"Meillä on tässä maailman suurin hiilinegatiivinen kaukolämpölaitos"

Minulla on visio, että Tampereesta voisi tulla tietynlainen ilmastonmuuutoksen hallinnan Mekka. Tampere olisi esimerkki siitä, miten ilmastonmuutos on valtava murros ja murroksessa syntyy aina uutta. Tampere on sopivan kokoinen organisaatio, että pormestariakin myöten saa kaikki pidettyä ajan tasalla, että mitä tapahtuu.

Meillä on tässä maailman suurin hiilinegatiivinen kaukolämpölaitos. Tampereen hiilipäästötavoitteet perustuvat tällaisiin yksityisten firmojen kehittämiien ratkaisuihin. Me halutaan 20 vuoden aikana tuupata maailmalle 2 miljoonaa tällaista laitosta.

Ei me sitä ilmastonmuutosta yksinään ratkaista, mutta ilmastonmuutoksen hillintä on mahdollista. Se vaatii vähän muutakin kuin teknologiaa. Se vaatii kulttuuriin muutosta. Elintapojen, ruokailun ja maankäytön muutosta.

Sitran laskurin mukaan minun hiilidioksidikuormani on 1,8 tonnia. Olen kasvissyöjä, käytän tuulisähköä, Viimeksi olen ollut lentolomalla 2009. En osta mitään. Auto on kaasuauto.

Sampo Tukiainen on Hiedanrannassa toimivan, biohiiltä ja hiilinegatiivista kaukolämpöä Tampereen Sähkölle tuottavan Carbofex oy:n toimitusjohtaja.