Kansainvälinen yhteistyö jatkuu: Hitaan matkanteon performanssi Tampereelta Chemnitziin

Media- ja performanssitaiteilija Nastja Säde Rönkkö nimitettiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi Tampereella vuonna 2019. Teoksissaan Rönkkö on tutkinut mm. tunteita, joita ilmastonmuutos ja ympäristötuho herättävät. Nyt Rönkkö tekee Pochen Symposiumiin yhteistyössä tamperelaisen Elsi Sloanin kanssa performanssin matkasta. Matkan määränpää on Chemnitz, joka on paitsi Tampereen ystävyyskaupunki, myös seuraava saksalainen Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2025.

”Matkustaminen on asia, jota taidemaailmassa pohditaan nyt paljon suhteessa paitsi pandemiaan, myös ekologisuuteen. Hidas matkustaminen on nouseva trendi, joka paitsi säästää ympäristöä, muuttaa samalla suhtautumistamme matkantekoon”, kertoo Rönkkö.

Hän on tehnyt muutama vuosi sitten projektin 6 Months Without. Performanssin nimi viittaa siihen, että Rönkkö vietti puoli vuotta ilman nettiä ja kännykkää. Tänä aikana hän pohti suhdettaan teknologiaan ja sitä miten nykyajassa teknologia kiinnittää meidät yhteiskuntaan ja toisiin ihmisiin.

”Myös Chemnitzin Pochen Symposium, jonka kanssa toteutamme teoksen, tarkastelee yhteiskunnan digitaalista murrosta. Halusin tehdä Chemnitziin performanssin, joka toteutetaan hitaan matkustamisen periaatteella, ilman nettiyhteyttä tai puhelinta. Sehän merkitsee ajattelutavan kokonaisvaltaista muutosta”, Rönkkö toteaa.


Tämän vuosituhannen nuori tutkimusmatkailija

Tälle matkalle Rönkkö ei kuitenkaan lähtenyt itse, vaan hän valitsi Tampereelta matkalle nuoren laulaja-lauluntekijä Elsi Sloanin. Rönkön mukaan kiinnostavaa on se, että Elsi on syntynyt tällä vuosituhannella eli on elänyt koko ikänsä kännykän ja sen mukana tuoman nettiyhteyden aikakaudella:

”Kuinka tämän vuosituhannen puolella syntynyt nuori aikuinen kokee tämänkaltaisen matkanteon? Minkälaisia vaikutelmia ja tunteita herättää reissu, jota ohjaa myös käsin kirjoittamani kirjeet ja niiden sisältämät ohjeet?”

Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmassa (Näty) opiskeleva nuori taiteilija sai ohjeekseen olla matkavalmiudessa maanantaina 17.10.2021. Silloin Rönkkö toimitti Sloanille Tampereella nipun kirjekuoria, jotka sisälsivät kirjeitä ja matkalippuja, joiden avulla seikkailun tulisi päätyä torstaina illalla symposiumin avajaisiin, Chemnitzissä sijaitsevaan Open Space -galleriaan.

Matkaansa Elsi voi dokumentoida kameralla ja nauhurilla. Varsinaisessa esityksessä hän kertoo matkakokemuksestaan ja avaa myös viimeisen kirjeen, jonka lukee yleisölle ääneen.

”Olen hyvin sosiaalinen ja lähes aina ihmisten ympäröimänä. En ole myöskään koskaan matkustanut yksin ulkomaille – tai oikeastaan minnekään. Tämä on siksi henkilökohtaisestikin tärkeä ja varsin jännittävä matka, osa jonkinlaista itsenäistymisprosessia”, kertoo Elsi Sloan.

Kerromme Elsin matkakuulumiset Tampere26-hankkeen FB-sivulla kuun lopussa.

Pochen Symposium 2021
Nastja Rönkön projekti 6 Months Without
Elsi Sloan

Teksti ja kuva: Satu Keltanen

= = = = = =

Euroopan kulttuuripääkaupunkitoimintaan liittyy lähtökohtaisesti ajatus siitä, että entiset, nykyiset sekä titteliä vielä tavoittelevat kaupungit tekevät yhteistyötä. Myös Tampere26-haun aikana avattiin keskusteluita eri puolille Eurooppaa, ja tämä projekti on osa kulttuuripääkaupukihaun jatkohanketta, joka kulkee nimellä Operaatio Pirkanmaa. Chemnitzin kaupungin ja sen kulttuuripääkaupunkivuoden delegaatio saapuu Tampereelle marraskuussa, jolloin suunnittellaan yhteistyön jatkoa tuleville vuosille.

Chemnitz 2025