Alueen ihmisille kulttuuripääkaupungin pitää olla muutakin kuin "jänniä juttuja Tampereelta"

Satu Vuorinen (vas.), Eija Oravuo ja Else Christensen-Redzepovic tutustuivat Tampereella tietysti myös Muumimuseoon.

Konsultti hehkutti saunaa ja alueen merkitystä

Mitä kulttuuripääkaupunki voisi antaa kansalaisille? Ja mitä tuo komea titteli voisi antaa erityisesti Tampereen ympäristökuntien ihmisille?

Else Christensen-Redzepovic johti taannoin tanskalaisen Sønderborgin hakuprosessia. Brysselissä asuva Christensen-Redzepovic vieraili Tampereella ja toi hyviä uutisia uudesta ajattelutavasta Brysselissä:

“On tärkeää löytää tapa, millä kaupunki toimii vuorovaikutuksessa alueen kanssa. Pitää tavoittaa ne ihmiset, jotka asuvat muualla kuin Tampereella, ja heidän täytyy tunta, että he ovat osa hakua ja että he tietävät, mitä haku heitä hyödyttää. Kaikki haluavat parempaa elämää. Pitää saada viesti perille, että näin tulle tapahtumaan. Että kulttuuripääkaupunkiprojekti on jotain enemmän kuin sitä, että Tampereelta tulee joitain jänniä juttuja”, Christensen-Redzepovic sanoi.

“Uusi trendi on edistää alueellista kehitystä, yhdistävää alueellista kehitystä. Tämän trendin seurauksena käydään nyt kaikenlaisia keskusteluja EU:n kulttuuriverkostoissakin: Miten linkittää kaupunki ja maaseutu. Se on uusi ajattelutapa kaupunkien ja maaseutumaisten alueiden kehittämiseksi.”

Suositus: Olkaa rehellisiä

Else Christensen-Redzepovic vietti Tampereella pari päivää ja antoi ohimennen hyvät ohjeet hakukirjankin tekoon. Kaikkea emme kerro, mutta sen voi paljastaa, että Christensen-Redzepovic suositteli rehellisyyttä. 

“Pitää kertoa, mitkä ovat ongelmamme ja millainen on se kulttuuriohjelma, jolla nämä ongelmat ratkaistaan. Ei ole muuta reseptiä kuin kirjoittaa hakemus, joka teidän mielestänne rehellisesti olisi hyödyksi Tampereen alueelle. Ja vakuuttaa sillä jury, että te tarvitsette juuri tämän “ekstramuskelin” onnistuaksenne.”

Niin, se sauna. Else Christensen-Redzepovic näki saunan isona osana suurta tamperelaista yhdenvertaisuuden tarinaa:

”Yhtenä hetkenä istut neuvottelussa bisnesvaatteet päällä ja kohta istut samojen tyyppien kanssa saunassa alasti rinnakkain!”