Matkalla Euroopan kulttuuripääkaupungiksi

Tampere ja Pirkanmaa hakevat yhdessä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026

Valopolku. Kuva: Visit Tampere / Laura Vanzo

Euroopan kulttuuripääkaupunki vuodelle 2026 valitaan Suomesta. Tampere ja Pirkanmaa hakevat yhdessä seuraavaksi Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, sillä pyrimme luomaan eurooppalaisen tapaustutkimuksen siitä, miten kulttuurin keinoin voidaan lisätä yhdenvertaisuutta. Yhdenvertaisuus tarkoittaa esimerkiksi sukupuolten tasa-arvoa, mutta se merkitsee myös kulttuurin saavutettavuutta, osallistamista ja monimuotoisuutta. Siksi tahdomme olla Yhtä Eurooppaa.

Monipuolinen vuosi

Euroopan kulttuuripääkaupunki (European Capitals of Culture, ECoC) on jo yli 30 vuotta käynnissä ollut Euroopan unionin tukema ohjelma, jossa Euroopan kaupungit saavat vuoden ajan mahdollisuuden esitellä monipuolisesti kulttuurielämäänsä. Ohjelman päätarkoitus on tuoda esille eurooppalaisia arvoja sekä Euroopan kulttuurien monimuotoisuutta.

Tampereen hakemuksessa kulttuuri käsitetään laajasti ja myös urheilu on osa sitä. Kulttuuripääkaupunkivuosi toisi mukanaan monenlaista kansalaistoimintaa. Monille kaupungeille vuosi on myös tuonut pysyviä vaikutuksia muun muassa talouteen, yhteisöllisyyteen, matkailuun ja kaupunkikuvaan.

Tammerfest 2017. Kuva: Laura Vanzo/Visit Tampere

Kulttuurin avulla kohti hyvinvointia

Tavoitteenamme on rakentaa alueellisesti yhdenvertainen yhteisö, jossa jokaisella on oikeus kokea kulttuuria. Kulttuurin ja taiteen avulla voimme kohottaa pysyvästi elämänlaatuamme sekä vahvistaa sietokykyämme kohdata meitä ympäröiviä maailmanlaajuisia haasteita.

Tahdomme edistää yhdenvertaisuutta kulttuurisen kestävyyden avulla jakamalla yhteiset arvot, jotka syntyvät meidän oman toimintamme kautta. Tekemällä asioita yhdessä luomme vahvan pirkanmaalaisen ja eurooppalaisen identiteetin, joka kuroo umpeen kulttuurien välistä kuilua.

Flowpark Varala. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Tampereen ja Pirkanmaan lopullinen hakemus Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 on nyt julkaistu!

Tampereen ja pääkuntakumppanin Mänttä-Vilppulan lisäksi haussa on mukana 18 pirkanmaalaista kuntaa: Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Tampereen ja Pirkanmaan lopullinen hakukirja Euroopan kulttuuripääkaupungiksi “Yhtä Eurooppaa – Equally European” julkaistiin 22.4.2021. Yhdenvertaisuus on meille sekä teema että työkalu. Se on myös eurooppalaisia yhdistävä arvo, jopa silloin kun olemme eri mieltä sen merkityksestä ja haasteista. Haluamme herättää keskustelua aiheesta ja ilmentää yhdenvertaisuutta taiteen keinoin.

Suomalaisen Euroopan kulttuuripääkaupungin 2026 valitsee EU:n nimeämä eurooppalainen raati ja valinnan vahvistaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Hakukirja esitetään raadille keväällä 2021, ja 2. kesäkuuta 2021 raati valitsee Suomesta Euroopan kulttuuripääkaupungin vuodelle 2026. Kaupunkeja nimitetään yleensä 2 / vuosi. Toinen vuoden 2026 eurooppalainen kulttuuripääkaupunki on Slovakiassa. Suomessa on tähän mennessä ollut kaksi kulttuuripääkaupunkia; Helsinki vuonna 2000, Turku vuonna 2011.

Lue Tampereen hakukirja täällä
Kuva: Ville Salervo, villesalervo.com

Signmark kertoo viittomakielellä Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihausta

 

Marko Vuoriheimo tunnetaan maailman ensimmäisenä viittomakielisenä hip hop-artistina Signmarkina. Lisäksi Marko toimii ulkoministeriön erityisavustajana etenkin vammais- ja kielivähemmistöihin liittyvissä asioissa.

Uusi esitteemme ”Matkalla Euroopan kulttuuripääkaupungiksi on julkaistu!

Näin hankkeemme etenee

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelman toteuttavat pirkanmaalaiset kulttuuritoimijat yhdessä eurooppalaisten kumppaneiden kanssa. Taiteellinen johtoryhmä vastaa ohjelman sisällön suunnittelusta. Hakuprojektia vetää Tampereen tapahtumajohtaja Perttu Pesä. Taiteellisessa johtoryhmässä ovat myös Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen Mänttä-Vilppulasta sekä teatteriohjaaja Marika Vapaavuori.

Hanke on aloitettu keväällä 2019 työpajoilla, keskustelutilaisuuksilla ja kaikille avoimella kyselyllä. Muun muassa näiden ideoiden pohjalta muodostettiin kulttuuripääkaupunkihaullemme yhteiset teemat. Kyselyn tuloksia on myös hyödynnetty Tampereen kulttuuristrategiassa.

Teemat julkistettiin elokuussa 2019, minkä jälkeen alkoi avoin ohjelmahaku. Avoimessa ohjelmahaussa saatiin tuhat ideaa sekä kulttuuripääkaupunkivuodelle 2026 että jo sitä edeltäville vuosille.

Serlachius-museo Gösta Mänttä-Vilppulassa

Aikataulu

28.5.2018

Tampereen kaupunginhallituksen päätös osallistua kulttuuripääkaupunkihakuun

30.3.2019

Avajaisemme Tampereen Hiedanrannassa

1.4.2019

Hakuaika kulttuuripääkaupungiksi alkaa

Toukokuu - Heinäkuu 2019

Järjestämme asukasiltoja, kohtaamme asiantuntijoita ja kulttuurin tekijöitä ja vierailemme yhteistyökunnissa

Keräsimme kehitysideoita kaikille avoimen kyselyn kautta

Pidämme ideapisteitä erilaisissa tapahtumissa

Olemme mukana kehittämässä Tampereen kaupungin kulttuuristrategiaa

 

Elokuu 2019

Julkaisemme kulttuuripääkaupunkihaun teemat ja avaamme julkisen ohjelmahaun

Syksy 2019 - Kevät 2020

Kirjoitamme kulttuuripääkaupunkihakemuksemme

Keskustelemme tekijöiden, asukkaiden ja asiantuntijoiden kanssa Tampereella, Pirkanmaalla ja muualla Suomessa ja kuuntelemme heidän ideoitaan

Järjestämme tapahtumia, workshopeja ja konferensseja

Järjestämme kaikille avoimen ohjelmahaun, jossa kerätään ideoita lähivuosille ja kulttuuripääkaupunkivuodelle

Kasvatamme kansainvälisiä verkostojamme ja luomme yhteisiä projekteja ja tuotantoja eurooppalaisten yhteistyökumppaneidemme kanssa

2020

Esitämme 1. vaiheen hakemuksemme eurooppalaiselle raadille toukokuussa 2020

Pääsemme jatkoon ja alamme työstää 2. vaiheen hakemustamme

2021

Esitämme 2. vaiheen hakemuksemme raadille

2. kesäkuuta 2021 saamme tietää, mikä suomalainen kaupunki valitaan kulttuuripääkaupungiksi 2026

2021-2026

Kulttuuripääkaupunkivuoteen valmistaudutaan

Ohjelmaideoita toteutetaan jo ennen kulttuuripääkaupunkivuotta ja ideoita kehitetään eteenpäin

Luodaan kansainvälisiä yhteistyöproduktioita

Syvennetään yhteistyötä seudun asukkaiden ja asiantuntijoiden kanssa

2026

Tampereen ja Pirkanmaan tavoitteena on olla Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026

2027 ->

Kulttuuripääkaupunkivuoden vaikutusten arviointi ja raportointi

Alueen elinvoimaa lisäävien toimintamallien käyttöön ottaminen ja vakiinnuttaminen

Euroopan kulttuuripääkaupungit tuovat alueelleen elinvoimaa pidemmällä aikavälillä

Kulttuuripääkaupunkeja nimeämällä Euroopan unioni haluaa tuoda esille eurooppalaisia arvoja ja Euroopan kulttuurien moninaisuutta sekä lisätä kulttuurivaihtoa Euroopassa osana Luova Eurooppa -ohjelmaa. Kyse ei ole pelkästä kulttuuripääkaupunkivuodesta – tarkoitus on, että hanke on valitulle kulttuuripääkaupungille laaja-alainen ohjelma, joka vaikuttaa pysyvästi alueen kulttuuriin, sen saavutettavuuteen, yhteisöllisyyteen ja yhteistyöhön, kaupunkikuvaan sekä matkailuun. Kulttuuripääkaupunkeja on valittu vuodesta 1985 lähtien ja vuodesta 2009 lähtien Euroopan kulttuuripääkaupungiksi on valittu kaksi kaupunkia vuosittain.

Käytetään esimerkkinä skandinaavista naapuriamme, Tanskan Aarhusia. Kulttuuripääkaupunkivuosi 2017 oli menestys Tanskan Aarhusille. Vuosi toi Keski-Jyllannin alueen yksityisille yrityksille 159,1 miljoonan euron lisäyksen liikevaihtoon lisääntyneen turismin ansiosta. Jokainen julkisen rahoituksen kruunu toi takaisin kolme kruunua, eli 300%. Kulttuuripääkaupunkivuosi synnytti vuosina 2013 – 207 peräti 1965 uutta kokopäiväistä työpaikkaa. Joten Euroopan kulttuuripääkaupunkihaku on myös elivoima- ja kilpailukykyhanke. Lähde: Welcome Future. Short-term impact of European Capital of Culture Aarhus 2017.

Lue lisää EU-hankkeen sivuilta
Rakkauslukkoja Patosillalla. Kuvaaja: Laura Vanzo / Visit Tampere