Valmistaudu uuteen EU-ohjelmakauteen jo nyt

Valmistaudu jo nyt EU:n uuteen ohjelmakauteen, Hanna Hietaluoma-Hanin neuvoo.

Asiantuntija: Tämä on EU:n kulttuurirahoituksen tilanne juuri nyt. Uuttakin tulossa!

EU:n ohjelmakausi 2014-2020 on enää aplodeja vaille valmis. Mutta uusi kausi 2021-2027 ja siihen osana kuuluva, kulttuuria rahoittava Luova Eurooppa -ohjelma on vielä hämärän peitossa.

Mistä on kyse, opetushalltuksen vastaava asiantuntija Hanna Hietaluoma-Hanin?

”Kyse on siitä, että nyt olemme kahden ohjelmakauden välissä. Mitään uusia hakuja ei enää tässä nykyisessä ohjelmassa enää rahoiteta. Osittain koronastakin johtuen myös uudet ohjelmaneuvottelut ovat jumissa”, Hietaluoma-Hanin sanoo.

Hänen mukaansa toukokuun lopun uusi EU:n budjettiehdotus oli nytkähdys eteenpäin. Uudelle Luova Eurooppa -ohjelmalle on siellä ehdotettu 1,5 miljardia euroa. Se on hieman enemmän kuin viime kaudella, mutta ”ehkä vähän vähemmän kuin mitä kenttä oli odottanut”, Hietaluoma-Hanin sanoo.

Eli kun ohjelmapäätös joskus tulee, Suomessakin pystytään hakukierroksien valmistelua aloittamaan.

”Meidän arvio on, että jos nyt Saksan puheenjohtajakaudella (loppuvuosi 2020) saadaan ohjelmaneuvotteluja menemään eteenpäin, niin ensimmäiset hakukierrokset eurooppalaisille yhteistyöhankkeille voisivat käynnistyä talvella, todennäköisesti ensi vuoden alkupuolella”, Hietaluoma-Hanin sanoo.

Yhteistyöhankkeet ytimessä

Uudella ohjelmakaudella Luova Eurooppa -ohjelmassa tulee olemaan hyvin samantapaisia tukimuotoja kuin nykyisellä ohjelmakaudella. Eurooppalaiset yhteistyöhankkeet ovat ytimessä myös jatkossa.

Mukaan tulee myös sektorikohtaisia tukia muun muassa musiikille ja kulttuuriperintökentälle. Ohjelmaehdotuksessa ovat mainintoina myös muotoilu ja jopa kulttuurimatkailu. Täysin uuttakin löytyy:

”Ihan uutena mukana on liikkuvuustuki. Koskaan aiemmin ei ole EU:ssa ollut tarjolla yksilölle suunnattua liikkuvuustukea. Yksittäinen taiteilija voi hakea työskentelyjaksolle esimerkiksi tutustumiskäynnille tai residenssikaudelle tukea ulkomaanjaksoon, joka voisi kattaa matkakustannuksia ja oleskelua. Tällaista rahoitusinstrumenttia ei ole ennen ollut”, Hietaluoma-Hanin sanoo.

Aloita valmistelu jo nyt!

Jos aikomuksena on hakea tukea Luova Eurooppa -ohjelmasta, hanna Hietaluoma-Haninilla on yksi neuvo: ”Valmistelutyötä kannattaa tehdä jo nyt.”

Haastattelimme Hietaluoma-Haninia viime syksynä. Hän sanoo, että hänen silloin antamansa perusohjeet pätevät myös nyt. Lue ne tästä jutusta.

Lisäksi kannattaa hakea lisätieto Opetushallituksen Luova Eurooppa -sivulta. Sieltä voi tilata myös aihetta koskevan uutiskirjeen.

Millaista tukea Luova Eurooppa sitten on antanut? Vanhan ohjelmakauden viimeinen hakukierros on juuri päättynyt, ja opetushallituksen uutinen kertoo viimeisen kierroksen valitut. Suomeen tuli 927 000 euroa.