Nimekäs idearyhmä haaveilee Jaakko Ryhäsen nimeä kantavaa konserttisalia entiseen Piipon tehtaaseen.

Lempäälään halutaan Jaakko Ryhäsen mukaan nimetty konserttisali

Joukko nimekkäitä entisiä Lempäälän asukkaita ehdottaa, että vanhaan Piipon tehdasrakennukseen rakennettaisiin ”monimuotoisen esittävän taiteen kulttuurikeskus”.

Hankkeen keulahahmoksi on saatu oopperalaulaja Jaakko Ryhänen, joka antaisi myös nimensä uudelle salille. Hanketta ajaa asiaa varten perustettu yhdistys Jaakko Ryhänen -salin tuki ry. Vaikka sali olisi nimetty oopperalaulajan mukaan, sen pitäisi kuitenkin olla avoin kaikille musiikin lajityypeille.

Puuhamiehet julkistivat hankkeen torstaina ja esittelivät sen samalla julkisesti Lempäälän kunnalle.

Jaakko Ryhänen nimeää idean alkuperäiseksi isäksi Antti Piipon. Ajatus kypsyi luokkakokouksessa ja Ryhänen on jo tutustunutkin ehdotettuun tilaan.

”Siellä on vahvat seinät, kestävä katto, riittävästi kuutioita ja neliöitä. Kaikki maailman parhaat konserttisalit ovat laatikon muotoisia”, Ryhänen sanoo ja arvelee, että ei tilan remontti aivan mahdottomia maksaisi.

”Joskus voidaan rakentaa myös edullisesti.”

Hankkeen ideoijat haluaisivat salin valmiiksi jo 2026.

”Kun Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaku on kuumana ja vireillä, niin tämä on se tapa, jolla Lempäälä kantaa kortensa kekoon”, hankkeen esitellyt Timo Soini kertoi. Hänen mukaansa tämä on nyt hyvä mahdollisuus ”hakeutua osaksi EU:n kuttuurihankkeita ja rakennerahastoja”.

Lempäälän kunnan edustajat ottivat esityksen vastaan ja lupasivat aloittaa asiasta nopean selvityksen.

Kunnan käsissä on jo ennestään yksi konserttisalia koskeva aloite ja se käsitellään tietysti myös tässä yhteydessä. Tammikuussa nettiadressilla ehdotettiin konserttisalin rakentamista Lempäälän entisen lukion tontille toteutettavan yläkoulun yhteyteen. Konserttisalia on kaivattu paikkakunnalle pitkään.

Kunta lupasi selvittää kaikki vaihtoehdot, ja myös mahdolliseksi sijoituspaikaksi eri vaihtoehtoja. Ideoijien ehdottama entinen Piipon tehdas on nykyisin kaupungin omistuksessa ja siellä on vuokralaisina toimivia yrityksiä.