Kulttuuripääkaupunki on yhtä tärkeä kuin ratikka!

Juha Hurme ja Minna Canthin patsas / Kuvaaja Matti Kuusela, Aamulehti

Kulttuuripääkaupunki on yhtä tärkeä kuin ratikka!

“Tampereella on tietysti resurssit kulttuuripääkaupungiksi. Siksi minäkin asun Tampereella. Minusta kulttuuripääkaupungiksi hakeminen on yhtä hyvä juttu kuin ratikka”, sanoo Tampereella asuva Finlandia-palkittu kirjailija Juha Hurme.

Tampereen ja Pirkanmaan haku Euroopan kulttuuripääkaupungiksi on täydessä vauhdissa, vaikka mahdollinen merkkivuosi on vasta 2026. Hakukirja kun pitää esitellä kansainväliselle raadille jo ensi keväänä. Raati tekee valinnan hakukirjan ja haastattelun perusteella.

Pyysimme Juha Hurmeelta kommenttia haun teemoista. Haun pääteemaksi on valittu Yhdenvertaisuuden pääkaupunki, joka on Juha Hurmeen mielestä “ihan olennaisen tärkeä sisältö”.

Teeman etuna on myös tietty väljyys: “Se on myös tarpeeksi väljä katto, joka mahdollistaa hyvin monet asiat.”

Myös valitut alateemat (Enemmän rosoa! Enemmän saunaa!, Enemmän kylähyppelyä!, Enemmän leikkiä!) saavat kirjailijan hyväksynnän: 

“Mun mielestä nuo ovat oikeasti tosi hauskat. Juuri noissa alaotsikoissa on ihan oikeata asiaa. Kyllä nuo kuvaa aika lailla tarkalleen mun toimenkuvaa. Kannatan lämpimästi näitä.”

Hurmeelle roso on jokapäiväinen teatteritermi. “Sillä tarkoitetaan vääränlaisen arkailun, ujoilun, vääränlaisen pidättäytymisen murtamista pois. Että oikeasti ilmaistaan asioita ulos.”

Hurmeelle myös leikki on läheinen termi:

“Teatteri-ihmiselle leikki (play) on ammatin avainsana. Leikki on kaikissa muissa kielissä paitsi suomessa näyttelemisen termi. Meillä on väärä käännös! Leikki on myös väkivallan vastakohta. Testaillaan asioita hyväntuulisesti, ketään vahingoittamatta.”

Uudissana kylähyppely tuo Hurmeen mieleen Pirkanmaan alueen: “Kylähyppely voidaan todella tulkita siitä iloitsemiseksi, että me ihmiset oikeasti asutaan jossakin paikassa. Tampereella on hieman erilaista kylähyppelyä kuin Urjalassa tai Latviassa.”

Lisäksi leikki tuo mukaan urheilun. “Siis jääkiekkohan on myös kulttuuria.”

Hurme ajattelee saunaa vertauskuvallisesti: “Saunan myötä tulee mukaan laajemminkin ruumiin kulttuuri, omasta kehosta huolta pitäminen, hyvinvointi. Sauna, jossa ihminen on ihanasti paljaana. Nämä asiat opettavat myös tervettä luontosuhdetta.”

Myös iskulause Tampere 2026 – Tehdään tästä nyt numero! Kelpaa Hurmeelle. “Heh. Tampereen kielinen ilmaisu. Tottakai minä sanaleikit hyväksyn. Tämä jää mieleen.”

 

Elvyttää myös bisnestä

Hurme näkee kulttuuripääkaupunkihaussa ison, aivan mitattavan potentiaalisen hyödyn koko alueelle. Hänen mukaansa jo haku itsessään on positiivinen signaali. Ja jos vielä onnistutaan, niin siinä pystyy isossa mitassa kehittämään uusia yhteyksiä.   

“Kun vireytyy tuon kaltaisia hankkeita, joiden keskuspaikkana toiveemme mukaan on Tampere, niin sillä on monisyiset bisnestä ja taloudellista hyvinvointia elvyttävät seurausvaikutukset. Tuohan ei oo muuta kuin isoa verkostoitumista, uusien yhteyksien löytämistä kohti Eurooppaa ja muuta maailmaa. On mahdollisuus osoittaa ihmisille Euroopassa, että tällä alueella on toimintakykyä. Oravannahkakauppa vilkastuu vaikka millä sektorilla!”

 

Shokkihoitoa Kalevalalle

Uusia yhteyksiä Eurooppaan ja maailmaan – niitä Juha Hurme availee yhdessä Tuomari Nurmion kanssa jättiprojektissa KalevalaFest, jonka tavoitteena on “monitaiteellinen, -kulttuurinen ja -tieteellinen yllätyshyökkäys kalevalaisen kansanperinteen kimppuun.”

Taiteilijoiden mukaan “Kalevala elävänä tai kuolleena -tapahtumilla, tuotteilla ja tuotannoilla kaivetaan esiin ja uudistetaan ajaton kansanrunous juhlapuheiden, kansallispukujen, tuohivirsujen, pitkäpiimäisten lausuntanumeroiden ja koululaisten systemaattisen kiduttamisen haudasta.”

Projektin ensimmäinen osa, musiikkialbumi Kalevala elävänä tai kuolleena on jo ilmestynyt. Homma jatkuu festivaalilla Tavastia-klubilla.

Kalevala-levyllä on muuten mukana nippu tamperelaisittain hyvinkin tuttuja artisteja kuten Faarao Pirttikangas, Pekko Käppi, Mara Balls ja Suistamon Sähkö.

Hurmeen mukaan projektissa kulkee suora tie Tampereelta Eurooppaan.  

“Siinä on mukana tamperelaisia taiteilijoita, ja Kalevala on tietysti suomalainen iso kulttuuri-ilmiö. Ja kuitenkin kun se avataan, niin modernin näkemyksen mukaan se on eurooppalainen eepos.”

Kirjoittanut Seppo Roth