Skeittaus, yhteisöllisyys ja kaupunkikehitys

Kuva: Ossi Piispanen

Tampere on kotikaupunkini missä tällä hetkellä on kovin meininki Suomessa skeittauksen ja alakulttuurien saralla. Juuri siksi se kiinnostaa ympäri maailmaa ja erityisesti nuoria aikuisia, jotka matkustavat paljon. Se on luontonsa, kulttuurin ja ihmisten puolesta aika poikkeuksellinen paikka.

Mitä täällä on toisenlaista kuin muualla? Juuri tämä meidän aktiivinen omaehtoisen kulttuurin yhteisö, joka on todella luovaa sakkia, monialaisesti koulutettua ja täynnä hyviä tyyppejä. Kaikki käy toistensa jutuissa ja inspiroituu toistensa jutuista. Lisäksi me ollaan kahden ison järven välissä, missä on maailman korkein soraharju ja saunoja joka kulman takana. Tämä on ihan poikkeuksellinen ja kaunis paikka senkin puolesta.

Tampereella on hyvät mahdollisuudet saada Euroopan kulttuuripääkaupungin titteli ja uskon kaupunkilaistenkin sitä haluavan.  Se vaatii aika paljon investointeja, että me saadaan kaikki nämä meidän hienot ideat oikeasti toteutukseen. Meidän pitää ensin voittaa se titteli ja sitä kautta nämä hommat saadaan toivottavasti rahoitettua seuraavalle tasolle. Hirveästi on potentiaalia ja Tampereen pitäisi saada se titteli, koska Tampere ja erityisesti meidän omaehtoisen kulttuurin yhteisö tarvitsee sitä!

Kaarikoirilla on nyt tilat ja sen kautta jatkuvasti kehittyvää toimintaa. Samalla meidän yhteisö kasvaa ja kehittyy. Skeittilukion linja alkaa 2021 näillä näkymin, mikä nosti aikanaan Malmön pikkukaupungin Ruotsissa pysyvästi maailmankartalle ja yhdeksi maailman skeittipääkaupungeista. Toivottavasti siihen suunnitellut tilat on silloin valmiina.

Meillä on tässä pihalla n. 500 neliön koko kansan ilmainen skeittipuisto. Meillä on kohta yli 1000 neliön sisätilat noin tuhannelle hengelle. Tyhjästä tehtaasta on syntynyt hyvin aktiivinen ja monikäyttöinen. Nytkin meillä on taiteilijoita, muusikoita, koululaisia ja työllistettyjä, jotka käyttävät tuota tilaa yhdessä Pirkanmaan n. 1000 skeittaajan kanssa joka päivä. Eli se ei ole vain skeittitila, vaan se on yksi tärkeä kulttuuritila Tampereen kulttuuritilojen verkostossa.

Tämä on paikka missä nimenomaan pääsee osallistumaan, tekemään ja vaikuttamaan omaan kaupunkiympäristöön. Siitä sopasta syntyy aina uutta ja uniikkia! Matkalla keskustasta tänne voisi olla enemmänkin vastaavia alueita ja kulttuurikeitaita. Ihmiset tekevät kaupungista viihtyisän ja se lisää hyvinvointia mitä ei osata vieläkään rahassa mitata.

Teemu Grönlund on molekyylibiologi, opettaja, tuottaja ja skeittaaja. Hän on toiminut vuodesta 2014 alkaen Pirkanmaan Kaarikoirat Ry:n puheenjohtajana ja vuodesta 2019 Suomen rullalautaliiton puheenjohtajana. Hän järjestää kansainvälisiä ”Mans-e-rama” ja ”Trelogy” skeittifestivaaleja sekä pienempiä kaupunkitapahtumia. Teemu koordinoi Kaarikoirien yhteisöhankkeita, Hiedanrannan skeittihallia (Kenneli D.I.Y), skeittialueiden kehitystä ja toteutusta, kaupunkiympäristön kehitystä ja skeittikoulua. Projekteja ovat mm. Tampereen skeittilukio, yhteisölähtöinen nuorten aikuisten työllistäminen ja koulutus, Kenneli D.I.Y Hiedanrannassa, Hiedanrannan yhteisösauna, Laikun puiston skeittialue, Iso-Vilusen skeittipuisto, Ratinan sillan ramppi, Virtain kaupungin skeittipuisto ja Tikkutehdas D.I.Y.