija Mikko kallio.

Mänttä-Vilppula on n. 10 000 asukkaan kaupunki Ylä-Pirkanmaalla noin 90 kilometrin päässä Tampereelta ja Jyväskylästä.

Se tunnetaan taidekaupunkina sekä suomalaisen paperi- ja metsäteollisuuden historiallisena pitäjänä. Sekä taiteen että teollisuuden taustalla on vaikuttanut vahvasti Serlachiuksen suku.

Vuoden 2009 alussa Mäntän kaupunki yhdistyi naapurinsa Vilppulan kanssa ja syntyi Mänttä-Vilppula.

Lue koko Aamulehden juttu tästä linkistä.