Kangasalan kirkkotarha suorastaan tihkuu Suomen valtiomiestaidon ja kulttuurin historiaa

Mikä on se erityinen asia tai ominaisuus, joka tekee Tampereesta minulle tärkeän, tekee siitä minun Tampereeni? Osasyy on se, että Tampere on ollut miltei koko lähisukuni kotikaupunki ja Tampereelta ovat monet kouluaikojeni muistot. Se ei ole koko totuus. Tärkein on minulle sittenkin Tampereen tarina. Se on kuin Hugo Simbergin Tuomiokirkkoon maalama köynnös. Tarinan alkupiste on etäällä historiassa, mutta sen jälkeen tarinaa ovat kuljettaneet eteenpäin tamperelaiset itse, miehet ja naiset, tytöt ja pojat, sukupolvi toisensa jälkeen. He ovat kukin tahoillaan luoneet Tampereesta ihmisen kokoisen ja näköisen työn ja kulttuurin kaupungin. Tarinassa kaikuu pannuseppien vasaranpauke, kehruukoneiden louskutus mutta sieltä näkyy myös tutkijan työpöydälle lankeava valo, valtakunnan johtavan teatterikaupungin estradit ja liki sadan muusikon Filharmonia.

Toisin kuin monet kaupungit Tampere ei takertunut vain historiaansa, vaikka toki senkin identiteetti löytyy taustapeilistä. Tampereen tarina on myös tulevaisuuden tarina. Syvästäkin notkosta on noustu tulevaisuudenuskon, tahdon, tunteen ja kovan työn tuloksena. Unohtaa ei sovi myöskään oikean manselaisuuden kainostelematonta uhoa: muut tekevät mitä osaavat, me teemme, mitä tahdomme. Noista aineksista rakentuu ainutlaatuinen ja omaleimainen, eteenpäin katsovan kulttuuripääkaupungin tarina. Sitä on ilo ja etuoikeus olla rakentamassa.

Kun tulen naapurikaupungin Kangasalan puolelta, nostan esiin myös sen lisän, jonka satoja vuosia vanha kirkkopitäjä tuo tullessaan, vahvan historiallisuuden ja kulttuuriin panostavan nykytodellisuuden. Kangasalan kirkkotarha suorastaan tihkuu Suomen valtiomiestaidon ja kulttuurin historiaa. Moderni Kangasala-talo ja siellä sijaitseva Kimmo Pyykkö-taidemuseo tarjoavat puolestaan valtakunnan tasolla tunnustettuja kulttuurielämyksiä. Niiden arvo näyttäytyy täysimittaisesti nimenomaan kulttuuripääkaupunkihankkeen yhteydessä.

Aulis Aarnio on professori, OTT ja kirjailija.