Simo Frangén

Simo kulttuuripääkaupunki 2026 -etkoilla

Olen kulttuurin hyvä ystävä ja kulttuuri on minun hyvä ystäväni,

Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri, pääaineena sosiologia, sivuaineina valtio-oppi ja praktinen filosofia. Päivääkään en ole tehnyt koulutustani vastaavaa työtä, mutta nuorempana olin kahtena kesänä Nakkilassa kaatopaikan vartijana.

Olen heilunut mm. televisiossa (esim. Maailman ympäri -tietovisailu, Keksijätehdas ja Maisteri Frangénin Niksinarikka), tehnyt radioon 27 vuotta Alivaltiosihteeri-ohjelmaa ja kuusi vuotta Kaupparatsu Frangénin kokonaisedullista levypakettia, kirjoittanut sarjakuvakäsikirjoituksia, soittanut bassoa ja toiminut sanoittajana Alivaltiosihteeri-bändissä sekä ollut mukana tekemässä lähes kolmekymmentä kirjaa.

Olen kulttuurin hyvä ystävä ja kulttuuri on minun hyvä ystäväni, joten suhteemme on kunnossa. Erityisiä intohimoni kohteita ovat sanaleikit. Saavun aina paikalle pää kolmantena puujalkana. Erityisesti palindromit ovat sydäntäni ja aivojani lähellä. Yksi elämäntehtäväni on levittää palindromien ilosanomaa mahdollisimman monelle. Tätä olemme tehneet paljon ystäväni Pasi Heikuran kanssa, esimerkiksi julkaisemalla keväällä 2019 palindromioppaan nimeltään ABCBA-kirja, jossa mm. kerrotaan havainnollisesti, miten palindromi tehdään. Sen lisäksi esitän silloin tällöin taustanauhojen kera palindromibiisejä, joita teimme 2017 yhdessä Dave Lindholmin kanssa maailman ensimmäiselle palindromialbumille Tana! Hitit ihanat!.

Yhdenvertaisuus on minulle tärkeää.  Yritän omilla töilläni edistää sitä, että kulttuuri olisi kaikkien saatavilla sekä etu- että takaperin.

Simo Frangén on kirjoittaja, esiintyjä, juontaja, sanailija ja komiikan sekatyöläinen.