Satoja syitä tulla käymään Pirkanmaalla

Vuonna 2020 Tampere-talo täyttää 30 vuotta, Tampereen filharmonia täyttää 90 vuotta ja ensimmäisen Muumi-kirjan ilmestymisestä on kulunut 75 vuotta. Ja Tampere sekä Pirkanmaan 19 kuntaa hakevat Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Juhlaa kerrakseen! Juhlan kunniaksi kokosimme Moro-lehden kanssa yhteistyössä satoja syitä tulla käymään Pirkanmaalla. Alla koko valtava lista saamistamme ehdotuksista, olkaa hyvä! Ja lisää hyviä syitä löytyy Tampere-talon sivulta: www.tampere-talo.fi/195

Melontaa Näsijärvellä/ Kuvaaja Laura Vanzo

Tammerkoski. Tammerkoski juoksutti vettä koko kosken leveydeltä viikonloppuna. Se on upea näky! Voisiko siitä rakentaa matkailutuotteen. Kaksi kertaa päivässä tiettynä aikana oleva koski olisi hieno vetonaula.

Eppu Normaalin patsas, Ylöjärvi. Ei tarvitse perusteluja.

Näsinneula. Legendaarinen maamerkki, jossa jokaisen käytävä. Huimat maisemat.

Pikku kakkosen puisto. Joka kerta kun käyn Tampereella on tuo mukava lasten ilon aihe käyntikohteena. Vaikka kävisin ilman lapsenlastani, katselen Vapriikkiin mennessä lasten leikkimistä puistossa.

Pyynikin Brewhouse. Panimoravintolassa pääsee maistamaan paikallisia oluita. Keskeisellä paikkaa Tamperetta. Kesällä mahtavat terassinäkymät.

Makkarajärvi. Erämaatunnelmaa lähellä kaupunkia.

Cafe Pispala. Amerikkalaisia pannukakkuja ihanassa miljöössä ja kävelylenkki kauniissa Pispalassa.

Särkänniemi. Särkänniemessä sijaitsee Koiramäen eläinpuisto, Särkänniemen huvipuisto, Akvaario, Planetaario ja Näsinneulan näkötorni. Särkänniemen alueella on myös Sara Hildénin taidemuseo ja Super Park-sisäaktiviteettipuisto. Sara Hildénin taidemuseon veistospuisto on Tampereen parhaimpia näköalapaikkoja perheen piknik-retkelle.

Ratinan ostoskeskus. Kun Jyväskylästä tullaan Tampereelle, niin syy on shoppailu! Muitakin löytyy: Stockmann ja Koskikeskus sekä lisäksi pienet kivijalkamyymälät.

Tracon. Vuoden paras viikonloppu – japanilaista kulttuuria ja kaverit.

Pyynikin ulkoilualue. Hienot maisemat, voit kahvitella Pyynikin näkötornissa.

Pakohuoneet. Kaupungista löytyy paljon ja hyviä.

Mustalahti- Kortelahti satama. Vielä melko alkuperäisessä asussa olevat > 100 vuotta vanhat laivat, mm. Tarjanne, Kotvio ja Näsijärvi II, sekä satamamamakasiini. Satama on vielä kokonaisuus, mutta se on uhattuna mm. siltasuunnitelmien takia. Tampereelta on hävitetty jo aivan liikaa vastaavia uniikkeja paikkoja ja rakennuksia.

Näsijärven ja Pyhäjärven risteilyt. Kauniit maisemat sisävesilaivoilla Hopealinjalla ja Tarjannelaivalla.

Kotiseutu. Kotikulmat Tampereella.

Suomen Kädentaidot -messut marraskuussa. Esillä koko suomalaisen käsityön kirjo. Paikalla on ehdottomasti parasta Suomi-designia sekä valtava määrä joululahjoja ja materiaaleja omiin käsitöihin.

Särkänniemi. Lapsille mieluinen paikka.

Tamperelaiset.

Hotelli Torni. Upeat näköalat koko Tampereesta ja voi jäädä pidemmäksi aikaa tai vaan käväistä ylhäällä katsomassa maisemia.

Tallipihan suklaapuoti. Aivan maailman parhaat suklaat.

Jääkiekko. Tarviiko selittää?

Amurin työläismuseo. Antaa ajattelemisen aiheita.

Kalevan uimahalli ja maauimala. Uudistuksen jälkeen sopivan monipuolinen ja kokemisen arvoinen.

Spy museum. Ainoa laatuaan Euroopassa ja siten erikoinen.

Tampere-talon upeat konsertit. Aivan mahtava akustiikka.

Särkänniemi. Ylivoimainen suosikkimme.

Tammelan torin Tapolan kioski. Mustaa puolukkahillolla.

Tampere Filharmonia. Hienot konsertit!

Särkänniemi. Saa meidän sakin lähtemään aina Tampereelle.

Laaja kotimaisen, eettisen ja ekologisen designin tarjonta. Pirkanmaalla on valtavasti tarmoa, halua ja osaamista eettisen ja ekologisen designin alalla, kuten Design On Tampere -kartta ja -sivusto osoittavat. Hurmaavat putiikit ovat paitsi viehättäviä myös oikealla asialla: pikamuodin, kerskakuluttamisen ja halpatyövoiman aika on ohi. Esimerkiksi Tampereen oma Uhana Design vilahtelee valtakunnan uutisissa päivittäin päättäjiemmekin päällä.

Vaakon nakki. Ehdottomasti paras grillikioski missään! Ei ketjuruokaa, vaan hyvää paikan päällä tehtyä tamperelaista grillimättöä. Maistapa kuumaa koiraa!.

Tammelantori. Kesällä hieno käydä.

Rajaportin sauna. Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna, tarviiko sen enempää perustellakaan.

Särkänniemi. Kivaa tekemistä.

Siipiweikot. The siipiravintola of Finland.

Hiedanranta. Todella kauniit, mutta karut tehdasmaisemat. Upeimmat graffitit mitä missään olen nähnyt, joten vahva suositus.

Portaali. Monipuolista tekemistä koko perheelle. Joka kerta löytää jotain uutta, mitä ei vielä ollut kokeillut.

Lasten kulttuurikeskus Rulla. Lasten kulttuurikeskus Rullassa tapahtuu lapsille kaikkea. Askartelua musiikkiesityksiä jne. Lapset voivat myös itse esittää ja näytellä yms. Paljon on niinkin, että toinen vanhemmista tulee lasten kanssa Rullaan viettämään aikaa, kun toinen vanhemmista on esim. työmatkalla täällä Tampereella. Avoinna kaikille lapsille saattajiensa kanssa ilman pääsymaksua.

Pyynikin munkkikahvila. Munkit puhuu puolestaan. Pyynikinharjun maisemat.

Nuutajärven lasikylä Urjalassa. Nuutajärvellä on puhallettu lasia yhtäjaksoisesti kauimmin koko Suomessa, vuodesta 1793 asti. Tänä päivänä Nuutajärvi on lasinpuhaltajien ja -muotoilijoiden toimiva yhteisö ja elävän taidelasin kylä, johon on yleisölläkin pääsy. Kylässä toimii myös korkeatasoinen ruokapaikka Kahvila ja Keittiö Sylvi sekä Design Museon yksikkö. Kylään voi tutustua sekä opastetusti että omaehtoisesti.

Vapriikki. Edullinen, monipuolinen museo, jossa on mielenkiintoista katseltavaa kaikenikäisille.

Hakametsä. Näkee suomen PARHAIMMASTA jäähallista huippujoukkueiden pelejä, ja vieraspaikkakuntalaisille / ulkomaalaisille,voisi tuolla tarjota legendaarista,syntisen hyvää aitoa mustaamakkaraa!

Kuurosokeiden toimintakeskus. Suomen ainoa kuurosokeiden toimintakeskus sijaitsee Hervannassa ja on kansainvälisestikin harvinainen kokonaisuus esteettömyyttä, saavutettavuutta, palveluasumista, vuokra-asumista, kuntoutusta ja järjestötyötä sekä tasa-arvoista osallistumista ja oppimista. Keskellä tonttia oleva aistipuutarha avaa myös muille kuin kaksoisaistivammaisille tien tunto-. haju-. maku- ja tasapainoaistin käyttämiseen. Keskuksemme on jo tuonut Tampereelle vierailijaryhmiä muista maista ja kotimaassakin tunnettuutemme kasvaa joka vuosi. Täällä on kuurosokeallekin mutkatonta osallistua.

Galleria Himmelblaun näyttelyt. Kiinnostavia ja monipuolisia taidenäyttelyitä, ilmaiseksi!

Näsinneula. Hyvä maamerkki.

Kulttuuri. Teatterit ja museot.

Pispala. Hienolla paikalla oleva ainutlaatuinen miljöö ja rakennuskanta.

Sorsapuisto. Kiva.

Pälkäneen lasikatteinen Rauniokirkko. Kansainvälisestikin tärkeä kulttuurinähtävyys Rauniokirkko Pälkäneellä tien 12 varrella, mutta niin likellä Tamperetta, että melkein rotvallin reunalta voi katsella pipa päässä upeaa suojelukohdettamme. Kauttamme kulkeekin erittäin runsaasti turisteja ja paikallisia todella kiinnostuneita, jotka haluavat lisää tietoa kohteesta.

Amurin museokortteli. Erittäin kiinnostava museo sisällöltään, ja bonuksena tunnelmallinen kahvila.

Tampere-talon ohjelmisto. Hyvä ja monipuolinen kulttuuritarjonta.

Sukulaiset. Siellä asuu sukulaisia!

Team city challenge – kisa. Ainutlaatuinen ympäri kaupunkia liikuttava vähän leikkimielinen tosi kisa.

Vesilahden kirkko ja pappila. Jos haluaa tutustua Pirkanmaan historiaan, Vesilahti on oiva aloituspiste. Koko kunta on historiallinen puuhamaa, pappila ja kirkko uudempaa historiaa, ja Laukon kartano vanhempaa.

Hervannan näkötorni. On Hervannassa ollut maamerkki niin kauan kuin hervantalaisena muistan.

Viikinsaari. Kuin pieni matka ulkomaille.

Rauhaniemen kansankylpylä. Mukavaa näin talviaikaan päästä kylpylän lämpöön.

Santtu-Matias Rouvali ja Filharmonia. Huippuluokkaa ja laatu aina taattu!

Teatterit. Tampereella on useita HYVIÄ teattereita.

Hervanta-Suolijärven metsät ja järvi. Tampereen iso ja mahtava lähiö… sieltä löytyy paljon nähtävää, mutta jos vain yksi ehdotus kerrallaan, eväät mukaan nappaa vaan ja lähde Suolijärven metsiin samoilemaan ja lopuksi järveen pulahtamaan. Tamperelaista luontoa kauneimmillaan, ja ihan bussimatkan päässä keskustasta.

Pääkirjasto Metso. Metsossa on laaja kokoelma kauno- ja tietokirjallisuutta, kattava lastenkirja- ja musiikkiosasto, ihana kahvila, kattava lehtienlukusali, mahdollisuus käyttää tietokonetta ja tilaa työskennellä, seurustella ja pelata. Lisäksi kirjastossa järjestetään aktiivisesti esityksiä, luentoja ja keskustelutilaisuuksia kulttuurin eri alueilta ja sieltä voi lainata kaikkea liikuntavälineistä lautapeleihin. Kirjasto on demokraattisin kulttuurikohde Tampereella, sillä sinne jokainen on taustaan katsomatta tervetullut ja saa käyttää sen palveluita ilmaiseksi. Isona plussana syksyllä 2019 lanseerattu mahdollisuus lainata kulttuurikohteiden kausikortteja. Myös kirjaston arkkitehtuuri on upea!

Narvan Markkinat 2020. Viiden vuoden välein talkoovoimin järjestettävät markkinat kerää tuhansia kävijöitä Narvan kylään Vesilahteen. Perinteistä torimyyntiä, tervahauta, kädentaitoja, musiikkia ja markkinatunnelmaa heinäkuisessa maalaismaisemassa.

Pakkahuone/Klubi. Erittäin monipuolisesti kotimaisten ja ulkomaisten bändien keikkoja. Tammelantori. Paras paikka ja hyvä tunnelma. Rento ilmapiiri. Kursailematonta väkeä.

Niagara elokuvateatteri.

Tampereen kaupunki on sitoutunut vahvasti ilmastotalkoisiin! Tämä on asia, jonka ei pitäisi jättää ketään kylmäksi, tärkeä asia meille kaikille ja esimerkillistä toimintaa. Tietysti aina voimme tehdä vielä enemmän, tämä siis tavoitteeksi tulevaisuuteen.

Työväenmuseo Werstas. Tämä museo on mielenkiintoinen ja vielä ilmainenkin kävijöille.

Vastavirta-klubi. Ainoa laatuaan.

Frantsilan yrttitila ja hyvinvointikeskus, Hämeenkyrö. Pitkä tausta Suomen puhtaiden luonnontuotteiden jalostamisessa sekä luontaisalan koulutuksessa. Hyvinvointikeskus tarjoaa hyvää kasvisruokaa, kursseja ja tyky-matkailua firmoille ja yksityisille luonnonkauniissa maisemassa. Koko Hämeenkyrön maisematie olisi mainitsemisen arvoinen. Puhumattakaan Frantsilan Kehäkukan kasvisravintolasta ja kahvilasta, johon matkailijan on helppo poiketa 3-tien varrella.

Ravintolakulttuuri Tampereella. Sitä kaipaa aina, kun siihen on tutustunut perusteellisesti.

Suomensaaren sauna. Viihtyisä, rauhallinen sauna, jossa ei liikaa tungosta.

Tampereen Työväen Teatteri. Nimesin teatterin, koska se on osa Tampereen mahtavaa kulttuuritarjontaa! Minä päätin eläkkeelle jäädessäni muuttaa Kotkasta Tampereelle, koska täällä on kaikkea ja täällä on elämää! Täällä ei aika tule pitkäksi, voi harrastaa mitä vain. Suorastaan rakastan tätä kaupunkia joka avasi minulle uuden elämän!

Ystävällisyys. Ihmiset kohtaavat, hymyilevät, juttelevat.

Finlaysonin alue. Veden ympäröimää ja vanhaa aluetta. Historiaa ja nykyaikaa.

Finlaysonin tehdasalue. Katumaalaukset, tehdasmiljöö ja tunnelma.

Teatterit. Hyvä ja monipuolinen teatteritarjonta!

Tampere-talon konsertit. Hyvä syy viettää laadukas vuorokausi Tampereella.

Pentinkulman Päivät -kirjallisuustapahtuma Urjalassa. Valtakunnallista kirjallisuustapahtumaa Pentinkulman Päiviä vietetään ja juhlitaan vuosittain heinä-elokuun vaihteessa kirjailija Väinö Linnan syntymäpitäjässä Urjalassa. Ohjelmaan sisältyy ainutlaatuinen E80-esikoiskirjailijaseminaari, monipuolisia kirjailijavierailuja, paneelikeskusteluja, erilaisia kirjoittajakursseja ja -leirejä sekä lapsille ja nuorille suunnattuja tilaisuuksia. Vuonna 2020 tapahtuma juhlistaa Väinö Linnan syntymän satavuotisuutta.

Ihmiset. Ystävälliset ihmiset.

Arboretum. Kaunis paikka.

Olutravintola Konttori. Olutharrastajalle mainio kohde, laaja olutvalikoima, mukava henkilökunta, hieno tunnelma. Hyvä syy tulla Tampereelle!

Laukontori. Parhaat aamukahvit Ratinan suvannon tuntumassa. Veneiden katselua, lokkien huutamista, veden liplatusta. Istua voi myös veden ääreen, jos ei kahvilan tuoleille mahdu. Vapriikin museokeskus. Vaihtuvat näyttelyt ja rento oleskelupaikka.

Särkänniemi. Särkänniemi on paras huvipuisto johon täytyy aina tulla.

Pispala. Pispala on sekä kulttuurihistoriallisesti että yhteiskunnallisesti poikkeuksellinen paikka Tampereella.

Särkänniemen huvipuisto. Särkänniemi on paras huvipuisto Suomessa.

Pyynikin kesäteatteri. Upea paikka.

Pispalanmäki. Kauniit maisemat.

Urjalan tori. Urjalan toria perjantaisin olen kuullut luonnehdittavan mm. Etelä-Suomen vilkkaimmaksi maalaistoriksi. Siellä voi tehdä ostoksia ja viettää aikaa tuttujen kanssa rupatellen. Runsas määrä mökkiläisiä elävöittää torielämää kesäisin. Toisinaan siellä kuulee musiikkiesityksiä. Pentinkulman päivien kirjailijavieraat esiintyvät teltassaan. Paikallinen vaalikamppailu keskittyy torille. Tori on Urjalan sielu ja sydän!

Idea park. Kaikki löytyy samasta paikasta.

Sukulaiset. Mukava tavata heitä, aina välillä.

Oma Tupa-kulttuurikartano Ikaalisissa. Oma Tupa on kyläyhdistyksen peruskorjaama ja purku-uhalta siten pelastunut vanha puukartano Ikaalisten vanhan kauppalan keskustassa. Nykyisin suomen pienimmän kulttuurikaupungin keskustassa. Siellä on paljon kulttuuritoimintaa: Konsertteja ympäri vuoden ja erityisesti Satahäme Soi-juhlilla. Pienempiä kylätapahtumia, tempauksia sekä isot joulumyyjäiset ja muita myyjäisiä ja tapahtumia ympäri vuoden, jonne paikalliset taiteilijat ja käsityöläiset tuovat tuotteitaan myyntiin. Oman Tuvan kahvila on vertaansa vailla ja kaikki toimii talkooperiaatteella. Siellä on niin hyvä tunnelma, että sinne palaa aina kuin jotain järjestetään. Upea ja ennakkoluuloton paikka järjestää kaikenlaisia tilaisuuksia.

Sorin sirkus. Ihan vaan paras.

Koiramäki. Kiva pienten paikka.

Pikku kakkosen leikkipuisto. No se on paras leiksa.

Haiharan museoalue. Hyviä tapahtumia ja loistava kesäkahvila.

Tallipihan suklaapuoti. Puoti on ainutlaatuinen Suomessa ja itse Tallipiha hurmaava. Tallipihalta löytyy jotakin kaiken kokoisille matkaajille. Tallipihan suklaapuotiin rakastui meidän koko Varsinais-Suomalainen perheemme.

Pispala. Huikea kansallismaisema.

Petsamon omakotitaloalueen jouluvalaistus. Petsamon omakotitaloalue oli joulun aikaan kuin Astrid Lindgrenin tai Tove Janssonin satukirjasta. Vanhojen puutalojen tunnelmalliset ja kekseliäät valaistukset ilostuttivat, ihastuttivat ja rauhoittivat joulurauhaan vielä välipäivinäkin, kun arjen ehti jo pelätä alkaneen.

Tampereen kiipeilykeskus. Käväseppä kokeilemassa!

Pispalan portaat. Kuntokin kohenee, kun näitä tramppaa.

Pyynikin munkkikahvilan munkkikahvit. Kunnon perinteisiä munkkeja, kehtaa viedä ulkomailta tulevat kesävieraatkin. Sijainnitkin hyvät, joko keskusta ja vanhat rakennukset tai ainutlaatuinen Pyynikki. Huh, tulipa pitkät lorinat vaikka voisi tiivistää; mahtavat munkit.

Ruovesi. Ruovesi alueena, erityisesti kesällä, on aivan huikean ihana ja kaunis paikka.

Muumimuseo. Muumit ovat kaikkialla kiinnostavia.

Tammela. Suomen elegantein kaupunginosa.

G Livelab. Monipuolinen musiikkitarjonta.

Ahlman. Ainutlaatuinen paikka majoittua maatilalle keskelle kaupunkia. Kyytöt, lapinlehmät ja länsi-suomen karja esittelevät maatiaisten historiaa. Mennyt ja uusi aika läsnä. Kurssejakin on halukkaille!

Höntsy-pelit. Höntsääminen taitaa olla vanha tamperelainen sana, joka tarkoittaa ilmeisesti joukkuepelien pelaamista amatööritasolla ja leikkimielisesti, mutta samalla voitto mielessä. Höntsy oy taas on kymmenen vuotta vanha loistava tamperelainen keksintö, joka on vienyt höntsäämisen uudelle tasolle. Tietääkseni missään muualla ei ole vastaavaa systeemiä, jossa aikuiset pääsisivät pelaamaan eri joukkuepelejä sitoutumatta tiettyyn kellonaikaan, paikkaan tai porukkaan. Höntsy takaa, että riittävästi pelaajia tulee paikalle, ja aina on hyvät pelit järjestynyt. Itse käyn lentopalloilemassa, mutta pelaamaan pääsee ainakin myös sählyä, futista, lätkää, futsalia, korista. Höntsy-pelit ilmentävät tamperelaisuutta, niissä usein toisilleen vieraat ihmiset tulevat yhdessä tekemällä toistensa tutuiksi.

Kahvila Aniitta. Hallin paras ja kivoin.

Pappilan sikosuon luonnonsuojelualue. Lähellä keskustaa luonnonmukaisessa tilassa oleva suojelualue. Lounasristeily Pyhäjärvellä. Saa katsella kaunista järviluontoa aterioidessa.

Tampereen Yö-Rogaining. Ainutlaatuinen ja hyvin järjestetty yösuunnistustapahtuma Tampereen ympäristössä. Vaellusreitit laavuineen (ja vuokrattavine saunoineen.

Pirkanmaan maisemat! Paljon kivoja reittejä https://retkipaikka.fi/pirkanmaa/.

Kustaa Hiekan museo

Laaja kulttuuritarjonta.

Tallipiha. Upeasti entisöity historiallinen alue, joka on saatu elämään myös nykyhetkessä. Avoinna ympäri vuoden ja vapaa pääsy.

Vapriikin näyttelyt. Hienoja, kiinnostavia näyttelyitä.

Tallipiha. Ihanan tunnelmallinen paikka, jonne turistin helppo poiketa joko varta vasten tai muun matkan yhteydessä.

Näsinneula. Perinteinen kulttuurikohde.

Särkänniemi. Kaikkea mahdollista huvitusta.

Koiramäki. Ihana paikka pienille.

Tampere-talo. Hyvät konsertit.

Muumimuseo. Koska muumeja fanitettu niin kauan kuin vaan muistan.

Kulttuuritarjonta. Tampereella on monipuolinen kulttuurielämä: Korkeatasoisia konsertteja Tampere-talossa, teatteritarjonta on monipuolinen, samoin museotarjonta.

Mältinrannan uintipaikka. Läpi vuoden voi uida puhtaassa vedessä Tammerkoskessa keskellä kaupunkia.

Pyynikin kesäteatteri. Vallan mahtavia teatterielämyksiä kesäisin.

Superpesis. Tampere on lyhyen ajan sisällä saanut muun kattavan ja menestyksekkään urheilun rinnalle myös Superpesis joukkueet niin naisten kuin miesten puolelle. Nyt Pirkanmaallakin voi nauttia huippu kansallislajistamme pitkään aikaan. Naisten joukkue vakiinnutti heti paikkansa ja miestenkin porukka on heti iskukykyinen.

Luonnon Magiaa, Ikaalinen, Jyllin kylä. Vasta muutaman vuoden vanha yritys, joka tekee kaikkea upeata Suomen luonnonvaraisista tuotteista: Marjajauheita ja rouheita, marjamehuja, marjasiirappeja. Lisäksi siellä järjestetään tutustumiskierroksia suomalaisille ja ulkomaalaisille Suomen luonnon antimiin niin metsissä, puutarhassa kuin niityilläkin: sienet, marjat, villiyrtit.

Särkänniemi. Monipuolinen huvipuisto.

Haikan tanssilava. Eksoottiset lavatanssit järven rannalla hienolla vanhan ajan lavalla kesäsunnuntaisin Pirkkalassa.

Tammelan tori. Kiva kesällä käydä.

Lintuhytin asuntoalue. Jyväskylästä takaisin Tampereelle uuteen kotiin.

Galleria Ronga. Aktiivinen ammattikuvataiteilijoiden yhdistyksen vetämä voittoa tavoittelematon taidegalleria, joka edistää Tampereen seudun kulttuuritarjontaa kansainvälisesti, valtakunnallisesti ja paikallisella tasolla. Galleria sijaitsee keskeisellä paikalla ja siihen on helppo piipahtaa.

Sorin Sirkus. Upeaa nuorisotoimintaa ja taidokkaita esityksiä!

Nuutajärven lasikylä. Suomen vanhin lasikylä, jossa syntyy Suomen uusinta lasitaidetta aina ja aina vaan. Nuutajärven lasikylä on perustettu 1793, ja siellä toimii sekä lasialan ammattilaisia että muiden materiaalien osaajia. Miljöö Museoviraston suojelema. Kylä auki kävijöille ympäri vuoden. Aito kohde, missä ei ”muovin” häivääkään.

Tapparan ja Ilveksen kiekkopelit. Tampereen paras vetonaula ovat Tapparan ja Tampereen Ilveksen hektiset ja mielenkiintoiset sekä tyylikkäät jääkiekko-ottelut joka viikko.

Sorin sirkus. Joulushow on jo maankuulu! Mutta Sorin sirkuksella tapahtuu ympäri vuoden. Mm. kevätsirkus, mukana Teatterikesässä, yms. sekä hyvää harrastustoimintaa.

Lempäälän Luontaiskylpylä. Tampereen kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 Lempäälän Luontaiskylpylä viettää 100-vuotisjuhliaan. Perinteisiä uotilaisia vesihoitoja ei enää saa missään muualla Suomessa eikä samanlaista hoitomenetelmää löydy muualtakaan. Kylpylässä on vieraillut monia aikansa kuuluisuuksia: Mika Waltari, Ilmari Kianto, Aaro Hellaakoski, Einari Vuorela, Hannu Leminen, Helena Kara, Emmi Jurkka.

Sorin Sirkus. Upeat esitykset, jotka ovat niittäneet mainetta kautta maan ja muuallakin. Korkeatasoinen sirkustaiteen ja nuorisokulttuurin kehittäjä. Aktiivinen toimija sosiaalisen sirkuksen alueella.

Hämeenkyrön Talviuimareiden avantosaunonnat. Pirkanmaan paras.

Kaikki Tampereen teatterit! Kaikki Tampereen teatterit, kesäteattereita ja lastenteattereita unohtamatta, ovat niin korkeatasoisia, että niitä voi suositella surutta ihan kenelle vaan. Itse olen teatterin suurkuluttaja. Vuosi 2019 myös päättyi teatterimatkaan, seuraavat liput jo plakkarissa!

Sorin Sirkus. Mahtavaa esitystouhua ja laadukasta taidekasvatusta.

Tampere-talo. Monipuolinen kongressikeskus, mm. fillharmonian konsertit sekä sijoitumessut aina toukokuussa.

Särkänniemi. Hyvä ja toimiva huvipuisto, hyvä sijainti ja melko edullinen esim. VR:n ja Aamulehden edulla.

Lasten kulttuurikeskus Rulla. Tasokasta , avointa, saavutettavaa, lastenkulttuuria.

Pispalan Mookseksen mäki. Mukavat ja upeat näkymät.

Hakametsän jäähalli. Legendaarinen jäähallli, jossa hyviä jääkiekkomatseja Tapparan ja Ilveksen matsit. Eritysesti Ilveksen nousu tuo katsojia.

Vapriikki. Hyvä kulttuuripaikka, erinomaisia näyttelyitä ja tosi hyvä sijainti, sekä tamperelaisen että turistin kannalta.

Musiikkikoulu Uulu. Upeaa musiikkikasvatusta, kuoroja, yhtyeitä ja soitinvalikoimaa, jota ei muualta maasta löydy. Näppäritoimintaa, kansanmusiikkia, maailmanmusiikkia sekä kivat kevät- ja joulukonsertit!

F. E Sillanpään maisemat. Idioottikin inspiroituu ja ehkä juuri hän.

Suomi ja suomalainen. Tänne kannattaa tulla, koska kaupunki ja alue on vielä sillätavalla eksoottinen, että tarvitsee kääntäjäohjelmaa selvitäkseen mihinkään. Hyvin vähän on viittoja esim. englanniksi. Matkastahan tulee erikoisen kiinnostava, kun ei ymmärrä halaistua sanaa.

Pyhiinvaellus Pispalan maisemissa. Pidän merkittävänä sitä, että idea toteutetaan kävellen ja että siihen sisältyy myös hengellinen ulottuvuus – hiljentymismahdollisuus Pyhiinvaelluksen tapaan. Mahdollisuus mennä Rantatunnelin kahvilaan lopuksi/ tai Rajaportin saunaan ja Cafe Pispalaan.

Vaellus Keskiajasta nykyaikaan Messukylässä. Vierailu ja mahdollinen keskiaikaisen musiikin konsertti Messukylän keskiaikaisessa kirkossa. Sieltä lyhyt kävelyretki Messukylän uudempaan kirkkoon. Vanhassa kirkossa nähtävillä keskiaikaisia puuveistoksia sekä fragmentteja seinämaalauksista. Uudessa kirkossa on vanhempi Alttarimaalaus sekä uudempi 4-osainen Kasteeseen liittyvä sivualttari . Messukylän historia on monin tavoin mielenkiintoinen ja tärkeä – Tampereen aluetta ajatellen.

Pyynikin munkkikahvila ja Pyynikin näkötorni. Koska munkit ovat niin hyviä ja näkötornista on upeat maisemat.

Sorin sirkus. Aina jotain erilaista!.

Kävelyretki Pispalan Pyykkipuistoon. Näkymä Pyykkipuistosta Pyhäjärvelle on maaginen, kuin olisit itse pilvien yläpuolella.

Niitty-Seppälän tila, Pälkäne. Tänne palaa aina uudelleen ja uudelleen. Mansikoita ja muita lähituotteita, kotieläinpiha. Ihana kesäkohde.

Pukstaavi – Kirjan museo. Ainutlaatuinen kohde ja koko kirjallisuuskaupungin sympaattinen keskusta on tutustumisen arvoinen.

Hervannan vesitorni. Hienoja maisemia Tampereelta. Torni on suljettuna tällä hetkellä mutta jos Tampereen Vesi heltyisi avaamaan sen mahdollisen kulttuuripääkaupunkivoiton kunniaksi.

Luonnon magiaa. Luonnon magiaa valmistaa marjamehuja ja marjajauhoja puhtaista suomalaisista tuotteista sekä järjestää villiruokakursseja Jyllin kylässä Ikaalisissa yhteistyössä www.korsuretket.fi kanssa upeissa luonnonmaisemissa. Melontaretkiä kesäisin, lumikenkäretkiä talvisin ja villiruokakursseja useilla kielillä myös ulkomaalaisille.

Viikinsaari. Kaupunkilaisten luontokohde ja kivoja tapahtumia: musiikkia ja teatteria.

Tampereen kaupunki kokonaisuudessaan. Tampereella on niin paljon erilaista moneen makuun, on vaikea valita vain tiettyjä kohteita.

Kaupin pesäpallostadion. Suomen kansallisurheilun pesäpallon pelipaikka.

Pälkäneen rauniokirkko. Hieno paikka, harmaakivikirkko on upea muisto 1500-luvun alusta.

Kirkkoharjun näkötorni Kangasala. Upeat maisemat ja kuntoilun yhdistäminen.

Monipuolinen kulttuuritarjonta. Löytyy varmasti jokaiselle sopivaa viihdykettä.

Kauppahalli. Lähiruokaa ja paikallisten ihmisten puheensorinaa. Mainio paikka esitellä ulkomaisille vieraille suomalaisia ruokia, kaloja, marjoja ja leivonnaisia.

Frantsilan yrttitila, Hämeenkyrö. Frantsilan yrttitilalla on jo pitkät perinteet luonnonyrttien parantavista vaikutuksista opettavien kurssien järjestämisestä sekä Frantsilan Kehäkukka on aivan mahtava kasvisravinola, jossa matkailijoita riittää kaikkialta Suomesta.

Rockfest. Mahtavaa että saatiin tämä Suomen yksi hienoimmista festerista Tampereelle!

Laukon kartano. Historiaa ja kulttuuria. On taidetta, ruokaa ja, konsertteja. Aivan upea alue, jos tänne tehtäisiin bussiretkiä Tampereen keskustasta, jotta ilman omaa autoa pääsisi myös nauttimaan Laukon antimista.

Pyhäjärven risteilyt. Hopealinjojen risteilyt Pyhäjärvellä. Kauniit maisemat.

Sorin Sirkus. Sorin Sirkuksen Joulushow on vailla vertaansa, uskomattoman hieno sekä visuaalisesti että taidollisesti. Ja esiintyjät ovat lahjakkaita nuoria.

Nottbeckien hautausmaa. Tämä on kiehtova ja kaunis paikka. Erikoista, että on tällainen yksityinen hautausmaa.

Kangasala-talo. Kangasala-talo tarjoaa taidetta eri muodoissa. Hieno paikka ja onnistunut saamaan hyviä esiintyjiä konsertteihin.

Ahlman. Kappale maaseutua lähellä keskustaa. Erinomaista lähi- ja luomuruokaa kohtuuhintaan, majoittumismahdollisuus kartanomiljöössä, kursseja, Tilapuoti, kesällä lehmät laitumella, perinnepiha ja omenatarha. Mainio paikka myös kokouksille ja juhlille.

Uittotunnelin kahvila. Hyvät lätyt ja hieno ympäristö Näsijärven rannalla. Voi kävellä uittotunnelissa.

Kulttuuritalo Telakka. Siellä ihminen kuin ihminen tulee kohdatuksi ihmisenä, Silakat -liikkeen hengessä.

Hiedanrannan alue. Tulevaisuuden kaupunginosa, kiehtova miljöö.

Mobilia tieliikenteen erikoismuseo Kangasala. Monipuoliset näyttelyt, tapahtumia, liikennepuisto lapsille ja kauniilla paikalla.

Finlaysonin juhlavuosi. Finlaysonin tehdasalue täyttää tänä vuonna 200vuotta. Se on historiallisesti merkittävin suomalainen teollisuusalue, tehdas ja myös nykyisellään taiteen ja kulttuurin koti.

Blockfest. Ykkösfestari.

Komediateatteri. Kivahan se on, että teatterissa voi olla myös kivaa.

Tammelantori. Kesäinen Tammela tori – onko parempaa paikkaa!

Näsijärvi. ”Nässyllä” saa käsityksen maamme vesistöiden kauneudesta,laajasti.

Sorin Sirkus. Ainutlaatuinen elämystentuottaja Tampereelta! Taidetta,liikuntaa,sosiaalisia taitoja kehittävää,syrjäytymisen ennaltaehkäisyä, yhdessä onnistumista ja turvallisia epäonnistumisia! Sirkustaiteen ja sen koulutuksen kehittäjä ja edellä kävijä Suomessa ja Euroopassa Kokemuksia, elämyksiä, iloa ja itsensä ylittämistä vauvasta vaariin.

Viinitupa Vuorenmaja, Mänttä-Vilppula. Suomen oloissa ainutlaatuinen, keskieurooppalaishenkinen viinitupa Mäntänvuoressa, ikimetsän keskellä. Kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus irtaimistoineen ja seutukunnan laajin ja laadukkain viinivalikoima, sekä maukkaat Flammkuchenit ja muut pikkusyötävät.

Retkiluistelumahdollisuudet. Jos vaan on pakkastalvi, niin Tampereella on Nässyllä ja Tohlopilla upeat hoidetut retkiluisteluradat luistinlainaamojen kera sekä naapurikunnassa Kangasalla Saarikylissä hyvin perinteikäs (ehkä ensin mainittujen esikuva) hoidettu luistelupaana ja välinevuokraamo. Nautinnollista talviliikuntaa!

Mäntän taidemuseo. Onhan se aivan uskomaton taidepläjäys keskellä maaseutua tämä Mäntän taidemuseoiden kokonaisuus.

Pirkanmaan musiikkiopisto. Kehittynyt huikeasti rehtori Auramon takia.

Rauhaniemen kansankylpylä. Kaiken kansan kylpylä hienossa ympäristössä.

Tarjanne-laiva Runebergin reitille. Siis, jos Runebergin reittiä ole vielä ehdotettu maailman perintökohteeksi, niin se pitäisi ehdottomasti tehdä heti. S/S Tarjanne on höyrylaiva, jolla on hieno historia ja kuuluu Museoviraston perinnelaivarekisteriin.

Joogatarjonta. Tampereella on useita monipuolisia ja tasokkaita joogakouluja, jotka järjestävät mielenkiintoisia workshoppeja ja kursseja. Myös Rauhaniemen saunajooga ja kesäisin rantajooga ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia.

Pyöräretki Aunessillalle. Kivan matkan päässä Tampereelta, kaunis vanha silta.

Tuomiokirkko. Upea arkkitehtuuri, yksityiskohdat ainutlaatuisia. Rauhoittava, keskeisellä paikalla.

Sorsapuisto. Ehkä Suomen ihanin puisto! Lapsuudesta ihania muistoja linnuista, kahluualtaasta, liikennepuistosta ja sen pissanhajuisesta veturista. Lintuja lukuunottamatta muut ovat jo historiaa, mutta silti ihastelen jatkuvasti puiston toimimista koko kaupungin olohuoneena: kesäaikaan nurmikot täynnä väkeä viettämässä aikaansa, pallottelutila Aaaltosenkadun vieressä ahkerassa kaikenikäisten ja jopa koirien käytössä (usein kaikki sulassa sovussa sekaisin) ja tietysti koko kaunis puisto esteettisenä nautintona. Mukaan voi lukea myös elokuisen huippusuositun puistokonsertin. Missään muualla ei ole Sorsua.

Pyynikki. Kansallismaisema.

Pispalan kodit. Työläisten rakennushistoriaa ylitsepääsemättömän kauniilla paikalla. Siellä kävellessä silmä ja mieli lepää, häipyy kiire, tekisi mieli kurkistaa koteihin sisään, näihin puurakennuksiin. Niissä on taidonnäyte kohdallaan, maasto ja tonttipläntti kun oli mitä oli.

Nokian teollisuusmaisema. Tamperelaisten teollisuuden perinnemaisemaa aina ihaillaan, mutta tehkääpä joskus pitkä kävely Nokian hienoon vanhaan teollisuusmiljööseen.

Sara Hildenin taidemuseo. Tamperelainen liikenainen ja taidemesenaatti perusti nimeään kantavan taidemuseon, jossa on Suomen kuuluisimpien taiteilijoiden taideteoksia runsaasti kaikkien suomalaisten vapaasti nähtävillä.

Romu & Random. Kummallinen paikka Satamakadulla. Jos sattuu olemaan auki, poikkea tässä “kansankioskissa”.

Arboretum Hatanpäällä. Aivan mahtava paikka vaikka tulla piknikille kesäpäivänä Pyhäjärven rantaan, ihan keskustan lähellä.

Kintulammen retkeilyalue. Luonto lähellä. Pyynikin näkötorni ja ne kuuluisat munkit. Näkötorni itsessään on kaunis ja luonto sen ympärillä hurmaa kaikenikäiset kävijät. Munkkien tuoksu houkuttelee näkötornin suuntaan lenkkipoluilla kulkevat.

Pyynikin tornin kahvilan munkit. Munkit nautittuna nimenomaan Pyynikin tornikahvilassa ovat yksi suosikeista!.

Vapriikki ja muutkin museot. Ellet tiedä menneisyyttä, mahdatko tietää tulevaisuutta!

Iloiset ja empaattiset ihmiset. Kun saa olla iloisessa ja hyväksyvässä seurassa voimaantuu itsekin.

Keskustorin nakkifakiiri. Tyylikäs illallinen kaunis miljöössä nopeasti ja edullisesti. Parasta Tampereella.

TAMKin kirjasto. Viihtyisä värikäs, hyvällä maulla sisustettu olohuone. Sinne voivat mennä kaikki kaupunkilaiset.

Musiikkia Ruovesi – konserttisarja kesällä. Tasokasta musiikkia upeissa maisemissa ja erilaisissa ympäristöissä. Voi tulla vaikka Tarjanne laivalla Tampereelta tai palata sillä. Ohjelmat vaihtuu ja aina jotakin uutta. Myös lapset huomioitu.

Vastavirta klubi. Paljon erillaista omaehtoista tekemistä ja musiikkia.

Tampere Filharmonian syyskauden avaus, puistokonsertti. Kaupungissa on paljon konsertti- ja kulttuuritarjontaa, mutta tämä natsaa ikää katsomatta kaikille.

Tallipiha. On hieno kokonaisuus kahviloineen, myymälöineen ja tapahtumineen.

Tampere-talo. Tampere-talo on koko kaupungin inspiroiva ja laadukas tyylikäs kaikkien kulttuuritietoisten kaupunkilaisten kohtauspaikka, jossa järjestetään eleganttia ja monipuolista ohjelmaa festivaaleista sekä konserteista alkaen.

Tampereen Kasino. Tampereen veroprosenttia voidaaan varmasti laskea, kun Suomen peliongelmaiset tulevat häviämään rahansa Tampereelle.

Näsijärven poukamat ja lahdet. Hienoja maisemia ja hyviä mökkipaikkoja tai vaikka veneilyyn. Kuuslahti yksi hieno esimerkki.

Kaupungin palvelut luonnon keskellä. Tampereen keskustasta löydät kaikkea kulttuuritarjonnasta herkullista ruokaa tarjoaviin ravintoloihin ja majoitusta jokaisen kukkarolle sopivasti. Ja samalla olet ihan mahtavan luonnon keskellä. Tämä combo on ehdottoman vetovoimainen.

Tapolan tehtaan ravintola. Lielehdesta löytyy tämä pikkuinen kuppila, missä saa kaupungin parhaat makkarat varmasti tuoreina.

Saunominen: Rajaportin sauna ja Löyly. Saunomista on ehdotettu Unescon aineettomaksi kulttuuriperinnöksi ja Tampere on julistettu saunapääkaupungiksi. Esim. Rajaportin saunaan on tultu Lontoosta saakka, siis vain saunomaan, ei tutustumaan Tampereeseen.

Aleksanterin kirkonpuiston isot puut. Aleksanterin kirkonpuistossa on Suomen suurimmat lehtikuuset ja niitä on käytävä ihailemassa joka kerta Tampereen suunnalla käydessä. Kunpa puut säilyisivät vielä monta sataa vuotta ja ihmiset osaisivat niitä varjella ja arvostaa.

Finlaysonin alue. Huikea, ehjä arkkitehtuurinen kokonaisuus ihan jo koko Euroopankin mittakaavassa.

Kangasalan näkötornit. Kangasalan harjumaisema on pala kauneinta Suomea. Länsi-suomalainen vastine Punkaharjun upeille maisemareiteille.

Milavida. Upealla näköalapaikalla oleva museo ja rakennus itsessään on jo nähtävyys.

Helvetinkolu, Helvetinjärven luonnonpuisto,

Ruovesi. Ruovesi muutenkin kaunis kylä, kirkko, musiikkia, Ruovesi-tapahtuma, satama ym.

Tampereen Oopperan tuotanto. Joka vuosi esitetään Tampere talossa yksi oopperatuotanto, jossa on mukana mm. Suomen parhaita oopperasolisteja sekä ammattilaistason suurkuoro. Esitykset vetävät vertoja mille tahansa oopperatalolle, ei jää toiseksi Kansallisoopperan tuotantoon nähdenkään. Upea suoritus joka vuosi ja täydet katsomot. Nyt vielä Marriott-hotellikin kyljessä.

Milavida. Tampereen kaunein rakennus, ja iso osa Tampereen historiaa! Lisäksi ympärillä oleva Näsinkallio ihanaa kesäistä piknik aluetta.

Moro Skybar. Näe Tampere ylhäältä. Kaupungin komeimmat maisemat, nautiskele kylmän tai kuuman juoman kera.

Pyhäjärven ympäri pyöräilyreitti 30 km. Hienot maisemat, aktiivilomailua parhaimmillaan.

Helvetin kansallispuisto. Upeat maisemat. Helvetin portti.

Ratinan stadion. Urheilua, konsertteja, tapahtumia kaupungin keskustassa.

Hörtsänän arboretum, Orivesi. Perustettu 1908, Suomen vanhimpia ja aikansa pohjoisin puulajipuisto. Mystinen ja tunnelmallinen alue, joka on valittu Suomen sadan kauneimman puiston joukkoon.

Näyttelytarjonta. Tärkein syy tulla on laaja ja monipuolinen näyttelytarjonta ja kiinnostavat paikallistapahtumat.

Kintulammin retkeilyalue. Uusi upea opastetuin reitein varustettu retkeilyalue.

Ratinan kauppakeskus. Monipuolinen ja lapsiystävällinen kauppakeskus Tampereen ytimessä.

Mäntän klubi. Mäntän klubi täyttää 100 vuotta vuonna 2020 ja juhlavuonna on talossa on paljon hienoja tilaisuuksia.

Veittijärven sauna. Ylöjärvellä kiva tunnelma pienen järven rannalla sijaitsevassa yleisessä saunassa, jossa myös savusauna. Hyvät löylyt ja mukavat ihmiset.

Kaupin metsäpolut. Kauniita polkuja lähellä keskustaa, kunto kasvaa ja mieli lepää.

Kylmäkosken Kulttuurikirkko . Syy tulla kuuntelemaan upeita konsertteja akustiikaltaan toimivassa, tunnelmallisessa kirkossa. Tampereelta vain viitisenkymmentä kilometriä matkaa. Tiedetäänkö muualla, että Pirkanmaan alueella on jo Kulttuurikirkko? Se on oikein hyvä kohde kauempaakin tuleville – niin yleisölle kuin esiintyjille – ja sopii jo nimensäkin puolesta kulttuuripääkaupunki -teemaan.

G Livelab Tampere. Korkealaatuisia konsertteja ympäri vuoden.

Kaupin ulkoilualue. Upeat rantakalliot Näsijärven rannalla, uimaranta, yleinen sauna ja hienot ulkoilureitit.

Hämeensilta, Koskenranta, Satakunnan silta. Tampellan tienoo. Vanhaa Tamperetta, tiiltä ja tunnelmaa.

Hopealinjat. Risteilyjä kaupungin sydämestä, vaikka mittatilaustyönä.

Sähköisku-tapahtumat. Tampereen konservatorion järjestämät elektronisen musiikin Sähköisku-tapahtumat. Konsertit tarjoavat sähkömusiikkia paitsi uusilta nousevilta kyvyiltä, niin myös alan ammattilaisilta. Sähköisku 2020 -tapahtuman pääesiintyjä on Tapani Rinne.

Tampereen Ukuleleorkesterin konsertti. Hyvää mieltä, viihdyttävää musiikkia ja ukulelen heleä sointi.

Tallipiha. Ainutlaatuinen historiaa tihkuva ympäristö putiikkeineen, hevosajeluineen ja muine tapahtumineen.

Mäntän taidemuseo. Vaikka ikinä en muista, mikä niistä on Gösta ja mikä Gustaf ja mikä Serlachius, niin kuitenkin se upea moderni paviljonki, jossa on kasainvälisiä huippunäyttelyjä.

Mältinranta. Missään muualla et pääse uimaan kesät, talvet virtavaan koskeen keskellä isoa kaupunkia. Ampeeriklubi. Ampeeriklubeilla järjestetään säännöllisesti sähkömusiikin ilmaiskonsertteja ja avoimia koulutustapahtumia. Ampeeriklubi nostaa esille mielenkiintoisia esiintyjiä elektronisen musiikin valtavirran ulkopuolelta.

Kalelan erämaa-ateljee. Akseli Gallen-Kallelan tunettu erämaa-ateljee. Jonne voisi päästä vaikka Tarjanne-laivalla. Kaksi kärpästä eli runoilijan reitti ja eksoottinen ateljee. Voi kun saataisiin auki jollakin ilveellä.

Pirkanmaan kirkot. Alueella hyvin eri aikakautisia kirkkoja.

Mäntän musiikkijuhlat 4.-8.8.2020. Mäntän musiikkijuhlat on pianomusiikkiin keskittyvä vuotuinen maailmanluokan musiikkifestivaali kauniissa kulttuurimiljöössä.

Tampere-talon konsertit. Monipuolinen konserttitarjonta.

Voipaala. Upea kulttuuri- ja luontokohde, josta löytyy tutkittavaa ympäri vuoden!

Mältinranta. Talviuimareiden paikka talvikuukausina, kaikkien uimareiden kesäkeidas kesäkuukausina. Helppo mennä uimaan portaiden kautta. Ei tarvitse kahlata polveen ulottuvassa vedessä. Aina puhdas ja raikas vesi – ei sinileväongelmaa. Mältinrannassa uidessa voi samalla ihailla kansallismaisemaa.

Romu & Random. Ihme paikka.

Tampereen Tuomiokirkko. Arkkitehtonisestikin merkittävän kirkon on suunnitellut kuuluisa arkkitehti Lars Sonck. Kirkko ja sen taideteokset edustavat kansallisromanttista tyylisuuntaa. Kirkkosalin kuuluisat freskot on maalannut taidemaalari Hugo Simberg. Alttarin kahta puolta ovat maalaukset Haavoittunut enkeli ja Kuoleman puutarha, jotka kuuluvat Simbergin tunnetuimpiin töihin ja joista hän teki myöhemmin useita uusia versioita.

Kaupin metsä. Tampereen sydän, kaunis ja monipuolinen virkistyspaikka hektisen arjen keskellä.

Kauppahallli. Hallli on ihan ytimessä. Keskeinen sijainti, mukana kaupunkilaisen arjessa ja pyhän valmisteluissa. Hyvä lounaspaikka löytyy helposti, tuoretta kalaa ja kasviksia. On kenkäkauppaa ja leivoksia, lottokuponkeja ja juustoja. Halli muuttuu vuosien myötä, niinkuin me kaikki. Tavataan Kahvilassa!

Tampere filharmonian konsettti. Tampere filharmonia on paras ja piste!

Tampere Filharmonia. Hyvä ja ehdottomasti kansainvälinen sinfonia-orkesteri.

Pyynikin näkötorni. Upeat näköalat. Kahvilan munkitkin kannattaa maistaa.

G Livelab Tampere. Vanhan keskustan ja teollisuusarkkitehtuurin erinomaisesti onnistunut päivitys. Upea miljöö, laadukas ja omaperäinen ohjelmisto, esteettömyys ja saavutettavuus kunnossa.

Legioonateatteri Nekalassa. Syrjäytyneille tai syrjäytymisvaarassa oleville nuorille perustettu lahjakas teatteri. Teoksissa on aina asiaa, mutta rankatkin jutut riemukkaasti toteutettuina. Kohottaa mieltä, herättää kunnioitusta. Ainutlaatuista!

Kalevankankaan hautausmaa. Useita historallisia henkilöitä paikalla.

Tampere itsessään. Täällä on paljon kaikkea, erilaisia tapahtumia ympäri vuoden, kulttuuria, taidetta, urheilua. Sisäänpääsymaksulla ja ilman. Museoita, näyttelyitä, hienoja paikkoja. Ja suurin osa kävelymatkan etäisyydellä, autoa ei tarvitse. Ihan jokaiselle jotain, mitään ei tarvitse erikseen nostaa tai korostaa.

Rajaportin sauna. Ja erityisesti Saunan päivän festarit saunan sisäpihalla.

Tampereen teatteritarjonta.

SMR ja Tampere filharmonia. Parasta Tampereella.

Valkeakoskella riippusiltojen lenkki. Kaunis, maisemiltaan monipuolinen n. 3 km:n kävelyreitti lähtien kaupungin keskustasta. Lenkkeilijöiden suosima ja matkailijoiden ihastelema järvimaisemaa mukaileva, kaikille sopiva ulkoilureitti sekä kesällä että talvella, karttaankin merkitty. Hatanpään arboretum. Uskomattoman kaunis luontokohde melkein kaupungin keskustassa.

Pyhiinvaellukset. Ainutlaatuista kirkon ohjelmaa, joka samalla kohottaa kuntoa ja tekee kaupunkiakin tutuksi. Patikoijan reitit aivan julkisten kulkuneuvojen avulla saavutettavissa. Moni lapsiperheellinen, kaupunkilainen haluaa välillä luonnon helmaan, mutta ehkä illaksi tai yöksi kotiin. Töiden jälkeen tai viikonloppuna pieni irtiotto tai piristys tulilla, poluilla tai laavulla.

Tampere Filharmonia. Tampere Filharmonia järjestää hienoissa Tampere-talon konserttisaleissa erinomaisia ja laadukkaita sekä tyylikkäitä konsertteja jatkuvasti, jotka ovat erittäin suosittuja kaupunkilaisten keskuudessa.

Kulttuuritalo Telakka. Keikoilla aina omanlaisensa upea tunnelma.

Puntala-rock, Lempäälä. Pohjoismaiden suurin punkfestari. Tuo Lempäälään paljon kansainvälistä menoa; bändejä ja yleisöä ympäri maailmaa.

Mustan makkaran syönti Laukon torilla. Kesän kohokohta syödä mustaa makkaraa Laukon torilla puolukkahillon ja hyvän kylmän suomalaisen maidon kanssa. Suoraan kioskista ja paperista nautiskellen. Samalla voi tuumailla,että lähtiskö laivalla vähä risteilemään.

Tampereen tuomiokirkko. Rauhaisa hetki ihaillen upeaa kirkkoa ja upeita maalauksia. Vielä jos kanttori soittaisi urkuja.

Mustavuoren laskettelurinne. Komeat maisemat.

Muumit, tottakai! Miksikäs ei? Siis tottakai!

Rauhaniemen kansankylpylä. Ihana tunnelma, upealla paikalla.

Virrat. Torisevan järvet, Torisevan luontopolku ja siellä oleva Inkerin kallio.

Tampere-talo. Tampere-talo on niin upea paikka. Kaunis rakennus. Siellä on jokaiselle jotakin. Myös hyvä ravintola/kahvila.

Muumimuseo. Muumit, tottakai! Söpöjä… söpöjä….

Uusi Tampere Festivaali. Upea festari vaihtoehtoisen musiikin Ystäville. Ikäänkuin Tampereen oma Flow Festival.

Komediateatteri. Mahdollisuus nähdä Puotila ja Leisti.

Tampere-talo. Tampere-talo on jo itsestään nähtävyys ja hienoja konsertteja sekä muita tapahtumia.

Kulttuuri. Kulttuuritarjonta on monipuolista ja kaikenikäisille suunnattua esim. urheilu, teatterit, konsertit, tapahtumat, taide, historia, teemanäyttelyt, museot.

Tampere by Night – ihan vaan ittekseen kävellen. Kävellen Tampere avaa rosonsa kulkijalle, samoin kauneutensa, tehdaskaupungin kadut, upeat vanhat rakennukset, puistot, Ratinan suvannon heijastamat valot kävelysillalle, kosken kuohut, putiikkien näyteikkunoiden design-vaatteet, ja samaan aikaan kahviloissa ja bistroissa elämä elää. Kaikki tämä ja paljon muuta aistittavaa ja samalla: hyvä kävelylenkki.

Pyynikin kesäteatteri. Pakko nähdä kesän esitys!

Pispala. Ainutlaatuiset maisemat ja sympaattinen puutalomiljöö täynnä persoonaa ja tarinoita.

Puistofilosofia -viikko Ikaalisen Vanhassa Kauppalassa. Pittoreski Ikaalisten Vanha Kauppala ja sen sydämessä viheriöivä festivaalipuisto täyttyvät heinäkuussa keskustelijoiden levittäminen picnic -vilttien täplittäminä, puhutaan elämästä ja filosofiasta. Vapaaehtoisvoimin järjestetyn Puistofilosofiaviikon tarjonta on runsas ja kaikille avoin. Parasta ihmisyyttä!.

Mahdollisuus olla puhtaan veden äärellä ja vesillä

Tampere talo. Mahtavat konsertit.

Pirkanmaan kesäteatterit. Hyvä taso. Aina ei tarvita edes yhteistä kieltä.

Tampereen elokuvajuhlat. Voi katsoa korkeatasoisia elokuvia, joita ei näe muualla ja vielä kohtuu hinnalla.

Uusi Tampere festivaali. Ainutlaatuinen! Edullinen ja hyvin toteutettu.

Suomensaaren sauna. Mukava, pieni rauhallinen sauna Lentävänniemen kärjessä.

Ritajärven retkeilyalue Sastamalassa. Monipuolinen luontokohde, erimittaisia reittejä. Upea kohde kaikkina vuodenaikoina.

Elokuvakeskus Niagara. Aivan ainutlaatuinen tunnelma ja hyviä filmejä.

Tullikamarin Pakkahuone. Mikään ei voita Pakkahuoneen keikka tunnelmaa.

Ihmiset. Tampereella voi vielä jutella bussipysäkillä tuntemattomalle tulematta leimatuksi hulluksi. Apua saa aina kun sitä tarvitsee, ihmiset ovat yhä yhteisöllisiä. Lähimmäisenrakkaus on Tampereen paras piirre.

Niihaman maja. Niihaman maja on kesämökki kaupungin kupeessa. Parasta majalla on käydä jalkaisin kesäaikaan, jolloin voi (keskusta–Niihama-välillä) toiseen suuntaan kulkea Kaupin mäkisissä metsissä ja toiseen suuntaan upeita Näsijärven rantapolkuja.

Tulipuisto tapahtumien yössä. Ainutlaatuinen tapahtuma, joka kerää tuliosaajat yhteen. Tulemalla puistoon, tulet puistoon: Tulipuistoon.

Monitoimitalo. Monitoimitalo edistää kädentaitojen säilymistä nuorilla ja on myös kohtaamispaikka samanhenkisille. Kädentaitojen on todettu lisäävän henkistä voimavaraa ja Tampere on pienellä eleellä parantanut hyvinvointia.

Tammerkoski. Tammerkosken ympäristö puistoineen on kaunis ja mukava oleskelupaikka voi viettää iltaa ravintoloissa ja samalla nauttia kauniista ympäristöstä (kunhan saadaan ensin työmaa-aidat pois).

Tampere-talon tapahtumat. Tosi laadukkaita tilaisuuksia. Helsingissä pitää mennä ainakin kymmenen taloon ennen kuin saa saman sisällön ja palvelun kuin Tampere-talossa yhden katon alla. Tampere-talossa on baletti, ooppera, kongressikeskus, rokkiklubi, museo, ravintolat, hotelli, lahjatavarakauppa, kevyen musiikin konsertit, täysimittainen sinfoniaorkesteri, teatteria ja komiikkaa.

Retkeilyreitit. Kaunista luontoa saavutettavissa vaikka bussilla tai junalla.

Taidekeskus Purnu, Orivesi. Suomen vanhin ja ensimmäinen kesänäyttely böndellä ja skutsissa järven rannalla. Näyttelyissä esitetään nykytaidetta modernismin ajan mestarikuvanveistäjä Aimo Tukiaisen teosten rinnalla. Alue on harkittu arkkitehtoninen kokonaisuus, osin arkkitehti Osmo Siparin suunnnittelema. Yksi kotimaan rakennushelmistä on Siparin piirtämä, piilukirveellä veistetty puusauna, jota aikanaan esiteltiin arkkitehtilehdissä ympäri maailman. Paikka on perheystävällinen, jossa myös koirakaverit saavat kulkea mukana näyttelykierroksella. Veneelläkin pääsee. Savusauna on Suomen paras, kesäkuussa saa kylpeä rauhassa.

Tampere-talo. Upea paikka.

Lauri Viita -museo. Pispalalaisen kulttuurin ja asumisen kehto.

Pyynikin näkötorni. Kaunis vanha näkötorni, sopivan kokoinen ja avoin torni, josta upeat näköalat. Lisäksi idyllinen kahvila. Täällä on aina pakko kesällä vierailla.

Tampere Filharmonia. Viikosta toiseen mahtavia konsertteja.

Kotiseutu- ja kotimuseot. Kaikki museokierrokselle, niin pirkanmaalaiset, suomalaiset kuin eurooppalaiset. Eurooppalaisille pienet, noin sadan vuoden takaista elämää (ja muutakin) tallentavat museomme ovat ihmetyksen aihe.

Tappara. Sanokaa parempi vaihtoehto.

Lenin-museo. Omituinen paikka, mutta tällaista et muualta löydä.

Siivet. Maailman parhaita siipiä saa Tampereelta.

Tanssiteatteri MD:n Tanssiva Muumilaakso. Upea pienen tamperelaisen tanssiteatterin teos. Tanssin kieli soljuu vailla kieliongelmia – teosta on esitetty 6 maassa kolmella eri mantereella. Uudet Tanssivan Muumillakson esitykset helmikuussa Hällä-näyttämöllä.

Galleria Saskia. Loistava taidegalleria, hurmaava henkilökunta.

Muumimuseo. No onhan se kansainvälisesti tunnettu ja rakastettu.

Vastavirtaklubi. Ihan maailmanluokkaa oleva undergroundklubi, jonka musiikillinen tarjonta on syvää ja armotonta – tarjolla usein myös muuta kulttuuria rennosti ja ilman pönötystä.

Rajaportin sauna. Suomen yksi vanhimmista yleisistä saunoista, upeat löylyt.

Sorin Sirkus. Sorin Sirkus täyttää 35 vuotta! Sirkuksen huikeat Joulushow’t ovat tamperelainen joulunajan ”must-see”, mutta Sorin Sirkuksessa tapahtuu paljon muutakin: säännöllisen taiteen perusopetuksen lisäksi mm. loma-aikojen kurssit, sirkuskoulun Kevätsirkus-esitykset ja kesällä esitykset Särkänniemessä. Omalle porukalle voi myös ostaa esim. työhyvinvointipäivän tai jonkin muun sirkustyöpajan.

Tampere Talo. Hyviä konsertteja.

Cafe Deco. Erilainen ja viehättävä kahvila, jossa voi herkkujen lisäksi vaikka juoda lasillisen. Paljon kivoja lahjaideoita.

Rajaportin saunamaailma. Tampere on suomen saunapääkaupunki. Rajaportin sauna on suomen vanhin yleinen sauna. Saunaa markkinoidaan ympäri maailmaa usealla eri kielellä.

Tammelan tori ja mustamakkara.

Kauppahalli, tamperelaista tunnelmaa parhaimmillaan. Sieltä löytyy sekä mustamakkaraa, että Pyörykkäbaarin jättilihapullat.

Arboretum. Varsinkin ruusujen kukinnan aikaan. Muutenkin arboretum on kaunis, paljon kasveja, niitä voisi sitten velä lisätä. Paikka Pyhäjärven rannalla upea ja rauhallinen virkistyskeidas.

Vapriikki. Jos ei ehdi katsomaan musiikkitarjontaa, hyvässä turistikohteessa on kiinnostava museo. Vapriikki on onnistunut näyttelyissä kuin monipuolisuudessa – ihan maailmanluokan paikka. Jos vielä ottaisivat isompia teemoja näyttelyihin mukaan.

Arboretumin puutarha ja Hatanpään kartano. Vuodesta toiseen ihana kesävierailukohde ja Kartanon restauroinnin jälkeen myös päärakennus on ehdottomasti vierailemisen arvoinen. Hatanpään Arboretumissa olen käynyt itse pienestä pitäen joka kesä ja sinne on ihanaa palata yhä uudelleen myös näin varttuneenpana.

Tampereen filharmonia. Kansainvälisen tason kulttuuria joka tekee Tamperetta tunnetuksi.

Pispala-Pyynikki. Ainutlaatuinen harjualueen järvimaisemineen, portaineen, puutaloineen.

Tallipiha. Tampereen keskustassa, ytimessä, helposti saavutettavissa. Upea miljöö. Putiikkeja ja kahvila. Isoille ja pienille. Kaksi- ja nelijalkaisille. Ympärillä isot puisto-alueet, Näsijärvi sekä Finlaysonin alue.

Pyynikin männyt. Korkeita, turvallisesti humisevia ja yhdessä takaa pilkottavan vesistön kanssa ne luo suomalaisen tunnelman, jossa on hyvä rauhoittua lähtemättä kovin kauas keskustasta.

Haiharan alue Kaukajärvellä. Lakkauttamisuhankin alla ollut upea kompleksi vaihtuvine näyttelyineen! Kesäkahvilassa hyvät tarjottavat iloisen palvelun lisäksi.

Muumit, tottakai! Ovat niiiin söpöjä.

Pyhäjärven Maisemareitti. Upea pyöräilyreitti Pyhäjärven ympäri.

Pispalanharju asuinympäristönä. Ainutlaatuinen ja arvokas; kodikas, luonnonkaunis, jylhä, monimuotoinen ja -kulttuurinen, eri vuodenaikoina muuntuva, suomalaisen asumismuodon läpileikkaus, historiaa huokuva ja tunteellinen kaupunginosa Tampereella.

Tallipihan miljöö. Varsinkin talvella jouluvaloissa niin ihana paikka käydä tunnelmoimassa.

Pub Hovipoika. Täällä saa laulaa luikauttaa keskiviikkoisin ja sunnuntaisin. Yhteydet ovat nopeat ja suotuisat Keskustorilta vaikka minne ja pian ratikan kyydissä.

Pyynikin näkötorni. Sieltä avautuu vielä kaupunkinäkymät. Ja hyvät munkkikahvit.

Muumi-museo. Se on niin suurenmoinen ja ainutlaatuinen maailmassa.

Yhteislaulut Laikussa. Kaupungin kulttuuritoimen järjestämä yhteislaulukonsertti on ihan parasta Tamperetta, tällaista ei ole säännöllisesti (nykyisin joka viikko) missään muualla. Mainiot Martti Kuurila ja Jussi Tamminen takaavat että laulu raikaa ja väki viihtyy, ohjelmisto on monipuolinen ja joka kerta erilainen.

Näsinneula. Näkee Tampereen koko kauneudessaan ja kauheudessaan.

Cafe Deco. Ihana tunnelmallinen kahvila. Maistuvat tuotteet ja paljon osteltavaa.

Lautapelikahvila Taverna. Suomen ensimmäinen ja paras lautapelikahvila. Taverna on tuonut lautapelaamisen lähemmäksi valtavirtaa ja pois hikisistä varastohuoneista.

Tammerkosken rannat. Luontoa, historiaa, kulttuuria. Näitä kaikkia on.

Kahvila Mari. Nekalan Kahvila Mari tarjoaa parhaat munkit ja kahvit!

Kaikki Treen teatterit. Kaikista Treen teattereista löytyy jokaiselle jotakin, parhaat ohjelmistot ja maan parhaat näyttelijät.

Tammerfest. Ehdottomasti Suomen Paras koko perheen festari!

Tamperelaisuus. Olen asunut Tampereella 5v. parasta Tampereella on ihmiset ja heidän luoma tamperelaisuus. Täällä on välitön reilu meininki. Ihminen otetaan sellaisena kun hän on, eikä katsella altakulmain ja olla kuin ei nähtäiskään. Tampereen keskusta on aitoa Tamperetta ja se pitää säilyttää sellaisena. Taide musiikki,teatterit ja näyttelyt niihin kannattaa panostaa. Ulkopuolinen tulee tänne virkistymään. Iloinen reilu vastaanotto ja upea taidenautinto siinä se.

Nokian Tehdassaari. Historiallinen tehdasmiljöö, myös luovan toiminnan keskus toimii siellä. Eteenkin kesäaikaan hyvä kohde.

Siikanevan luonnonsuojelualue. Pidän luonnossa vaeltamisesta. Siikaneva on mahtava suoalue.

Seitsemisten kansallispuisto. Upea luonto ja reitit.

Blockfest. Paras musa on täällä.

Salibandyseura Classic. Maailman parasta salibandyä pelataan Tampereella. Classic Family on seurana aivan poikkeuksellisen hieno.

Vaakon Nakki ja sen kanta-asiakas Mörri-kissa. Hyviä nakkeja ja pulska katti.

Tapparan pelit. Maan ensimmäisessä jäähalllissa on tiivis tunnelma ja parasta kiakkoa.

Filharmonia. Santtu-Matias Rouvalin persoona ja huikeat toteutukset taitavien muusikoiden kanssa. Tampere-talon konserteissa käymme itse ja ostamme lippuja lahjoiksi sukulaisille. Puistokonsertti on vakuuttanut myös ulkomaiset vieraamme.

Näsinkallio. Tilaa katsella yli radan ja Särkänniemen. Näkymä Näsijärvelle rauhoittaa mielen. Tilaa istahtaa penkille, miettiä menneitä ja tulevia. Hiljaisuuden katkaisee vain silloin tällöin ohi kiitävä juna. Tämä on paikka, jota ei onneksi ole rakennettu täyteen.

Tampere-talo! Siellä on mitä vaan hienoa ohjelmaa aina! Mm. Faunien iltapäivät.

Hienot järvimaisemat. Näsijärvi ja Pyhäjärvi.

Filharmonian konsertti, kahvilat ja ravintolat. Euroopan terävimpään kärkeen kuuluva orkesteri. Hienot puitteet mahtavalle kulttuuritapahtumalle. Ennen konserttia tai sen jälkeen kahville ja syömään johonkin uusista laadukkaista ravintoloista kuten Café Pispala, Bakery, Salsallada, Puisto jne.

Sastamalan kukkapellot koko Pirkanmaalle. Kaikki rakastavat kukkia. Kukilla hurmaamme koko Euroopan.

Rajaportin sauna. Samanlaista paikkaa ja tunnelmaa ei löydy muualta. Teatterikesä. Upea, kansainvälinen tapahtuma, jossa pääsee näkemään esitysten parhaimmistoa meiltä ja muualta. Lisäksi tapaamaan tuttuja, haistelemaan uusia virtauksia ja vaihtamaan ajatuksia. Teatterin lisäksi ohjelmistossa paljon muutakin kiinnostavaa. Kulttuurin ja teatteritaiteen ystävien kesän must-tapahtuma!

Tampere talo. Tarjoaa monipuolista ohjelmaa kaiken ikäisille.

Kulttuuritarjonta. Hyvä kulttuuritarjonta, mistä löytyy monenlaista teatteria, konsertteja, sirkusta, taidenäyttelyitä jne jne.

Laukon kartano. Vesilahti on Tampereen lähellä. Kartanossa on kesäisin monipuolinen kulttuuritarjonta, kauniit maisemat ja hyvää ruokaa.

Hakametsän jäähallin puisto. Asun ihan viereisessä kerrostalossa ja mikään ei voisi olla mukavampaa, kun katsella reippaita lapsia ja nuoria treenaamassa kuntoaan ja urheilusuoritustaan viereisessä puistossa.

G Livelab. Perinteisistä kohteista poiketen suokkarini on uusi tulokas. Laadukas äänentoisto ja esiintyjät mahtavassa miljöössä. Tervetullut piristysruiske keskustaan.

Kauppi. Luontoa ja rauhaa parhaimmillaan.

Monitoimitalo 13. Rakennus on todella kaunis ja keskeisellä paikalla ja toiminta on monipuolista ihanan henkilökunnan ansiosta. Erityisesti kädentaitojen kerrokseen kannattaa käydä tutustumassa.

Näsilinna. Näsilinnan seutu ainakin Suomen kauneimpia.

Epilä. Isovanhempani, tätini ja itse aikoinani asuimme siellä. Nykyisin äitini, sisareni sekä paljon ystäviäni asuu Epilässä. Epilän historia sekä nykyisyys osana kaupunkia on merkittävä.

Pirkkahalli. Hot Rod & Rock Show keväisin.

Mukavat ihmiset ja paikallinen murre. Reilut 30 vuotta on tullut sukuloitua Tampereella ja aina on ollut mukavaa. Ainutlaatiset ihmiset ja puhenparret saavat aina hymyilemään.

Kauppi. Kauppi ja Pyynikki, luontoa parhaimmillaan. Leppoisa ja maanläheinen kaupunki.

Ympäristö. Ympäryskunnat ovat todella kauniita kumpuilevine maastoineen ja järvineen, niissä sielu lepää. Kannattaa mökkeillä tai leireillä.

Tammerkosken kansallismaisema. Voi mikä paikka keskellä kaupunkia.

Aamuruskon munkit. Mahtavan muhkeat, makoisat ja vegaaniset Aamurusko-kahvilasta saatavat munkit houkuttelevat ex-tamperelaista.

Vaakon nakki. Unohtumaton perinnegrilli.