Tampereen Eteläpuiston jääsauna on erikoinen näky talvisen Tampereen maisemissa. Takana pesuveden lämmitystä ja pukeutumisteltta.

Hieno jääsauna nousi Eteläpuistoon – ihan vain koska se oli tarpeeksi hullu idea!

Nyt se alkaa olla valmis: Keskiviikkona 10. helmikuuta Tampereen Eteläpuistoon rakentuvassa jääsaunassa alkaa olla jo kaikki valmista. Saunassa on katto ja kiukaassa tulet. Ehkä jo illalla rakentajat pääsevät kunnolla testaamaan löylyt?

Ensin pitää kuitenkin tehdä hieman viimeistelyä. Yläreunasta jää osoittaa sulamisen merkkejä, ja ehkä päälle on vielä laitettava yksi jääkerros? Rakentajat Pyry Paaso ja Atso Jaakkola huokaisevat, että tästä voi tulla pitkä ilta.

Mistä tässä kaikessa on kyse? Kyse on siitä, että TAMK:n Proakatemian viisi opiskelijaa kaipasi tekemistä ja päätti rakentaa jäästä saunan Pyynikinharjun kupeeseen, Tampereen eteläpuistoon. Luvat järjestyivät, ja noin 400 työtunnin jälkeen sauna alkaa olla ihan kohta kylpyvalmis.

Tekemistä riittää yllättävän paljon. Jäät pitää sahata järvestä, hinata kelkalla työmaalle, nostella paikoilleen ja jäädyttää. Pitää hankkia kiuas, lämpöeristää sen savupiippu. Pitää hankkia toinen tulisija pesuveden lämmitykseen, rakentaa lauteet, pitää hommat lämmitettävä teltta pukutilaksi. Pitää rakentaa varausjärjestelmä, sillä rakentajat aikovat vuokrata saunaa halukkaille.

Mutta miksi ihmeessä koko hommaan ryhdyttiin?

”Meitä on tämmöinen viiden kaverin porukka. Osa meistä asuu Tammelassa kämppiksinä ja siitä on tullut meille viiden kaverin olohuone. Istuttiin iltaa kerran ja mietittiin, että jotain pitäis keksiä. Ei olla bisnestä vielä tehty yhdessä. Ja sitten huomattiin, että jääsauna on kyllä niin hullu idea, että pakko se oli tehdä,”, sanoo Pyry Paaso.

Ryhtyminen kannatti. Lähes jokainen ohikulkija käy ihastelemassa ja kehumassa saunaa. Isot mediat Aamulehdestä Yleisradioon ovat käyneet paikalla jututtamassa saunan rakentajia. Saunasta tuli ilmiö

Näinä päivinä rakentajat alkavat vuokrata saunaa. Kerralla saunomaan, ja askeettisiin pukutiloihin mahtuu kuusi henkilöä.

Proakatemia on TAMKn tiimiyrittäjyyteen keskittyvä koulutusohjelma. On vaikea kuvitella, mikä olisi paremmin koulutusohjelman ideaan sopiva projekti kuin tilaussauna. Rakentajat saavatkin tehdyn työn osaksi tulevaa tutkintoaan. Saunan Fb-sivut löytyvät osoitteesta Jääsauna 52.

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaku toivottaa saunamiehille onnea! Sauna on yksi kulttuuripääkaupunkihaun pääteemoista. Kävimme viemässä rakentajille Kulttuuripää-pipot!

Saunan rakentajat

Atso Jaakkola (vas.) ja Pyry Paaso viimeistelivät jääsaunaansa vielä keskiviikkona 10. helmikuuta. Päässä tietysti kulttuuripääkaupunkihaun Kulttuuripää-pipot!