Muutos lähtee meistä!

Photo by Jos IJzerman

Kulttuuri tarkoittaa ilmaisua. Kulttuuri tarkoittaa yhteyttä. Kulttuuri on ihmisten tapa tulla yhteen ja juhlia ihmisyyttä – ja joskus myös paeta tutusta hetkeksi. Kulttuuri koskettaa meitä, kiehtoo meitä ja mikä tärkeintä, saa meidät kyseenalaistamaan totuttua.

Tampere ja Pirkanmaa hakevat yhdessä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026, jotta voimme edistää meille tärkeintä asiaa: ihmisten hyvinvointia. Tahdomme parantaa asukkaidemme elämänlaatua sekä yhdenvertaisuutta pysyvästi kulttuurin avulla.

Mikä on Euroopan kulttuuripääkaupunki?

Lyhyesti sanottuna, Euroopan kulttuuripääkaupunki (European Capitals of Culture, ECoC) on jo yli 30 vuotta käynnissä ollut Euroopan unionin tukema ohjelma, jossa Euroopan kaupungit saavat vuoden ajan mahdollisuuden esitellä monipuolisesti kulttuurielämäänsä. Ohjelman päätarkoitus on tuoda esille eurooppalaisia arvoja sekä Euroopan kulttuurien monimuotoisuutta. Monille kaupungeille se on myös merkinnyt pysyviä vaikutuksia muun muassa kulttuuriin, yhteisöllisyyteen, matkailuun ja kaupunkikuvaan.

 

Mitä kulttuuripääkaupunkina oleminen tarkoittaa meille pirkanmaalaisille?

Asukkaille ja kulttuuritoimijoille tapahtuma antaa mahdollisuuksia osallistua ohjelman rakentamiseen ja toteuttamiseen. Saamme myös mahdollisuuden osoittaa, kuinka paljon kulttuuri ja taide voivat vaikuttaa yleiseen hyvinvointiin. Kulttuuripääkaupunkivuosi toisi mukanaan monenlaista kansalaistoimintaa ja myös urheilu kuuluu kulttuuripääkaupunkivuoteen.

 

MUUTOS LÄHTEE MEISTÄ

Kulttuuri on yhteyttä ihmisten välillä. Me kaikki voimme omassa arjessamme olla osa kulttuuripääkaupunkihakua – sillä yhteisö olemme me.

Tampere ja Pirkanmaa hakevat yhdessä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026 ja haluamme mukaan juuri sinut. Tahdomme parantaa asukkaidemme elämänlaatua pysyvästi juhlistamalla Pirkanmaan kulttuurisia juuria, säröä ja ihmisiä.

“Kulttuuripääkaupunkihanke on mahdollisuus luoda yhteinen tamperelainen kulttuuri-identiteetti ja potkia kumoon aitoja kulttuurialojen ja tekijöiden väliltä. Meidän ei ole mitään järkeä suhtautua hankkeeseen joidenkin toisten asiana tai skeptisesti “saas nähä” -asenteella, kun tässähän on nimenomaan kyse meistä ja meidän tulevaisuudestamme.“ Maria Mattila, kulttuuripääkaupunkihaun ambassadööri.

On aika jakaa kulttuuriamme, taidettamme, teollista historiaamme sekä luonto- ja ympäristöarvojamme. On aika luoda elinvoimaisempaa ja yhdenvertaisempaa Pirkanmaata ja Suomea.

 

Photo by Jos IJzerman

Haluamme nähdä, arvostaa ja jakaa taidettasi sekä seurata niiden takana olevaa inspiroivaa luomisprosessia ja kovaa työtä.

Tagaa meidät @tampere26 ja jaa postauksesi käyttämällä hashtagiamme #tampere26

Ajankohtaista

Kansainvälinen yhteistyö jatkuu: Hitaan matkanteon performanssi Tampereelta Chemnitziin

Nastja Säde Rönkkö and Elsi Sloan in the center of Tampere

Operaatio Pirkanmaa toteuttaa kulttuuripääkaupunkihaun tavoitteita vuosina 2022–2024

Kulttuuripääkaupungin titteliä ei tullut, mutta projekti jatkuu – pienemmässä muodossa

Tampere sai pettyä mutta katse on jo tulevassa: ”Tämän hankkeen eteen tehty työ ei valu hukkaan”