Miten Galway ja Rijeka menevät koronakriisistä yli?

Rijeka ilmoitti verkkosivuillaan laittavansa suuren osan ohjelmistostaan toistaiseksi jäihin.

Koronavirus kuritti kulttuuripääkaupunkeja – Näin Galway ja Rijeka menevät kriisin yli

Jos matkailu on seis ja yleisötilaisuudet kielletty, niin tottakai koronavirus vaikuttaa rajusti myös vuoden 2020 kulttuuripääkaupunkeihin. 

Kulttuuripääkaupungit ovat Irlannin Galway ja Kroatian Rijeka.

Irlannin Galway oli epäonnen imuri. Kaikesta epäonnesta huolimatta Galwayssa uskotaan heidän alkuvuoden isoimman tapahtumansa – suomalaisen valotaiteilijan suurteoksen – saavuttaneen kaksi miljardia silmäparia. 

Koronavirus rampautti myös Kroatian Rijekan kulttuuripääkaupunkivuoden. Rijekassa ideoidaan nyt uudenlaista ohjelmistoa.

Miten Galway ja Rijeka aikovat ylittää koronakriisiin?

Myrskyä ja koronaa

Galwayn kulttuuripääkaupunkiprojekti 2020 kohtasi jo valmistelun aikana ongelmia. Syksyllä 2018 Irish Times otsikoi, että “Avainhenkilöt lähtivät, vain puolet budjetista on kasassa ja visio on epäselvä. Mikä meni pieleen?” 

Galwayn kulttuurivuosi saatiin kuitenkin lopulta kasaan. Ja ohjelmisto oli komea ja suunnitelmat hyviä. Epäonni jatkui kuitenkin heti avajaisissa: Myrsky takoi Britteinsaaria ja avajaisten huipentuma jouduttiin perumaan kokonaan. 

Cambridgen herttuaparin vierailu vähän myöhemmin toi Galwaylle valtavasti hyvää julkisuutta, mutta sitten iski korona, ja suuri osa ohjelmistosta meni jäihin.

Huhtikuussa Galway lomautti henkilökuntansa ydintiimiä lukuunottamatta. Huhtikuun lopussa Galwayn projekti lopulta tiedotti, että he “tutkivat mahdollisuuksia uudelleen uudelleen suunnitellulle (re-imagined) ohjelmalle, joka toteutuisi tämän vuoden loppukuukausina ja alkuvuodesta 2021”.

Epäonnisen Galwayn alkuohjelman helmi oli suomalaista tekoa. Valotaiteilija Kari Kolan valoteos valaisi Connemaran vuoret kaikkien aikojen suurimmassa valoteoksessa. Alunperin teoksesta piti tulla massiivinen turistien vetonaula ja yleisötapahtuma, mutta virus muutti suunnitelmat. Teos toteutettiin, mutta nyt sitä voi katsella vain digitaalisena tallenteena.

Kolan teos Julma kauneus (Savage Beauty) oli mittasuhteiltaan valtava. Sen noin 1000 valonlähdettä oli sijoitettu vuorille noin viiden kilometrin matkalle. Koska alueelle ei mene joka paikkaan tietä, osa valoista vietiin paikalle helikoptereilla.

“Oli iso pettymys, että yleisöä ei päästetty katsomaan teosta. Siitä huolimatta mediahuomio saavutti melkein kaksi miljardia ihmistä”, raportoi Light Sound Journal

Kroatian Rijeka ilmoitti huhtikuussa, että koronapandemian takia suurin osa ohjelmistosta on toistaiseksi peruttu. 

Rijeka lupasi verkkosivuillaan, että vaikka budjetista katosi koronan mukana merkittävä osa, niin ydintiimi jatkaa uudistetun ohjelmiston suunnittelua – joka toteutuu sitten kun rajoitukset ovat ohi. Organisaatio joutui lomauttamaan ennalta määräämättömäksi ajaksi peräti 59 työntekijää.

Rijeka on myös aktiivisesti etsinyt uusia kulttuurin muotoja korona-ajalle. Aiheen tiimoilta järjestetyssä seminaarissa kerrottiin uusista ideoista: Ooppera keskittyy aarioihin ja duettoihin. Baletti tekee “mikrokoreografioita”. Elokuvia varten rakennetaan Drive-In -teatteri. Nukketeatteria ulkoilmaesityksinä. Kirjatapaamisia Zoomin kautta ja niin edelleen. 

Galwaylla ja Rijekalla oli kulttuuripääkaupunkivuotenaan harvinaisen huono onni. Tämä vuosi on suurelta osin menetetty.

Mutta kulttuuripääkaupunki on instituutiona vahva. Vuoteen kuuluvia kulttuuritapahtumia järjestetään myöhemmin, tai uudella tavalla, ehkä pienemmällä budjetilla, mutta järjestetään kuitenkin.