Haku laajenee yhä: Myös Kuhmoinen lähtee mukaan

Kulttuuripääkaupunkihaun avajaisia vietettiin maaliskuussa juhlavasti. Nyt Kuhmoinen on myös osa hanketta. Kuva: Laura Vanzo

Haku laajenee yhä: Myös Kuhmoinen lähtee mukaan

 

 

Tampereen ja Pirkanmaan haku Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026 laajenee entisestään: Mukaan liittyy myös Kuhmoisten kunta. Kuhmoisten kunnanhallitus päätti asiasta yksimielisesti 15.10. kokouksessaan.

Vaikka Kuhmoinen ei ole vielä virallisesti Pirkanmaan maakuntaa, niin kulttuuripääkaupunkihaku on jo aiemmin toivottanut kunnan tervetulleeksi mukaan hankkeeseen. Kuhmoinen ehtii myös vielä hyvin mukaan kuluvan vuoden ohjelmasuunnitteluun.

Kuhmoinen perusteli osallistumistaan niin, että hakuun liittymällä “Kuhmoinen varmistaa hankkeesta tulevan maksimaalisen hyödyn”. Kh:n esityslistalla todetaan myös, että kulttuuripääkaupunkihaun teemat istuvat hyvin myös Kuhmoisten kunnan strategiaan. 

“Lisäksi mukaan lähteminen tuo Kuhmoista entistä tunnetummaksi Pirkanmaan alueella ja vahvistaa paikkaamme alueen kuntien joukossa.” Kuhmoinen arvioi, että haku tuo myös kansainvälisiä hyötyjä.

Nyt kun Kuhmoinen liittyi joukkoon, kulttuuripääkaupunkihaussa on mukana jo yhteensä 19 kuntaa. 

Maakunta vaihtuu 2021

Kuhmoinen siirtyy Keski-Suomesta Pirkanmaan maakuntaan vuoden 2021 alusta. Valtioneuvosto päätti elokuussa kuntien maakuntavaihdoksista.

Kuhmoinen on hakenut viime vuosina maakuntavaihdosta Pirkanmaalle. Kuhmoislaiset ovat yksimielisesti perustelleet hakemustaan muun muassa kuulumisellaan Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin sekä toimivilla asiointi-, työssäkäynti- ja liikenneyhteyksillä Tampereen suuntaan. Muutosta on vauhditettu muun muassa dressilla.

Noin 2200 asukkaan Kuhmoinen on tällä hetkellä Keski-Suomen eteläisin kunta. Pirkanmaan kunnista sen naapureita ovat Kangasala ja Orivesi.