Euroopan kulttuuripääkaupunki vuodelle 2026 valitaan Suomesta. Tampere ja Pirkanmaa hakevat yhdessä seuraavaksi Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, sillä haluamme lisätä asukkaidemme hyvinvointia ja kohottaa elinvoimaamme pysyvästi kulttuurin avulla.
Monipuolinen vuosi
Euroopan kulttuuripääkaupunki (European Capitals of Culture, ECoC) on jo yli 30 vuotta käynnissä ollut Euroopan unionin tukema ohjelma, jossa Euroopan kaupungit saavat vuoden ajan mahdollisuuden esitellä monipuolisesti kulttuurielämäänsä. Ohjelman päätarkoitus on tuoda esille eurooppalaisia arvoja sekä Euroopan kulttuurien monimuotoisuutta.
Tampereen hakemuksessa kulttuuri käsitetään laajasti ja myös urheilu on osa sitä. Kulttuuripääkaupunkivuosi toisi mukanaan monenlaista kansalaistoimintaa. Monille kaupungeille vuosi on myös tuonut pysyviä vaikutuksia muun muassa talouteen, yhteisöllisyyteen, matkailuun ja kaupunkikuvaan.
Kulttuurin avulla kohti hyvinvointia
Tavoitteenamme on rakentaa alueellisesti yhdenvertainen yhteisö, jossa jokaisella on oikeus kokea kulttuuria. Kulttuurin ja taiteen avulla voimme kohottaa pysyvästi elämänlaatuamme sekä vahvistaa sietokykyämme kohdata meitä ympäröiviä maailmanlaajuisia haasteita.
Tahdomme edistää yhdenvertaisuutta kulttuurisen kestävyyden avulla jakamalla yhteiset arvot, jotka syntyvät meidän oman toimintamme kautta. Tekemällä asioita yhdessä luomme vahvan pirkanmaalaisen ja eurooppalaisen identiteetin, joka kuroo umpeen kulttuurien välistä kuilua.
Tampereen ja Pirkanmaan lopullinen hakemus kulttuuripääkaupungiksi valmiiksi keväällä 2021
Tampereen ja pääkuntakumppanin Mänttä-Vilppulan lisäksi haussa on mukana 18 pirkanmaalaista kuntaa: Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.
Suomalaisen Euroopan kulttuuripääkaupungin 2026 valitsee EU:n nimeämä eurooppalainen paneeli ja valinnan vahvistaa opetus- ja kulttuuriministeriö vuonna 2021. Yhteinen hakemuksemme esitetään paneelille keväällä 2021, ja paneeli tekee lopullisen päätöksen 2. päivänä kesäkuuta 2021. Kaupunkeja nimitetään yleensä 2 / vuosi. Toinen vuoden 2026 eurooppalainen kulttuuripääkaupunki on Slovakiassa. Suomessa on tähän mennessä ollut kaksi kulttuuripääkaupunkia; Helsinki vuonna 2000, Turku vuonna 2011.
Signmark kertoo viittomakielellä Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihausta
Marko Vuoriheimo tunnetaan maailman ensimmäisenä viittomakielisenä hip hop-artistina Signmarkina. Lisäksi Marko toimii ulkoministeriön erityisavustajana etenkin vammais- ja kielivähemmistöihin liittyvissä asioissa.
Näin hankkeemme etenee
Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelman toteuttavat pirkanmaalaiset kulttuuritoimijat yhdessä eurooppalaisten kumppaneiden kanssa. Taiteellinen johtoryhmä vastaa ohjelman sisällön suunnittelusta. Hakuprojektia vetää Tampereen tapahtumajohtaja Perttu Pesä. Taiteellisessa johtoryhmässä ovat myös Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen Mänttä-Vilppulasta sekä teatteriohjaaja Marika Vapaavuori.
Hanke on aloitettu keväällä 2019 työpajoilla, keskustelutilaisuuksilla ja kaikille avoimella kyselyllä. Muun muassa näiden ideoiden pohjalta muodostettiin kulttuuripääkaupunkihaullemme yhteiset teemat. Kyselyn tuloksia on myös hyödynnetty Tampereen kulttuuristrategiassa.
Teemat julkistettiin elokuussa 2019, minkä jälkeen alkoi avoin ohjelmahaku. Avoimessa ohjelmahaussa saatiin tuhat ideaa sekä kulttuuripääkaupunkivuodelle 2026 että jo sitä edeltäville vuosille.
Aikataulu
28.5.2018
Tampereen kaupunginhallituksen päätös osallistua kulttuuripääkaupunkihakuun
30.3.2019
Avajaisemme Tampereen Hiedanrannassa
1.4.2019
Hakuaika kulttuuripääkaupungiksi alkaa
Toukokuu - Heinäkuu 2019
Järjestämme asukasiltoja, kohtaamme asiantuntijoita ja kulttuurin tekijöitä ja vierailemme yhteistyökunnissa
Keräsimme kehitysideoita kaikille avoimen kyselyn kautta
Pidämme ideapisteitä erilaisissa tapahtumissa
Olemme mukana kehittämässä Tampereen kaupungin kulttuuristrategiaa
Elokuu 2019
Julkaisemme kulttuuripääkaupunkihaun teemat ja avaamme julkisen ohjelmahaun
Syksy 2019 - Kevät 2020
Kirjoitamme kulttuuripääkaupunkihakemuksemme
Keskustelemme tekijöiden, asukkaiden ja asiantuntijoiden kanssa Tampereella, Pirkanmaalla ja muualla Suomessa ja kuuntelemme heidän ideoitaan
Järjestämme tapahtumia, workshopeja ja konferensseja
Järjestämme kaikille avoimen ohjelmahaun, jossa kerätään ideoita lähivuosille ja kulttuuripääkaupunkivuodelle
Kasvatamme kansainvälisiä verkostojamme ja luomme yhteisiä projekteja ja tuotantoja eurooppalaisten yhteistyökumppaneidemme kanssa
2020
Esitämme 1. vaiheen hakemuksemme eurooppalaiselle raadille toukokuussa 2020
Pääsemme jatkoon ja alamme työstää 2. vaiheen hakemustamme
2021
Esitämme 2. vaiheen hakemuksemme raadille
2. kesäkuuta 2021 saamme tietää, mikä suomalainen kaupunki valitaan kulttuuripääkaupungiksi 2026
2021-2026
Kulttuuripääkaupunkivuoteen valmistaudutaan
Ohjelmaideoita toteutetaan jo ennen kulttuuripääkaupunkivuotta ja ideoita kehitetään eteenpäin
Luodaan kansainvälisiä yhteistyöproduktioita
Syvennetään yhteistyötä seudun asukkaiden ja asiantuntijoiden kanssa
2026
Tampereen ja Pirkanmaan tavoitteena on olla Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026
2027 ->
Kulttuuripääkaupunkivuoden vaikutusten arviointi ja raportointi
Alueen elinvoimaa lisäävien toimintamallien käyttöön ottaminen ja vakiinnuttaminen
Miksi Tampere ja Pirkanmaa hakevat Euroopan kulttuuripääkaupungiksi?
Koska vaalimme seuraavia arvoja ja tavoitteita:
ARVOT
Yhdenvertaisuus
Elämänilo
Läsnäolo
Empatia
Ekologia
Tampereen ”roso”
Eurooppalaisuus
TAVOITTEET
Sosiaalinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus
Kulttuurinen osallistuminen ja toimijuus
Elämän ja ympäristön laatu
Kestävän kehityksen kansainvälinen edelläkävijä
Tasapainoinen alueellinen kulttuurinen kehitys
Kulttuuri sosiaalisen ja ekologisen muutoksen moottorina
Euroopan kulttuuripääkaupungit tuovat alueelleen elinvoimaa pidemmällä aikavälillä
Kulttuuripääkaupunkeja nimeämällä Euroopan unioni haluaa tuoda esille eurooppalaisia arvoja ja Euroopan kulttuurien moninaisuutta sekä lisätä kulttuurivaihtoa Euroopassa osana Luova Eurooppa -ohjelmaa. Kyse ei ole pelkästä kulttuuripääkaupunkivuodesta – tarkoitus on, että hanke on valitulle kulttuuripääkaupungille laaja-alainen ohjelma, joka vaikuttaa pysyvästi alueen kulttuuriin, sen saavutettavuuteen, yhteisöllisyyteen ja yhteistyöhön, kaupunkikuvaan sekä matkailuun. Kulttuuripääkaupunkeja on valittu vuodesta 1985 lähtien ja vuodesta 2009 lähtien Euroopan kulttuuripääkaupungiksi on valittu kaksi kaupunkia vuosittain.
Käytetään esimerkkinä skandinaavista naapuriamme, Tanskan Aarhusia. Kulttuuripääkaupunkivuosi 2017 oli menestys Tanskan Aarhusille. Vuosi toi Keski-Jyllannin alueen yksityisille yrityksille 159,1 miljoonan euron lisäyksen liikevaihtoon lisääntyneen turismin ansiosta. Jokainen julkisen rahoituksen kruunu toi takaisin kolme kruunua, eli 300%. Kulttuuripääkaupunkivuosi synnytti vuosina 2013 – 207 peräti 1965 uutta kokopäiväistä työpaikkaa. Joten Euroopan kulttuuripääkaupunkihaku on myös elivoima- ja kilpailukykyhanke. Lähde: Welcome Future. Short-term impact of European Capital of Culture Aarhus 2017.