Urjala on osa Euroopan kulttuurin ja teollisuuden historiaa

Väinö Linna syntyi satasen vuotta sitten Urjalassa ja muutti 18-vuotiaana töihin tehtaaseen Tampereelle. Isäni, urheilijanuorukainen Eero, taasen lähti Tampellan konepajan hitsarin hommista kansakoulunopettajaksi – hänen ja äitini perheenjäseniä oli Tampereella töissä myös Finlaysonilla, Lokomossa, Takossa ja VR:llä. Minulle Tampere on lapsuuden tehtaanpiiput, onnikat ja ehdottomasti Tammelantorin musta makkara, nykyään hyvinkin usein Tampere-talo, Kalevankangas ja ehdottomasti Tammelantorin musta makkara.

Pirkanmaalle kuitenkin muutin kiertolaisvuosikymmenien jälkeen vasta neljä vuotta sitten, Urjalan pienen Hanhisuon vanhalle kyläkoululle, maalaismaisemaan, Nuutajärven Lasikylän naapuriin, keskelle elävää kulttuuria, taidetta, historiaa ja vehreää Pentinkulman hämäläismaisemaa – enkä silloin vielä tiennyt, että tulin juurilleni: parisataa vuotta sitten äidin isän sukua syntyi ja asui muutaman kilometrin päässä. Urjala on osa Euroopan kulttuurin ja teollisuuden historiaa, jota mielellämme kerromme Tampereelle ja koko maanosallemme.

Ja kun tässä nyt on vielä vähän aikaa orkaniseerata, niin: voisiko vuonna 2026 Kulttuuripääkaupungin Filharmonian konsertista päästä illalla takaisin kotiin onnikalla – tai vaikka Urjalan asemalle jälleen junalla?

Tero-Pekka Henell on säveltäjä, tuottaja ja valmentaja Hanhisuon kulttuurikoulussa Urjalassa.