Mikä houkuttelee 50 000 ihmistä messuhalliin?

Sari Roivas esitteli korumallistoaan Suomen Kädentaidot -messuilla.

Kädentaidot vetävät 50000 vierasta messuille

Huima festivaali. Kolme päivää. Yli 50 000 kävijää. 

Suomen Kädentaidot -messut Tampereella on järjestäjien mukaan Euroopan suurin käsityöalan messutapahtuma. Tarjonta ulottuu kansainvälisen tason designtuotteista aina kotoisiin villasukkiin. Tämä on kädentaitoa ja itse tekemisen kulttuuria parhaimmillaan!

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaun kattoteemana on yhdenvertaisuus. Lisäksi julistamme: Enemmän rosoa! Enemmän saunaa! Enemmän kylähyppelyä! Enemmän leikkiä! 

Näihin teemoihin Suomen Kädentaidot -messut istuu täydellisesti. Ja menestyksellään messut osoittavat, että kaikilla on tekemisen halu ja tarve.

Shampoopulloista koruiksi

Messutungoksen keskeltä poimimme lähes 800 näytteilleasettajan joukosta nokialaisen Sari Roivaksen koruineen. Pikkuruiset korut ovat nousseet ainakin alan ammattilaisten silmissä valtavasta messutarjonnasta esiin. Roivas on kierrätyskorujensa ansiosta Vuoden artesaani -kilpailun finaalissa.

“Haaveilen kädentaitoyrittäjyydestä”, kertoo joulukuussa lasialan artesaaniksi valmistuva (Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos) korusuunnittelija Sari Roivas. 

“Se on haastavaa. Tarjontaa on todella paljon, kuten täällä messuillakin näkee. Mutta kuten tämä vuoden artesaani -finalistipaikkani kertoo, että kyllä näistä on tykätty. Raati kehui mun tekniikkaa, että teen ainakin huolellista työtä.”

Raati kertoi Roivaksen koruita näin: “Tuotteissa on monipuolinen ja upea värimaailma sekä muotokieli, joka ilmentää finalistin visuaalista taitoa. Tuotteet ovat laadukkaita, viimeisteltyjä ja loistavasti kaupallistettuja. Raati arvostaa suuresti materiaalien kierrätystä ja uusiokäyttöajattelua.”

Roivas tekee kierrätysmuovikoruja shampoo-, hoitoaine- ja suihkushampulloista. Ja niihin hän saattaa huolellisesti yhdistellä vaikka Swarowskin kristallia.

“Olen valjastanut naapurit ja kaverit tuomaan mulle muoviroskia. Ja itse en enää valitse shampoota sen mukaan miten hyvin se sopii mun hiuksille vaan pullon värin perusteella. Haluan kannattaa kierrätystä ja eettistä ajattelua.”

Roivas on opintovapaalla leipätöistään perintätoimistossa. 

“Nyt pitäisi päättää, jatkanko osa-aikaisesti toimistotyössä vai pystynkö heittäytymään tähän hommaan täysipäiväisesti.”

Suomen Kädentaidot -messut jatkuvat sunnuntaihin asti Tampereen messukeskuksessa. Viime vuonna samoilla messuilla oli vähän yli 50 000 kävijää. On mahdollista, että ennätys rikkoutuu tänä vuonna.

Ps. Sari Roivasta ei lopulta valittu vuoden artesaaniksi. Tittelin nappasi vihtiläinen Jenni Vanhanen.  

Suunnitteluohjelmiston avulla Vanhanen tekee Iltamaa-nimisessä yrityksessään ryijyjä esimerkiksi valokuvista ja maalauksista käyttäen kuvantunnistusta ja laskentakaavoja. Iltamaassa palvelumuotoilu ja täysin luonnonkuidusta valmistettavat modernit ryijyt kohtaavat kiinnostavasti. 

Raadin mukaan ohjelmisto yhdistää oivalla tavalla uutta teknologiaa ja perinteistä kädentaitoa.

Onnea Jenni Vanhaselle!

Sari Roivas tekee Kierrätyskoruja shampoopulloista.

 

Torsti Mäkinen on nuoren polven yrittäjä, joka tekee ekologista, kestävää designia ja puusepän käsityötä.
Maija Onnela esittelee Ovelian heijastinolkavyötä.
Myös nukkekodit kuuluivat Suomen Kädentaidot -messujen tarjontaan.