Esteettömyys on yhdenvertaisuuden ydin

Leevi Ketola ja Zaide-Marie Launis ovat tanssineet yhdessä jo vuodesta 2012

Esteettömät harrastusmahdollisuudet tekevät Tampereesta yhdenvertaisen kulttuuripääkaupungin

Pirkanmaalaisella vammaisurheilulla menee hyvin. Paikallisella seuralla Pirkanmaan pyörätuolitanssijat ry:llä on riveissään noin 40 aktiivista tanssijaa ja ryhmässä vaikuttavat moninkertaiset Suomen mestarit Leevi Ketola ja Zaida-Ester Launis. He ovat lähdössä edustamaan Pirkanmaata 29.11. – 1.12. Saksan Bonnissa järjestettäviin pyörätuolitanssin MM-kisoihin. Pari on myös tänä viikonloppuna esiintymässä muiden pirkanmaalaisten pyörätuolitanssijoiden kanssa Apuväline-messuilla Tampereen messukeskuksessa. Vajaan kuukauden päästä häämöttäviin kisoihin Ketola ja Launis lähtevät avoimin mielin.

– Tavoitteena on, että saadaan vedettyä hyvä suoritus. Mitään kummempia sijoitustavoitetta ei ole. Finaaliin pääsy olisi iso juttu, pari kertoo kisasuunnitelmistaan.

Pirkanmaan pyörätuolitanssijat treenaavat Hervannan vapaa-aikakeskuksessa ja tekevät tiivistä yhteistyötä Tanssiseura Hurmion kanssa. Harrastustilat ovat hyvät, mutta ongelmiakin löytyy Ketolan ja Launiksen mielestä: helposti saavutettavia harrastuspaikkoja pitäisi olla enemmän ja monet tiloista ovat aivan täynnä. Hankalia kynnyksiä löytyy sieltä täältä eikä sopivia wc-tiloja ole kaikkialla.

– Asiat eivät ole täydellisesti, mutta monet asiat ovat menneet parempaan suuntaan jo lyhyen ajan sisällä. Aina on tekemistä sille, että olisi esteettömämpää fyysisesti ja sosiaalisesti, Ketola miettii.

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaun pääteema on juuri yhdenvertaisuus, ja että kaikilla on mahdollisuus nauttia kulttuurista. Pirkanmaan pyörätuolitanssijoiden toiminnassa tämä näkyy hyvin, ja siitä voi moni ottaa oppia.

Pirkanmaan pyörätuolitanssijat esiintyvät Apuväline-messuilla vielä perjantaina klo 14 – 16 ja lauantaina klo 13:30 – 14:30. Paikkana Liikuntamaan ohjelma-areena.