Keisarillinen Bad Ischl on yksi Euroopan kulttuuripääkaupungeista 2024

Salzkammergutin maisemia. Kuva: Leonhard Niederwimmer

Bad Ischl on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2024

Itävaltalainen, keisarillisella menneisyydellä varustettu Bad Ischlin kaupunki on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2024. Valinta julkistettiin tiistaina 12. Marraskuuta. Jo aiemmin vuoden 2024 kulttuuripääkaupungeiksi on valittu Viron Tartto ja Norjan Bodo. Vuonna 2024 pääkaupunkeja on poikkeuksellisesti kolme.

Bad Ischl on vajaan 15 000 asukkaan kylpyläkaupunki. Pääkaupunkihaun markkinoinnissa se eteni Salzkammergutin alueena. Aivan kuten Tampereen kulttuuripääkaupunkihaussa on mukana yhteensä 20 Pirkanmaan kuntaa. Itävaltalaisten haussa oli mukana yhteensä 21 kuntaa Salzkammergutin alueelta.

Salzkammergut on Itävallassa sijaitseva lomanviettoalue, joka ulottuu Salzburgista Dachsteinin vuoristoalueelle. Suuri osa alueesta nimettiin maailmanperintökohteeksi vuonna 1997. Salzkammergutin pääelinkeino on turismi ja se kuuluu Itävallan kehittyneimpiin matkailualueisiin.

Alueen teemana haussa oli ”Suola ja vesi DNA:na”. Tavoitteena oli elvyttää alueen kulttuurielämä tarpeellisella ripauksella suolaa ja veden voimalla. Tavoitteena on myös kehittää alueelle ekologisesti entistä kestävämpää turismia.

Historiaa Bad Ischl sisältää runsaasti, olihan kaupungissa muun muassa keisari Franz Josefin kesähuvila. Samoissa maisemissa kuvattiin myös kuuluisat keisarinnan nuoruusvuosia romanttisesti kuvaavat Sissi-elokuvat.

Jo esiarviossa valinnan tehnyt raati nosti esiin Salzkammergutin alueelllisen kulttuuristrategian. Salzkammergut valmisti yli 20 kunnan yhteisen kulttuuristrategian, joka sisälsi hajautetun kulttuurilaitosten verkoston. Raati arveli, ett tässä toimintatavassa olisi potentiaalia malliksi muillekin vastaaville, pienistä kunnista koostuville alueille.

Salzkammergutin kulttuuripääkaupunkivuoden budjetin arvioidaan nousevan noin 30 miljoonaan euroon. Hankkeen verkkosivut löytyvät täältä.

Bad Ischlin keisarillinen huvila.