Haloo Pirkanmaa!

Kampanja on päättynyt. Kiitos kaikille hyvien tekojen jakajille!

Kampanjan päätyttyä valitsemme muutaman hyvän teon, jotka palkitaan urheilu-, kulttuuri- sekä ravintolalahjakorteilla. Olemme henkilökohtaisesti yhteyksissä lahjakorttien saajiin.

 

 

 

Haloo Pirkanmaa!

 

Kerro hyvä tekosi – me kerromme siitä eteenpäin!

Maailma, Eurooppa ja me tarvitsemme hyviä tekoja. Kutsumme jokaisen pirkanmaalaisen tekemään hyviä tekoja ja kertomaan niistä kaikille.

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaku haluaa näyttää koko Euroopalle, miten pienet teot voivat parantaa yhteisöä ja muuttaa maailmaa. Haastamme ihmiset, yhdistykset, yritykset, urheiluseurat – ihan kaikki – mukaan kampanjaan.

 

Miten osallistun?

Ensin: Kerro oma tai yhteisösi hyvä teko vuodelta 2020 alla olevasta painikkeesta – tai kerro tulevasta hyvästä hankkeesta! Teot julkaistaan tällä sivulla. (Katso tarvittaessa myös: Kampanjan taustatiedot ja tarkemmat ohjeet.)

Sitten: Kerro teosta myös somepäivityksellä (Facebook, Instagram tai Twitter). Tägää meidät somepäivityksesi tekstikenttään kirjoittamalla viestisi loppuun @tampereregion2026 ja käyttämällä myös hashtagia #haloopirkanmaa2026. Etsimme somevirrasta hyvät teot ja jaamme niitä omissa kanavissamme eteenpäin ja kerromme niistä myöhemmin myös erillisissä jutuissa.

Kampanja on päättynyt! Kampanjan päätyttyä valitsemme muutaman hyvän teon, jotka palkitaan urheilu-, kulttuuri- sekä ravintolalahjakorteilla.

Olemme henkilökohtaisesti yhteyksissä lahjakorttien saajiin.

 

 

#haloopirkanmaa2026! Signmark yhdessä Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaun kanssa kutsuu jokaisen pirkanmaalaisen tekemään hyviä tekoja ja kertomaan niistä kaikille.

Marko Vuoriheimo tunnetaan maailman ensimmäisenä viittomakielisenä hip hop-artistina Signmarkina. Lisäksi Marko toimii ulkoministeriön erityisavustajana etenkin vammais- ja kielivähemmistöihin liittyvissä asioissa.

Tutustu hyviin tekoihin:

Kulttuurikokemuksia ikäihmisille HämeenkyrössäPäiväkeskus Aurinkorinteen Kulttuuriklubilla monipuolista kulttuuriohjelmaa vanhuksille ja ikäihmisille joka arkipäivä klo 12.45-13.30. Ohjelman tuottajana laaja joukko paikkakunnan kulttuurivapaaehtoisia.

Raija Westergård, Hämeenkyrön kunta

Iloa levittävä joulukalenteri Tampereella (ja vähän muuallakin)Moikka!
Olen tamperelainen kuvittaja ja taiteilija ja pistin pystyyn joulukalenterin, missä joka päivä käydään kiikuttamassa yllätys johonkin päin kaupunkia. Olen toteuttanut vastaavanlaisen aiemmin yksin, mutta nyt halusin toteuttaa kalenterin isommin. Sainkin mukaan aika kivan määrän porukkaa. Tampereen lisäksi mukana on mm. Turku, Helsinki, Seinäjoki, Mikkeli, Kuopio, Joensuu, Järvenpää, Jyväskylä ja Hyvinkäältä kokonainen kuvisluokka😊
Kaikki osallistujat on luovan alan ammattilaisia ja harrastajia, jotka ripustavat pieniä joulutervehdyksiä bussipysäkeille, ilmoitustauluille ja puiden oksille ympäri Suomen. Kortit, koristeet tai pienet taideteokset pakataan läpinäkyviin pussukoihin huolella. Kaikissa on mukana kehotus ottaa joulutervehdys mukaan, sekä toivomus, että se tuottaa löytäjälleen iloa.
Joulukalenteri on ihana tapa piristää jonkun päivää, päästä jakamaan omaa juttuaan ja samalla muistuttaa, ettei kukaan ole täällä yksin.
Joulukalenterihaaste kestää aattoon asti.
Joulukalenterihaasteeseen pääsee tutustumaan Instagramissa @olipahantaasgigi sekä #giginjoulukalenterihaaste
Giannetta Porta, Olipahan taas Gigi

Jouluiloa NokialleNokian Mammat ry järjestää Jouluiloa keräyksen Nokialla joulukuussa 2020. Keräyksen tarkoituksena on tukea sekä paikallisia yrittäjiä että lapsiperheitä.

Keräyksessä kerätään paikallisten yritysten ja palveluntarjoajien lahjakortteja lahjoitettavaksi vähävaraisille lapsiperheille ja aikuissosiaalityöhön. Nokian Mammat ry toimittaa lahjoitetut lahjakortit Nokian kaupungin perhetyölle lahjoitettavaksi eteenpäin. Keräyksellä tuetaan siis vahvasti paikallista ja tehdään yhdessä hyvää!

Riikka Rannikko,

Neulotaan yhdessä: "Aina oikein" -kaulahuiviMäntän Klubi Oy, Mäntän Martat ry:n ja Taitokeskus Mänttä toteuttivat yhteistyössä yhteisöllisen projektin, joka innosti toimeen niin paikallisia kuin matkailijoita.

”Aina oikein” -huiviprojekti on ollut yhtenä osana Mäntän Klubi 100 -juhlavuoden tapahtumia, joissa on nostettu esiin Klubin historiasta tapahtumia, tarinoita ja toimintaa Mäntän Klubilla.

Projektin tavoitteena oli neuloa 100 metriä kaulahuiveja. Huivit liitettiin yhteen 26.11.2020 ja mitattiin Klubin juhlasalissa – tavoite ylittyi, kun kokonaismitaksi saatiin 152m. Projektiin on osallistui Mäntän Marttojen ja Taitokeskus Mäntän lisäksi parisen sataa Mäntän Klubin vierailijaa, istahtaen vierailunsa aikana Klubin aulaan kutimien ääreen. Lisäksi Taitokeskuksessa on toiminut syksyn ajan joka toinen viikko neulekahvila, jossa projektia on edistetty.

Mäntän Martat suunnittelivat toteutettavan huivimallin, tekivät selkeän ohjeen omatoimiseen osallistumiseen ja hankkivat puikot ja aloitusvaiheen langat. Taitokeskus Mänttä vastaanotti suuren määrän lankalahjoituksia yksityisiltä lahjoittajilta. Varsinainen neulontatyö tapahtui Taitokeskus Mäntän ja Mäntän Klubin tiloissa sekä ahkerien marttojen kotona.

Huivit myydään Taitokeskus Mäntässä ja niistä saatu tuotto ohjataan vanhustyön hyväksi.

Anu Huhtala, Mäntän Klubi Oy

Tuolijumppaa Äänimuseon tahtiinKulttuurikasvatusyksikkö TAITEn Konkarit lainaa ikäihmisten palvelu- ja asumisyksiköille, yhdistyksille, kerhoille ja vapaaehtoisille museopaketteja. Yksi museopaketeista on Äänimuseo 10, jonka arkistoääniä kuunnellessa ikäihmiset tekevät muistelumatkoja  kotiin, töihin ja luontoon. Äänimuseon kuuntelu muistelutuokioissa lisää yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta. Lisäksi Äänimuseo 10:n  tahdissa voidaan tehdä tuolijumppaa. Ohjeet löytyvät äänimuseon mukana kulkevassa kirjassa.

Äänimuseoon ja muihin lainattaviin museopaketteihin voi tutustua kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn Konkarit-sivulta löytyvästä museopakettiesitteestä.

Lila Heinola, Tampereen kaupunki / Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE

Keikyän riippusillan peruskorjaus - 100 talkoolaista, 12 000 talkootuntia!12 000 talkootuntia, 100 talkoolaista, 17 000 ruuvia, kustannusarvio 500 000 euroa -Keikyän riippusilta kuntoon kyläläisten yhteisvoimin!

Kokemäenjoen ylittävä 228 m pitkä Suomen pisin puinen kevyen liikenteen riippusilta määrättiin käyttökieltoon sillan huonon kunnon vuoksi. Sastamalan kaupungin investointiohjelmaan sillan peruskorjausta oli hankala saada mahtumaan. Kyläläisille Riippusilta on enemmän kuin silta. Se on koko keikyäläisyyden ilmentymä! Keikyän perikunta ry. vuokrasi sillan kaupungilta ja yhdistyksen puheenjohtaja Markku Torpon johdolla toteutti sillan peruskorjauksen vuoden 2020 aikana.

Lokakuun lopusta lähtien silta on jälleen käytössä. Päivittäisessä liikkumisessa, kuntoilureittinä ja yhtenä Sastamalan matkailukohteena. Ja erityisesti yhdistämässä kyläläisiä osoituksena poikkeuksellisesta yhteisöllisyydestä!

Pekka Kares,

Ritari Hyvämieleksi lyöntiKautta maailman historian on uskolla, uskomuksilla ja symboliikalla ollut suuri merkitys ihmiskunnan jokapäiväiseen elämään ja kulttuuriin.  Pohjoismaisen kulttuurin edelläkävijät ”Viikingit” ovat olleet sarvipäitä, Kyröläisiä eli nykyisiä hämeenkyröläisiä on iät ja ajat sanottu  ”Sarvipäiksi”  sillä ei kuitenkaan ole tarkoitettu pahaa.  Suuren symbolikirjan mukaan sarvipää tarkoittaa mm. suurta  johtajaa.

Hyvämielisten Sarvipäitten Ritarikunta ry. perustettiin toimivaksi kulttuurin ja hyvämielisyyden puolesta 15.9.1990 Hämeenkyrön kunnan Kierikkalan kylän, Huupon talon holvikellarissa. Kellari nimitettiin myöhemmin Ritariholviksi.  Hyvämielisten Sarvipäitten Ritarikunta on Suomen ensimmäinen ja puhtaasti suomalainen Ritarikunta, joka on perustettu ja rekisteröity toimivaksi kulttuurin ja hyvämielisyyden puolesta. Ritarikunta on myös kunniamerkkiritarikunta.

Ritarikunta on toimintansa tukemiseksi lyönyt vuodesta 1994 lukien Ritari Hyvämieli nimisiä Ritareita. Ritari Hyvämieli ei ole Hyvämielisten Sarvipäitten Ritarikunta ry:n varsinainen jäsen, vaan ns. kannatusritari ja hyvänmielen lähetti, jonka lyönnistä peritään kohtuullinen lyöntimaksu.  Vuosittaisia jäsenmaksuja ei kerätä.  Ritari Hyvämieleksi voidaan lyödä kaikkien maiden kansalaisia.  Tähän mennessä Ritari Hyvämieliä on lyöty 734.

Keräämillään varoilla Ritarikunta kannustaa mm. nuoria kulttuurityötä tekeviä myöntämällä heille kulttuuristipendejä. Yli viidellekymmenelle nuorelle on myönnetty kulttuuristipendi. Aikuisille kulttuurin eteen uurastaville Ritarikunta voi myöntää suuren harkinnan perusteella kulttuurikunniamerkkejä.

Hyvämieli nimi on muinaissuomalainen, nimellä on psykologisesti positiivinen vaikutus ihmisen identiteettiin.  Hyvämielisyys on ihmisyyden jaloin ominaisuus.  Hyvämielisyys on sydämen asia, se on myös ulkoinen olemus.  Hyvämielisyys ehkäisee eripuraa, riitoja, sotia, se ylläpitää kotirauhaa, työrauhaa ja koulurauhaa. Hyvämielisyys luo puitteet oikeudenmukaisuudelle.  Hyvämielisyys antaa positiivista voimaa jaksamiseen.  Vain hyvämielinen ihminen voi kokea aidon onnen ja menestyksen!

Katariina Pylsy, Hyvämielisten Sarvipäitten Ritarikunta ry. HSR

Pispalan tähren peli

Pispalan tähren -lautapelin työryhmä teki noin 2 vuotta työtä valmistaessaan pelin, jonka tuotto lahjoitetaan Pispalan musiikkiyhdistyksen toiminnan tukemiseen.

Pispalan musiikkiyhdistys tukee paikallista kulttuuria ja järjestää mm. Pispala-folk festivaalin.

Ari Pulkkinen, Pispalan musiikkiyhdistys ry

Lasten ulkoilmataidenäyttelytapahtuma 1.11.-31.12.2020Tuon kaikkien Viinikka-Nekalan alueella liikkuvien iloksi ja päivän piristykseksi näytille lasten tekemää taidetta Viinikanpuistoon, Nekalan konttikirjastoon ja Hotelli Lillanin sisäpihalle.

Olen kevään ja kesän 2020 aikana järjestänyt Tampereen Eteläisen seurakunnan materiaaliavustuksen turvin Tampereen Viinikanpuistossa kaksi valokuvateosnäyttelyä, jotta ohikulkijat saisivat nauttia taide-elämyksistä turvallisesti näinä poikkeuksellisina aikoina. Positiivinen palaute sai minut kehittämään ajatusta Art in the park Viinikka-Nekala yhteisöllisestä taidetapahtumasta, johon kaikkien taiteellisesti orientuneiden, etenkin lasten ja nuorten työt olisivat tervetulleita.

Tänä vuonna Art in the parkissa esillä lasten töitä, muun muassa Mustanmetsän päiväkotilaisilta. Tämä tapahtuma on punonut hienosti yhteen ja aktivoinut kaupunginosien eri sidosryhmiä yhteisen tekemisen kautta. Suuri kiitos kaikille pikku-taiteilijoille ja jokaiselle projektiin osallistuneelle henkilölle/ taholle.

Lämpimästi tervetuloa 🙂

– Virpi Kailanto, Taiteilija virpikailantoart

https://www.facebook.com/virpikailantoart/

https://www.instagram.com/virpikailantoart/

Virpi Kailanto, virpikailantoart

Yhteisöllinen kirjaprojekti Korona-ajan DecameroneKORONA-AJAN DECAMERONE -KIRJA ILMESTYY 24.10.

Tarinoiden voima yhdistää meitä poikkeusaikoinakin – erityisesti silloin.

 • Korona-ajan Decamerone -kirja on 100 tarinan kokoelma koronakeväältä 2020. Tarinoita on 10 eri teemasta, ja niillä on 61 kirjoittajaa, 13 esilukijaa ja 10 julkisuudesta tuttua johdannon kirjoittajaa. Johdantoja ovat kirjoittaneet Anitta Ahonen, Paulina Ahokas, Hannu Lauerma, Rosa Meriläinen, Nina Mikkonen, Markku Ojanen, Kati Outinen, Panu Rajala, Simo Routarinne ja Esko Valtaoja.
 • Idean äiti ja koordinaattori, kirjan toimittaja Anne Herrala (FM) on pitkän linjan opettaja, draamapedagogi ja yrittäjä Pirkkalasta.
 • Kirjan kustantaa Draamatyö, ja sen on kuvittanut Susanna Saxberg.

Korona-ajan Decamerone on yhteisöllisen kirjoitusprojektin tuotos. Ajatus aikamme Decameronesta alkoi muhia mielessäni eräänä maaliskuun unettomana yönä, kun maailma oli polvillaan koronaviruksen edessä. Työni kouluttajana loppuivat kuin seinään, koulut siirtyivät etäopetukseen ja yli 70-vuotiaat eristettiin koteihinsa. Koko maailma oli yhteisen uhkan edessä, mikroskooppisen pieni virus oli saanut lähes koko yhteiskunnan pysähtymään. Uutisvirta tästä maailmanlaajuisesta pandemiasta tuli uniini, ja yhdessä alitajunnan intertekstuaalisen materiaalin kanssa mielessäni alkoi muodostua tarve jakaa tarinoita, tunteita ja sanoja muiden kanssa Boccaccion Decameronen tavoin. Olimme rajojen ja rajoitteiden vankeja, mutta mikään ei voisi estää meitä hakemasta yhteyttä toisiimme tarinoiden kautta.

Heitin pyynnön sosiaalisen median virtaan: Tule tarinoimaan kanssani Decameronen tavoin! Ideoidaan yhdessä 10 eri teemaa, jotka koskettavat korona-aikaa ja ihmisiä koronan kuristuksessa. Oli luvallista kirjoittaa myös koronavapaasti, sillä eihän kukaan jaksa pyöritellä samaa aihetta jatkuvasti.

Kiinnostus projektiani kohtaan oli ihmeellistä – sain mukaani 51 kirjoittajaa ympäri Suomea. Kirjoittajien joukossa oli teatterialan ammattilaisia sekä opettajia. Näppäimistöön tarttui muun muassa myös tekoälykehittäjä, psykologi, joogaohjaaja, kaksi 14-vuotiasta koululaista, suurperheen äiti, porilainen sekä monta pöytälaatikkokirjoittajaa. Suomen kartalla kuljettiin ristiin rastiin pohjois-etelä sekä itä-länsi -suunnassa. Jokainen sai kirjoittaa siitä teemasta ja sillä tavalla, kuin itse tärkeäksi koki. Kirjoittajat kuiskivat jälkipuheissaan, ”kiitos, kun laitoit minut kirjoittamaan vuosien hiljaisuuden jälkeen”.

Teemat, joita Korona-ajan Decamerone käsittelee ovat itsekkyys ja ahneus, vapaus, häpeä, pysähtyminen, erilainen/normaali arki, rakkaus, epävarmuus, selviytyminen, yhteisöllisyys ja tulevaisuus.

Kirjassa kuljetaan yhdessä proosan, lyriikan ja draaman keinoin koronan synnyttämistä negatiivisista tunnelmista kohti toivoa ja parempaa tulevaisuutta. Projektiin osallistui myös 13 esilukijaa, jotka kommentoivat tekstejä ja mahdollistivat näin tekstien muokkaamisen.

Korona tuli ja jakoi ajanlaskumme kahtia, ennen ja jälkeen koronan.  Niin kauan kuin ihmiset haluavat tavoitella toisiaan sanojen ohuilla säikeillä, joilla toisiamme lohdutamme: Me selviämme kyllä. Yhdessä.

Tämä projekti on vahvistanut käsitystäni siitä, että kannattaa uskoa unelmiinsa, ja joskus tavoitella jopa mahdotonta. Elämässä on paljon sellaista, mille emme voi mitään. Voimme vaikuttaa ainoastaan siihen, miten asioihin suhtaudumme.

 

Anne Herrala, Koulutuspalvelu Decamerone

Etäkerho lapsille

Teimme nopealla aikataululla etäkerhojaksoja viikoittain kevään ajan. Joka jaksossa uusi teema ja tekemistä joihin tarvikkeet löytyy joka kodista. www.lastenliitonkerhot.fi

Tuija Malmio-Haikansalo, Tampereen Lastenliitto ry

Tampereen romaniyhteisön ja perus- sekä ammattikoulua käyvien romanilasten/nuorten ohjaus ja tukeminen

Tampereen romanit perustivat 2008 romanityötä tekevän yhdistyksen TamRoma ry/Tampereen romaniyhdistys, jonka tarkoituksena on eri toimintatavoin kehittää paikallista romanityötä, ennaltaehkäistä rasismia ja syrjäytymistä. Integroida romaneita yhteiskuntaan ja auttaa, tukea koulutuksissa ja työn saannissa sekä saavuttaamaan verrannollinen yhteiskunta-asema. Toimenpiteinä on romanikulttuurin tiedottaminen, tiivis yhteistyö Tampereen kaupungin ja viraomaisten ja eri yhteistön kanssa.

Tukea ja ohjata perus- ja ammattikouluikäisten romanilasten koulunkäyntiä saada päättötodistus ja pääsyä toisen asteen opiskeluun sekä ammattiin. Toimenpiteinä on tukiopetus ja -henkilötoiminta, yksilöohjaus, läksyparkit, yhteistyö huoltajien ja koulun välillä.

Aktiivista koulutyötä on tehty monia vuosia. Jokainen on saanut päättötodistuksen ja lähes kaikki ovat siirtyneet ammatti- tai muuhun koulutukseen. Osa on päässyt työmaailmaan.

Keijo Svart, TamRoma ry

Runopuhelin - etätaidetta ja kohtaamisia yksinäisille ikäihmisille.Lausuntataiteilija otti vastaan syrjäytymisvaarassa olevien ikäihmisten runotoiveita, soitti heille sovittuun aikaan ja lausui toivotut runot. Runopuhelu toimi kohtaamisen ja vapaan keskustelun foorumina. Tavallinen puhelin riitti. Näin kynnys oli kaikille mahdollisimman matala – näköpuhelinta tai muuta nykyteknologiaa ei tarvinnut hallita.

 

Kimmo Koskela, Matrocks Oy

Yhteisötaideteos MYÖTÄYLPEYS

Tämä on Tampereen kaupungin ”Yhdenvertaisesti sinun” – hankkeen mahdollistama yhteisötaideteos MYÖTÄYLPEYS. Teos toteutui vuorovaikutuksessa sosiaalisen median yleisön kanssa.

MYÖTÄYLPEYS on vuorovaikutteinen yhteisötaideteos jossa minä, Pia Feinik toimin prosessin alkuunpanijana ja innostuksen ylläpitäjänä.

Piirsin tätä yhteisötaideteosta varten arkisia, mutta ehdottomasti arjen yläpuolella olevia mustavalkoisia viivapiirroksia ja join kuvat projektin omalla FB-sivulla @myötäylpeys eteenpäin muokattavaksi.

Kuka tahansa saattoi voi ladata tätä projektia varten piirtämäni kuvat itselleen ja jatkaa niitä esimerkiksi tulosteeseen piirtäen/maalaten/kollaasitekniikoilla tai tietokoneen/tabletin kuvankäsittelyohjelmilla tai miten tahansa nyt sitten halusikin. Omat versiot seuraajat jakoivat sivustolle muidenkin nähtäväksi ja taas eteenpäin muokattavaksi. Näin sivuille muodostui sekä jännittävä taidenäyttely että ennustamattomasti polveileva taideprosessi jossa alkupiste ja tekijyys halkoi hälvetä.

Alkusysäyksen antavat piirrokset ovat sitä mitä tavallisestikin piirrän, eli kyseessä oli aivan normaali taiteellinen työskentelyni jonka kuitenkin jätin kesken ja annoin eteenpäin jossain kiinnostavassa tai yllättävässä vaiheessa. Julkaisin sivustolla yhden tai useamman uuden piirroksen vähintään kerran viikossa mutta kaikki aikaisemmatkin piirrokset ja niistä syntyneet variaatiot olivat koko ajan ja ovat edelleen sivustolla saatavilla.

Tämän yhteisötaidehankkeen tarkoitus oli ennen kaikkea levittää hyvää ja innostaa ihan kaikkia tasavertaiseen vuorovaikutteiseen taiteen tekemiseen. Osallistujilta saamani palautteen perusteella onnistuin tavoitteessa.

Melko tarkkaan neljä kuukautta sitten julkaisin kauhuissani ensimmäisen piirroksen, olihan se tarkoituksella keskeneräinen enkä yhtään tiennyt innostuisiko ideastani kukaan. Näihin kummallisiin koronakuukausiin sisältyi kuitenkin satoja versioita yhteensä 14 :stä erilaisesta piirroksesta. Iso osa teoksista pääsi hankkeen sivustolle meidän kaikkien hämmästeltäväksi, mutta tiedän että on myös vähintään saman verran kuvia jotka jäivät yksityiseksi kokemukseksi. Joka tapauksessa variaatioiden, menetelmien ja käytettyjen materiaalien kirjo laajeni yli kaiken mitä koskaan uskalsin hankkeelta odottaa. Hankkeessa mukana olleet osallistujat antoivat minulle ja kaikille hankkeen seuraajille aikaa ja elämyksen ja taidokkuuden edessä ällistymisen mahdollisuuksia. Onnistuimme hankkeessa yhdessä aktivoimaan ja kannustamaan toinen toisiamme. Saattaakin olla että piirroksia alkaa ilmestyä sivustolle lisää mikäli päädymme uudelleen eristyksiin. Jo julkaistut kuvat säilyvät joka tapauksessa sivustolla edelleen käytettävissä.

Pia Feinik, Kuvataiteilija Pia Feinik

PyhälenkkiHelposti saavutettava ainutlaatuinen maisemareitti kolmen kunnan alueella Pyhäjärvimaisemissa.

Maalaismaisemia, siltoja, lehtoja, uimarantoja, puistoja ja puutarhoja, harjua, liikuntapaikkoja, kaupunkimaisemia…

Reitistä ovat vuosien saatossa nauttineet perheet pyöräillen ja kävellen, lenkkeilijät jalkaisin ja pyörillä, työmatkapyöräilijät kotimatkaa pidentäen.

Reitti on toiminut myös useiden tapahtumien runkona:

https://tampereenseurakunnat.fi/tutki_uskoa/hiljentyminen/kirkkopyoraily

http://ajatuksienaitta.blogspot.com/2017/07/pyhajarven-ympari-pyorailya-pitkin.html

Idean reittiin sain Villilässä asuessani ja Pyhäjärven rantoja maastopyörällä kolutessani. Valmiita osuuksia löytyi ja niitä yhdistelemällä ja vuosien saatossa kaupungin toimesta parannellen reitti on nyt jo todella hieno ja suosittu. Pari kohtaa kun vielä saadaan paremmin rannan tuntumaan (Härmälän leirintäalue, Turrin ja Niemenmaan alue Pirkkalassa) niin meillä on aivan ainutlaatuinen reitti kaikille järvimaisemista nauttimiseen.

Myös talvikunnossapito olisi helposti järjestettävissä: kevyellä aurauskalustolla ja lumilingoilla pidetään väylät hiekoittamatta käyttökunnossa!

Myös Näsijärven eteläranta tapahtumapuistoineen on kesäaikaan yhdistettävissä Pyhäreittiin uittotunnelin kautta. Silloin pääsisi nauttimaan myös Tammerkosken rantamaisemat ja välttyisi Varalan ja Pyynikin jyrkiltä mäiltä. Kunpa uittotunneli vaan saataisiin pidetyksi avoinna ympäri vuoden!

Muutamia linkkejä:

https://www.matkablogi.fi/pyhajarven-maisemareitti-30-km/

https://pyhanasi.fi/maisemareitti/

Timo Lampila,

Siivouspalvelu Aqua tarjoaa kaikille Kooveen sidosryhmille mahdollisuuden päästä kokemaan Kooveen edustusjoukkueiden tarjoamia elämyksiä

Siivouspalvelu Aqua on vuodesta 1987 toimintansa aloittanut siivouspalveluja tarjoava yritys. Siivouspalvelu Aqua on erikoistunut kiinteistösiivouksiin; Koovee on luottanut Aquan ammattitaitoiseen siivouspalveluun Sarvijaakonkadun kiinteistön osalta jo lähes vuosikymmenen ajan!

Siivouspalvelu Aquan yrittäjä Sari Nummela tuntee ja tietää omasta kokemuksesta sen, että Kooveen monen lajin mestarin toiminta on äärimmäisen merkityksellistä ja arvokasta tarjoten valtavasti oppia, kokemuksia ja elämyksiä. Siivouspalvelu Aqua mahdollistaa Kooveen toimistohenkilökunnalle puhtaat toimistotilat oppien, kokemuksien ja elämyksien mahdollistamiseen. Nyt on meidän vuoro mahdollistaa juuri sinulle jotain uutta!

Siivouspalvelu Aqua tarjoaa kaikille Kooveen sidosryhmille mahdollisuuden päästä kokemaan Kooveen edustusjoukkueiden tarjoamia elämyksiä.

Kooveen toimistolla on miesten ja naisten salibandyn sekä jääkiekon edustusjoukkueiden kotiotteluihin kolme runkosarjan kotiotteluiden kausikorttia (3+3). Kortit ovat veloituksetta lainattavissa jokaiseen näiden joukkueiden ruonkosarjan kotiotteluun noutamalla ne Sarvijaakonkadun toimiston toisesta kerroksesta. Kortit annetaan otteluihin lainaksi varausjärjestyksessä, kuitenkin niin, että mahdollisimman moni pääsee nauttimaan Kooveen edustusjoukkueiden kotiotteluista.

Kooveen naisten salibandyn edustusjoukkueen kotiottelut: https://fliiga.com/fi/joukkue/129/koovee/?sub-view=fixtures

Kooveen miesten salibandyn edustusjoukkueen kotiottelut: https://salibandy.fi/tulospalvelu/69/7273/6893/2021/ottelut?team=159#

Kooveen miesten Mestiksen kotiottelut: https://www.tampereenkoovee.fi/ottelut/

Kooveen naisten jääkiekon edustusjoukkueen kotiottelut: https://kooveenaiset.fi/ottelut/

 

Kausikorttien varaukset ja tiedustelut: juuso.laamanen@koovee.fi

Tutustu siivouspalvelu Aquaan lisää täältä: http://www.siivouspalveluaqua.fi/

Siivouspalvelu Aqua ja Koovee toivottavat antoisia elämyksiä ja vaiherikkaita otteluita kauden 2020–2021 aikana!

Juuso Laamanen, Koovee ry

Apua nettitapahtumiin poikkeusvuoden aikana

Olemme lainanneet laitteita ja verkkopalveluita, tarjonneet neuvoja, etsineet kontaktien kautta tiloja ja koordinoineet useita verkkotapahtumia, jotka ovat korvanneet peruuntuneita fyysisiä tapahtumia. Apumme on, kuten aina, ollut maksutonta epäkaupallisille toimijoille, mutta lähdimme voimakkaasti panostamaan verkkotapahtumien tekoon heti maaliskuusta alkaen. Yhdessä Tracon ry:n kanssa, olemme järjestäneet kymmeniä tunteja verkko-ohjelmaa, useita ohjelmakokonaisuuksia, monille eri harrastusten aloille. Osa toimijoista on tarvinnut vain laitelainoja, osa kokonaisempaa apua. Vuoden varrella on nähty avullamme mm. useita AMV.fi-kilpailustriimejä, Tampere Kuplii verkko-ohjelmaa, Finncon-striimi, TracOff (korvasi Traconin), sekä lukuisia muita. Loppuvuodesta on lisää luvassa ja ovemme on avoin uusille kiinnostuneille. Linkissä Traconin kanava, jossa on ehkä monimuotoisin tarjonta tältä vuodelta: https://www.youtube.com/tracon_fi

Kyuu Eturautti, Säätöyhteisö B2 ry

Siltojen rakennus Nokian Kivikeskun luontopolulleKoronakevät sai nokialaiset, kuten muutkin suomalaiset hakeutumaan luontopoluille ja kauniille nuotiopaikoille metsien keskellä. Nokialla siihen onkin tarjolla valtavan ihania paikkoja. Kivikeskusta näyttäisi muodostuneen yksi nokialaisten suosituimmista päiväretkikohteista, eikä ihme. Pienet suorantaiset järvet tarjoilevat kauniita maisemia matkanvarrella ja uudet hienot grillipaikat ovat mukavia käyttää. Polulla on pari vähän hankalampaa ojanylityspaikkaa, joissa runsas kulku on saanut pehmeät penkat loitontumaan toisistaan entisestään. Nikkaroitiin ojien ylityksen helpottamiseksi tukevat sillat. Nyt on tulistuspaikat helpommin saavutettavissa myös heikommilla jaloilla ja pikkuistenkin kanssa. Sillat säästävät vähän maastoakin kulumiselta. Tosi kiva että ihmiset on löytäneet näihin meidän ihaniin lähiretkipaikkoihin!

Laura Lehtinen, Nokian Vihreät

Stream-konsertteja ikäihmisille kaupungin kulttuurikanavalle Youtubeen ja hoivakotien puutarhoissa

Minulla oli ilo opiskella laadukasta stream-tekniikkaa, jonka avulla pystyin tekemään useita kansanlaulukonsertteja ikäihmisille kotiini lavastamastani tilasta. Opin käyttämään OBS-alustapalvelua, kaupungin IBM-kanavaa ja toteutin konserttini laadukkaalla videokameralla sekä kevyellä piilotetulla äänentoistolla.

Erityisen tyytyväinen olen siitä, että palautteen myötä sain vahvuuteni, syvän läsnäolon ja sitä kautta kansanlaulujen terapiamerkityksen toteutumaan myös virtuaalisessa ympäristössä.

Tein myös useita hoivakotikonsertteja yksiköiden puutarhoissa sekä parvekkeiden alla.

Erikseen toteutin isompana projektina tunnin mittaisen tv-tasoisen ohjelmatyylisen konsertin Youtubeen, jossa hyödynsin tv-ohjaajan taitojani lavastamisessa, sekä editoin ohjelman mm. luontoromanttisia kuvia hyödyntäen. Soitin myös konserttiin laajempia orkestraatioita. Kaupungin ikäihmisten palveluista vastaavat ovat jakaneet linkin Tamperelaisille ilmaiseen konserttiin.

Jari Sirniö, Muusikko / Tv-ohjaaja

Puistokonsertit kuurosokeiden aistipuutarhassa

Julkaissut Milla Lindh Torstaina 6. elokuuta 2020

Kuurosokeiden Toimintakeskus Hervannassa sai Tampereen kaupungilta ihanan yhteydenoton: haluaisimmeko järjestää kuulonäkövammaisille puistokonsertteja tontillamme? Toimintakeskus on kaikille kuulonäkövammaisille tuttu paikka koko Suomessa. Saimme järjestää kaksi upeaa konserttia (GoGo Pops ja Pajazzolla) ja Aistipuutarhan pihakatos sopi täydellisesti: musiikki resonoi upeasti puurakenteissa ja sen myös tunsi! Sanat hankittiin etukäteen ja tulostettiin pistekirjoitukselle ja isokirjoitukselle. Olisittepa nähneet kuulonäkövammaisten ilmeet, kyllä se vaan on niin että elävä musiikki on koettavissa monella tavalla ja syy kokoontua yhteen, vaikka sitten koronaetäisyyksin!

PS: kuulonäkövammaiset saivat myös tutkia saksofonia ja ukuleleä ja esiintyjien asujakin. Molemmat konsertit olivat täysi <3

Milla Lindh, Suomen Kuurosokeat ry

Kaikille ilmainen sisäisen hyvinvoinnin verkkokurssi!

Kasasimme yhteen Suomen eri alojen terapeutteja, valmentajia ja tutkijoita ja yhdistimme tiedon ja taidon laajaksi, kaikille avoimeksi verkkokurssiksi. Kurssin tarkoituksena on informoida ja herättää kiinnostusta sisäistä hyvinvointia kohtaan.

Kurssin löytää osoitteesta www.elamanaarella.com ja katsottavanasi on useita mielenkiintoisia haastatteluja erilaisista sisäisen hyvinvoinnin aiheista!

Ida Nevalainen, Elämän Äärellä

IlvesVentures - lasten, nuorten ja perheiden liikuttamista "korona-aikana" digitaalisuuden avullaKehitimme Ilveksen jääkiekkojuniorien liikuttamiseksi Ilveksen jäsenapplikaatioon ”liikunnan pelillistämisen muodon” IlvesVenturesin. Maksuton peli herätti innostusta ja kiinnostusta jäsenistössämme ja moni lapsi saikin perheenjäseniään yhdessä liikkumaan ja ulkoilemaan pelin tehtävien merkeissä.

Pelillä halusimme korvata ja täyttää koronarajoitusten myötä tullutta toimintojen seisahdusta ja suunnittelimme turvallisimman tavan liikkua, urheilla ja pelailla yhdessä ja erikseen. Somejaot mahdollistivat yhteenkuuluvuuden tunteen IlvesVenturesin tunnisteita käyttäen.

Saimme myös runsaasti yhteistyökumppaneita mukaan kampanjaan palkitsemaan ahkerimpia liikkujia.

Hannu Toivo, Ilves ry

Nukketeatteria palvetalojen pihoihin

Ikkuna merelle- on nukketeatteritaiteilija Tytti Marttilan sooloesitys, jota voi katsoa ikkunan takaa tai etäältä ulkoilmassa. Esitys yhdistää nukketeatteria, tanssia ja jättisaippuakuplia keväiseksi kokonaisuudeksi poikkeusolojen typistämään arkeen sopivaksi pieneksi ihmeeksi.

Suomessa on 63 metriä rantaviivaa asukasta kohti, vesi on jokaiselle suomalaiselle tuttu maisema joka rauhoittaa kriisi aikaan. Marttila on työskennellyt 8 vuotta Bengtskärin majakalla ja suorastaan pursuaa rantatarinoita.

Esityksiä oli 7 palvelutalon pihassa, 5 esitystä toteutettiin Tampereen kaupungin ”Yhdenvertaisesti sinun” rahoituksella. Hanna Vettenranta teki esityksiin saippuakuplat.

Tämä kokonaisuus on täysin itsenäinen sovitus teatteritiloihin tarkoitetusta Balticum, mereni- esityksestä.  Humoristinen ulkoilmasovitus vietiin ilahduttumaan eristyksiin joutuneita vanhuksia. Ranta aihe virkistää ja lohduttaa, huumori auttaa unohtamaan yksinäisyyden ja pelot. Esitykseen liittyy rantamuistoja, jotka jaetaan esiintyjän ja majakka-oppaan raikuvalla äänellä ja toimitetaan katsojille kirjeinä.

Erityisen palkitsevaa oli kuulla vanhuksilta esityksen herättäneen muistoja omista kalreissuista tai nuoruudesta meren rannalla ja asukkaiden ja henkilökunnan alkavan käydä keskustelua rantamuistoista. Henkilökunta piti tärkeänä myös sitä että vanhuksilla oli syy lähteä ulos seuraamaan esitystä ja nauttimaan auringosta. Esitys toimi hyvin myös ikkunan läpi katsoville.

Tytti Marttila,

Suomalaiset Klassikot -toivekonsertti

Olen viulisti Lotta Virkkunen ja toteutin kesäkuussa 2020 Suomalaiset klassikot -toivekonsertin. Keräsin konserttiin toiveita tamperelaisilta, ja niitä tulikin laidasta laitaan. Konsertin ohjelmassa kuultiin musiikkia Oskar Merikannosta Nightwishiin ja Jenni Vartiaiseen. Konsertti lähetettiin live streamina laikun kulttuuritalolta ja on edelleen katsottavissa Facebookissa ja YouTubessa.

Lotta Virkkunen,

RevenaKids – osallistavaa tekemistä lapsille koronakeväästä johtuvan poikkeustilan aikana

Keväällä 2020, Suomessa vallitsevan poikkeustilan ja siitä aiheutuvan yhteiskunnallisen tilan vuoksi  Revena osuuskunta kehitti lapsiperheille suunnatun RevenaKids nimisen video-ohjelman yhteistyössä Tampereen Kaupungin Yhdenvertaisesti sinun kampanjan kanssa. RevenaKids tarjosi erilaisia osallistavia aktiviteettejä lapsille, kuten matalan kynnyksen liikuntatuokioita sekä leikki- ja askarteluhetkiä. Videot välittyivät lasten ja lapsiperheiden käyttöön erilaisia digitaalisia kanavia hyödyntäen, pääasiassa Youtube-videoiden muodossa sekä myös Instagram- tai Facebook kanavien kautta.

On todettu, että poikkeustilan ollessa voimassa perheiden yhdessäolo ja ajankäyttö tarvitsee rakennetta ja sisältöä sekä ruutuaikaan käytetty aika saattoi joissakin perheissä olla suurempi kuin normaalisti. Videoiden avulla tarkoitus oli antaa lapsille ja heidän etätöitä tekeville vanhemmilleen ja huoltajilleen kehittävää ja mieluisaa ajanvietettä sekä osallistaa lapsia erilaisiin aktiviteetteihin ruutuajan aikana. Aktiviteettien suunnittelussa oli huomioitu huolellisesti eri ikäisten lasten kehitysvaiheet ja motoriset taidot sekä ennen kaikkea turvallisuustekijät.

Videoita tuotettiin ja julkaistiin etukäteen ilmoitetun viikko-ohjelman mukaisesti, jolloin lapsilla oli mahdollisuus tuntea kuuluvansa mukaan isompaan porukkaan. Videoilla esiintyy aina samat ohjaajat, jotta lapsilla on tuttujen henkilöiden parissa tuttu ja turvallinen olo. Ohjaajat kysyvät videoilla lasten kuulumisia ja käyvät keskustelua lasten ajatuksista. On tärkeää lapsille, että sama asia toistuu ja että ”huominen näyttää samanlaiselle kuin tämä päivä”.   Viikon aikana julkaistut videot pitivät sisällään sekä liikunnallisia tuokioita, että rauhallisempia tarinatuokioita. Näin tavoitetaan erilaisten lasten tarpeet ja mielenkiinnot.

Linkki videoihin:

https://www.youtube.com/channel/UCGl3UGxpo8uE-Dhutjpga-A

Annika Viiala, Revena osk

Taiteen tuotosta osa Suomen Punaiselle RistillePidin taidenäytteyn Joogakoulu Ong Namossa Tampereella keväällä 2020. Jokaisesta näyttelyn teoksesta kertyneestä tuotosta lahjoitan 10 prosenttia Suomen Punaiselle Ristille auttaakseni apua tarvitsevia. Lahjoitusrahaa on kertynyt jo mukavasti. Jäljellä oleviin teoksiin voi käydä tutustumassa Tampereen keskustassa Sha2ndhand studiolla Pellavatehtaankatu 9:ssä.

Maria Leskinen,

Opetusvideot varjoteatterin kokeiluun kotona, kouluissa ja kerhoissaSuomen varjoteatteriyhdistys ry. on laatinut kolme varjoteatterin opetusvideota: Huvilan varjot 1 Varjojen tanssi, Huvilan varjot 2 Varjojen puutarha ja Huvilan varjot 3 Taikalampi. Videoilla esitellään tapoja kokeilla innovatiivista nyky-varjoteatteria kotoa löytyvillä välineillä. Videot kuvattiin keväällä 2020 poikkeustilan aikana Tampereen kaupungin ”Yhdenvertaisesti sinun” -rahoituksen turvin. Varjoteatteri on taidemuotona yhdenvertaisuutta tukeva. Varjot voivat koskettaa toisiaan ilmaisten herkkää läheisyyttä, vaikka ihmisten välissä on runsaasti fyysistä etäisyyttä. Varjokankaan takana itseilmaisu on helppoa niille jotka eivät halua olla huomion kohteena. Varjot mahdollistavat vapaan liikkeen myös niille joilla on fyysisiä rajoitteita. Valon ja varjon leikki auttaa keskittymään monia joille se muuten on vaikeaa. Varjo ylittää kielimuureja sekä kulttuurirajoja. Videot ovat nähtävissä Suomen varjoteatteriyhdistyksen yotube- kanavalla. Videot  on tekstitetty suomeksi ja englanniksi. Esiintyjät: Tytti Marttila ja Petri Lappalainen kuvaus ja editointi: Anne Savitie Musiikki: Jazz Cannibals, Jimbino Vegan.

Tytti Marttila, Suomen varjoteatteriyhdistys ry.

Ilmaista lyhytterapiaa 30 nuorelleYritykseni kasvun kausia järjesti Tampereen kaupungin Yhdenvertaisesti sinun -rahoituksella kevään korona-aikaan kolmellekymmenelle nuorelle ratkaisukeskeisiä lyhytterapia-tapaamisia zoomin kautta. Nuorten pahoinvointi on kasvanut, palvelut ruuhkautuvat ja moni nuori kärsii yksinäisyydestä ja kasaantuvista mielenterveyden haasteista. Matalan kynnyksen terapia- ja juttelukontaktit nousevat yhä tärkeämpään asemaan.

Osallistujan palaute: ” Koin lyhytterapian hyödylliseksi, sillä siitä sai erilaista näkökulmaa omiin ajatuksiin. Samalla huomasi oman ajattelun muutoksen, kun tapaamisia oli noin viikon välein. Sain myös apua siinä, miten kannattaa toimia tulevaisuudessa, jos kohtaan samankaltaisia vastoinkäymisiä. Pystyn varmasti hyödyntämään saamaani apua laajemminkin, vaikkakin tämä lyhytterapia kohdistui vain lyhyelle ajanjaksolle.”

Reetta Salminen, Kasvun kausia

Tietoa lapsen tukemisesta tunteiden käsittelyssä koronatilanteessaOrganisoimme keväällä 2020 verkkoluennon yhteistyössä Tampereen kesäyliopiston kanssa aiheesta ”Miten tukea lasta tunteiden käsittelyssä koronatilanteessa”. Luennolla kerroimme sosiaalipsykologi Kati Kärkkäisen kanssa, mitä lapsen tukemisessa on hyvä huomioida sekä miten lasta voi auttaa huolista kertomisessa ja tunteiden ilmaisussa.

Lapselle ominainen tapa käsitellä tunteita on toiminnallisuus. Luennolla esitellyt useat käytännön menetelmät ovat kaikkien saatavilla sivustolla www.lapsentunteet.fi. Sivuston tiedoista on hyötyä lapsen tukemiseen koronatilanteessa, mutta myös moniin muihin tilanteisiin, joissa aikuinen haluaa auttaa lasta ilmaisemaan ja käsittelemään tunteita toiminnallisten menetelmien avulla.

Susanna Uittomäki

Susanna Uittomäki,

Pihakonsertit ja musiikilliset tervehdysvideot palvelutaloille

Uululaiset kävivät lapsiryhmän kanssa esiintymässä kahdessa eri palvelutalossa kesäkuun alussa. Konsertoimme pihalla Kuuselan palvelutalossa sekä Kontukodissa. Kuvasimme  lasten kanssa myös musiikillisen tervehdyksen osana Tampereen kaupungin tarjoamia digitaalisia materiaaleja palvelutaloille. Lauloimme vanhuksille esiintymisissä ja videolla yhden itsetekemämme laulun ja kaksi kansanlaulua. Itsetehty laulu tehtiin lapsiryhmän kanssa yhdessä ja laulu kertoi isovanhemmista ja heidän tärkeydestä sekä kesästä.

 

Petra Käppi, Kulttuuriosuuskunta Uulu

Lapsenlasten hoito viikottain • Haen yksinhuoltajatyttäreni esikoisen eskarista kerran viikossa ja vietän illan tämän 6-vuotiaan ja 3-vuotiaan pikkusiskonsa kanssa. Tyttäreni pääsee tällöin lenkkeilemään ja muutoinkin saa omaa aikaa itselleen, kun taas mummi leikittää, laulattaa ja liikuttaa lapsenlapsiaan, jotka näin saavat säännöllisesti yhden aikuisen läheisen lisää elämäänsä.
Petra Kuuri-Riutta,

Sirkuskiertue palvelutaloihinFillarisirkus toteutti 25.6. – 31.7.2020 sirkuskiertueen Tampereen alueella sijaitseviin palvelutaloihin ja asumisyksiköihin. Esitys toteutettiin ulkoilmaesityksenä, jotta katsojat voivat nauttia esityksestä turvallisen etäisyyden päästä, vaikkapa ikkunan takaa tai parvekkeelta. Esityksiä järjestettiin yhteensä yksitoista kappaletta, kymmenessä eri kohteessa.

Fillarisirkus-työryhmä koostuu sirkustaiteilija Jarmo Humalajärvestä ja haitarimuusikko Toni Perttulasta. Poikkeuksellisen ajanjakson vuoksi yhdessä esiintyminen ei ollut mahdollista, joten Toni soitti esityksen taustamusiikit nauhalle ja Jarmo toteutti kiertueen esiintymiset taustanauhan kanssa.

Katsojilta saatu palaute oli äärimmäisen positiivista ja ymmärrys tämänkaltaisen toiminnan tärkeydestä on vahvistunut projektin aikana entisestään. Fillarisirkus aikoo jatkaa vastaavien kiertueiden toteuttamista jatkossakin.

Lämmin kiitos kaikille yhteistyötahoille ja katsojille.

Jarmo Humalajärvi,

Teatterista voimaa vuorovaikutukseen -toimintaa toteutettiin verkon välitykselläTeatteri Telakan ja Kehitysvammaisten Tukiliiton yhteishanke ”Teatterista voimaa vuorovaikutukseen” -toiminta etäyhteyksin otti ensiaskeleet menestyksekkäästi Rinnekoti -säätiön asuntoloiden ja päivätoimintakeskuskissa Tampereella touko- ja kesäkuussa 2020

Petri Mäkipää, Teatteri Telakka ry

Onkiniemi Ateljee - avoin tila taiteen tekemiselle ja kokemiselleOnkiniemi Ateljee on avoin ja ilmainen tila taiteen tekemiselle ja kokemiselle Tampereen keskustan kupeessa. Tilan tavoitteena on tarjota mahdollisuus tutkia oma luovuutta lähtökohdista riippumatta. Samalla tila tarjoaa turvallisen mahdollisuuden kohtaamisiin ja yhteistyön syntymiseen.

Hankkeen käynnistäjä ja mahdollistaja Maria Mattila on pitkän linjan kulttuurituottaja ja taiteilija. Hänet tunnetaan kansalaisia rohkaisevasta taidetyöstään ja kulttuuritiloista- ja tapahtumista kuten Keltainen Talo ja Kansankioski Romu & Random, sekä elokuussa 2020 järjestetty viikon ” kyläjuhla” Romu-festivaali.

Oman taiteellisen työskentelyn ohessa taiteen mahdollistaminen muille on Mattilla kutsumustyötä, josta hän saa liekin omaan tekemiseen.

Maria Mattila, Onkiniemi Ateljee

Ilves jalkapallon kummitoimintaa Koukkuniemeen

Ilveksen jalkapallo juniori- ja edustusjoukkueiden väki sekä toimiston poppoo tekivät kortteja ja erilaisia tervehdyksiä niin videoiden kuin kirjeiden muodossa Koukkuniemen vanhainkodin asukkaiden iloksi. Viestinä oli ”olette tärkeitä emmekä me ole unohtaneet teitä korona-aikanakaan”. Projekti toteutettiin osana Tampereen kaupungin #yhdenvertaisestisinun hanketta.

Saku Rinkinen, Ilves ry

Nuorten oma talliTuunauspaja on nuorten oma ”talli” jossa he saavat rakennella omia kulkupelejä sekä yhteisprojekteja yhdessä kavereiden kanssa.  Paja on myös paljon muutakin kuin rakentelua ja korjaamista, paja tarjoaa nuorille mm. aikuisten tukea, yhteisöllistä tekemistä, retkiä, kesätyötä, erilaisilla ajoneuvoilla ajelua, tapahtumia…
Tuunauspajan on poliittisesti sekä uskonnollisesti sitoutumaton. Meillä on nollalinja syrjinnälle, kiusaamiselle ja päihteille.
Akaan Tuunauspaja haluaa osaltaan vähentää nuorten eriarvoistumista, luoda siltaa sukupolvien välille ja elävöittää Akaata
ANNAMME NUORILLE ERILAISEN VAIHTOEHDON PERJANTAI-ILTOIHIN!
Tuunauspaja toimii vapaaehtoisvoimin ja on nuorille maksuton! Avoinna paja on joka perjantai kello 18:00-22:00.
Akaan RengasCenter mahdollistaa toiminnan tarjoamalla tilansa sekä välineensä pajalaisten käyttöön.
Arttu Käpylä, Akaan Tuunauspaja ry

Hassuttelua, tukea ja apua Nuorten TurvasatamassaJärjestimme koronakevään aikana Nuorten Turvasatamassa (discord-serveri) yhteisiä hassuttelu- ja hauskanpitohetkiä 13-29 -vuotiaille lastensuojelun avo-, sijais- ja jälkihuollon piirissä oleville ja olleille nuorille, sijaisperheiden biologisille lapsille ja sijoitettujen lasten kotiin jääneille sisaruksille. Lisäksi tarjosimme nuorille apua ja tukea heitä mietityttäviin asioihin niin yleiselle keskustelupalstalla kuin yksityisviestein.

Toiminta laajentui 1.7.2020 alkaen ja olemmekin voineet tehdä edellä mainittuja asioita laajemmalla työntekijäporukalla siitä asti ja ainakin vuoden 2020 loppuun saakka. Nuorten Turvasatamassa kaikki työntekijät (=ylläpito) ovat olleet elämänsä aikana jollain tavalla lastensuojelun kanssa tekemisissä; joko asuneet sijaishuollossa, ovat sijaisperheen biologisia lapsia tai ovat olleet lastensuojelun avohuollon asiakkaina. Vertaiset tietää ja osaa auttaa nuoria, jotka ovat jollain tavalla kosketuksissa lastensuojelun kanssa.

Tähän mennessä Nuorten Turvasatamassa on pidetty esimerkiksi erilaisia peli-iltoja, lastensuojelun vaikuttamiseen liittyneitä työpajoja, joogattu, rentouduttu, jaettu Elastisen konserttiin lippuja ja paljon muuta mukavaa tekemistä.

Nuorten Turvasatamassa nuoret päättävät itse mihin, milloin ja miten haluavat osallistua. Voit siis tulla mukaan ylläpidon järjestämään toimintaa, höpötellä muiden kanssa, kun susta tuntuu hyvälle, seurailla vaan muiden puuhastelua tai vaikka järjestää itse jotain kivaa tekemistä porukalle (me maksetaan kustannukset, jos sellaisia tulee!).

Jos olet siis 13 – 29 -vuotias nuori, jolla on kokemuksia lastensuojelusta, tervetuloa Nuorten Turvasatamaan!

Onni Westlund, Pesäpuu ry

Pihakonsertteja eri puolilla Tamperetta!Lähdin Äitienpäivän jälkeen liikkeelle nuotit salkussa, äänetoistolaitteet auton paksissa ja mukaan lyöttäytyi myös Tapani Luojus jonka mukana kulki midihanuri. Tällä varustuksella saimme kuulumaan pienen orkesterin äänet, haitarin koskettimet, viulun, kitaran, basson ym.

Esitimme kesän aikana yli 50 pihakonserttia kerrostalojen , hoivakotien ja palvelutalojen pihoissa. Kohteissa oli karanteeni ikäisiä ihmisiä ja asujia jotka eivät nyt voineet tavata normaaliin tapaan ystäviä, sukulaisia ja muutenkin ohjelmatarjonta oli kovin vähäistä.

Konserttiohjelmamme oli puolen tunnin pläjäys musiikkia joka soi 60-luvulla radiossa ja olivat sen ajan hittejä. Sekaan kerroin humoristisia juttuja jotta saisimme hymynkaretta suupieliin.

Toiminta tuntui olevan kovin tarpeellista ja palautteen mukaan tämä sai mukavia muistoja mieleen. Tunneskaala kuulijoilla oli itkusta nauruun. Meille esittäjille jäi tästä lämmin tunne rintaan ja tunsimme tekevämme juuri oikeaa asiaa. Jatkamme syksyn aikana toimintaa ulkona ja joissakin paikoissa ehkä myös sisätiloissa. Yhdessä pitää mennä eteenpäin kaikki huomioiden ja ketään ei unohdeta. Näin sen voi kiteyttää ”Yhdenvertaisesti Sinun.” Terveisin Martti Kuurila

Martti Kuurila, Martti Kuurila & Tapani Luojus

Kuntouttavan työtoiminnan kehittäminen

Hybridipaja, etä ja lähipalvelu 1.8.2020 alk.. Samoin ajan 1D palvelua autisteille ja nepsyille yllläpitokuntoutukseksi samoin eduin kuin 1B palvelu kuntouttavassa työtoiminnassa.

Katja Annika Kolu, Itsenäinen kuntoutuja/kansalaisaktivismi/ sosionomi (Amk)

Lainasto Nuutajärven Lasikylän PuukonttorissaPuukonttorin tiloissa on kaikille avoin lainasto. Saimme ”alkupääoman” lahjoituksena paljon hyvää luettavaa, joka on joko lainattavissa, vaihdettavissa tai ostettavissa pienellä rahalla. Saaduilla rahoilla olemme ostaneet käsidesiä yleisiin tiloihin, lainattavan pihapelin, katuliituja ja kukkasia Puukonttorin edustalle.

Mari Patja, Ilone

Saa poimia

Sakasen marjatarhalta Tarttilasta saa poimia auringonkukkia omaan maljakkoon.

Leena, Sakasen marjatarha

Soppatorstait Pytingillä Pälkäneen Luopioisten kirkonkylässä

Kulttuuriyhdistys Mikkolan navetta yhdessä SPR:n ja Aitoon koulutuskeskuksen (Mikkolan navetta on tukea tarvitsevien oppilaiden työssäoppimispaikka) tarjoaa kahvila Pytingissä soppaa torstaipäivisin, vapaaehtoinen maksu SPR:n lippaaseen.

Tiina Poutanen, Muodonmuutoksia ry

Puhelinkaveritoimintaa hervantalaisille ikäihmisilleYSTI ry:n Verkko järjesti korona-aikana uuden hankkeen, ”Puhelinkaveritoimintaa hervantalaisille ikäihmisille”, jonka mahdollisti Tampereen kaupungin Yhdenvertaisesti sinun -kerta-avustus. Puhelinkaveritoiminnassa vapaaehtoinen tulikin normaalin kasvokkaisen tapaamisen sijaan lankoja pitkin asiakkaan kotiin. Puhelintukea tarjottiin kaikille yli 65-vuotiaille, yksinäisyydestä kärsiville hervantalaisille, jotka olivat koronatilanteessa eristyksissä kotonaan ja kaipasivat sosiaalista, vastavuoroista kohtaamista, yksinäisyyden lievittämistä sekä kokemuksen kohdatuksi tulemisesta. Mukaan lähti 20 asiakasta ja 20 vapaaehtoista.

Hankkeen olennainen osa oli työntekijän matalan kynnyksen jatkuva tuki, jotta vapaaehtoiset jaksoivat kuunnella asiakkaiden huolia ja jaksoivat itse näissä poikkeusoloissa.

Puhelinkaverin ääni sai kasvot, kun Verkon puhelinkaveritoiminnassa mukana olleet vapaaehtoiset ja asiakkaat tapasivat  kasvokkain 19.8. ja juhlivat yhdessä hankkeen loppujuhlassa. Ravintola Pranzo Hervannassa tarjosi mainiot puitteet ja tarjoilut juhlalle ja Matrocks Oy:n Henna Leppäsen ihana haitarimusiikkiesitys huipensi illan. Kaikki saivat mukaansa pienen lahjan.

Irma ja Virve tapasivat nyt ensimmäistä kertaa kasvokkain.
– Puhelinkaverini oli hyvin sympaattinen. Häneltä ei tullut tyypillisiä ikäihmiselle esitettäviä kysymyksiä voinnista ja terveydestä, vaan me puhuimme ihan normaaleista asioista, Irma kehuu.
Korona-aikana erityisesti ikäihmiset kokivat yksinäisyyttä. Niinpä Virvekin kyseli Irmalta, onko hän ollut yhteydessä muihin ihmisiin.
– Puhelinkaveritoiminta oli joustavaa ja helppoa. Sovin itse asiakkaan kanssa, milloin soittelemme. Keskustelimme siitä, mistä puhetta riitti ja mistä löytyi yhteisiä aiheita. Koska toimin myös Verkon kauppakaverina, varmistelin, tarvitseeko Irma kauppa-apua, mutta ei tarvinnut, puhelintuki oli riittävä apu, Virve summaa.

Osa asiakkaista ja vapaaehtoisista jää Verkon toimintaan jatkossakin.

Minna Naukkarinen, Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry

Värikästä katutaidetta eri puolille kaupunkia!Maalaamme taiteilijoiden ja lapsiperheiden yhteistyönä upeaa värikästä alikulkutunnelitaidetta eri puolille kaupunkia!

”Kaupunki värityskirjana”- niminen katutaidehanke tuo pirteitä värejä ja hauskoja kuvia arkiympäristöihin ja pyöräreiteille. Taidetunneleita voi bongata Leinolasta Kaukajärven soutustadionille vievän kevyenliikenteen väylän varrelta ja syyskuun lopulla valmistuu alikulkutunnelitaidetta myös Takahuhdin ja Messukylän koulun kohdalle.

Seuraa somessa @sirkusrakkauspumpum #kaupunki värityskirjana #alikulkutunnelitaidetta #sirkusrakkauspumpum

Myös kymmenet pienet sähkönjakokaapit eri puolilla kaupunkia ovat saaneet taideteoksia pintaansa . Tätä katutaideprojektia voi seurata somessa tunnisteella #iloisetsähkökaapit

Piritta Suominen, SirkusRakkausPumPum

We were able to provide online lessons for free to over 2000 people! This was the best feeling! “Digital Culture Connect.”

Hi, this is Daniel Paul from the House of Dance Tampere.

Myself along with 9 more artists came together to make a dream project available for everyone for free with the help of Tampere City!! The Project was called ” Digital Culture Connect”

We as artists believed that through art we can spread, joy, happiness, and do good for the community and this project was just perfect for that.

We were artists based in Tampere, came together to give free live lessons online during the difficult time of COVID-19. ”Our idea is to tackle loneliness and promote a healthy and happy life.

When the COVID-19 situation lasting longer than expected, the illness it causes, are spreading among communities in many parts of the world, phrases such as “social distancing,” “self-quarantine” and “flattening the curve” are showing up in the media. The COVID Situation has gotten people also physically, emotionally, and financially drained. Loneliness and boredom is the most significant problem during these challenging times.

Live Lessons

 • Just Dance
 • Live Singing
 • Mindfulness
 • Salsa
 • Beer Yoga
 • Bachata
 • Reggaeton
 • Stretching
 • Tricking
 • Bollywood

Ten artists from Tampere came together to give everyone amazing lessons online for free, which helped solve the problem to an extent. Ten artists who are experts in their fields are joining hands together during this challenging time to give back to the community. This project was for people from all walks of life and all genders.

Artists for this project were

Daniel Paul (CEO House of Dance, Tampere Dance Festival)
Vellu Saarela ( tricker and owner of Legend Trick Gym)
Karina Saarela ( Circus artists, acrobat, Legend Trick Gym)
Mauricio Alvarez ( Dancer and Founder Makumba)
Miranna Alvarez ( Dancer, Makumba)
Aino ( Dancer and Founder of Makumba)
Laari Altonen ( Musician, Kultuutikeskus Uulu)
Anne Pajari ( CEO Mamma Bear, Mindfulness expert)
Leea Lepistö ( singer, Actress- Freelancer)
Elisa Piispanen ( actress- Tampereen Teatteri- Beer Yoga)

Through this project, we were able to have an enormous reach

Facebook Post reach – 29,000
Post Engagement – 17,000
Vidoes Viewed – 26,000
Youtube reach – 15000
Article Published in Kaleva.fi
Facebook post in Tampere European capital of culture bid Fb pages
Press release in USA Today
People from 10 different countries Joined

(Finland,Sweden, France, Greece, Turkey, India, Canada, USA,Spain, Russia, and Germany)

There is no better feeling like helping the people in Need Especially ”Through Art”

Kindly,

Daniel Paul

Check our site for future specials: www.houseofdance.fi

 

Daniel Paul, House of Dance

Tampereen Teatteri käynnistää projektin yhdenvertaisuuden parantamiseksi

Tampereen Teatteri käynnistää  yhdenvertaisuuden parantamiseksi ja uusien yleisöjen saavuttamiseksi projektin Teatteri poikkeustilassa – Tampereen Teatteri Oy:n uudet palvelut. Projekti toteutetaan elokuusta 2020 kesäkuun loppuun 2021.

”Tampereen Teatterilla on upea yleisöpohja, mutta koen että meidän on oleellisen tärkeää palvella myös niitä, jotka eivät teatteriin pääse. Teatterin seinät eivät saa olla esteenä. Meidän pitää uudistua, kehittyä ja löytää uusia tapoja kohdata uusia yleisöryhmiä. Koen, että yhdenvertaisuus taiteisiin ja kulttuuriin osallistumisessa ei tällä hetkellä toteudu”, sanoo Tampereen Teatterin uusi teatterinjohtaja Mikko Kanninen.

Projektissa kehitetään palveluita, jotka ovat sote- ja hyte-alan tarpeisiin vastaavia, taiteellisesti ja teknisesti laadukkaita sekä käyttäjäkokemukseltaan erinomaisia.

Digitaalisten palveluiden osalta kehitetään virtuaaliteknologiaa hyödyntäviä teatterielämyksiä sekä digitaalisia asiakaspaikkoja Tampereen Teatterin ohjelmistossa oleviin esityksiin.

Teatterin yleisötyöhön kehitetään räätälöityjä, luokse vietäviä teatterielämyksiä niille, jotka eivät omavoimaisesti pääse teatteriin. Elämyksen voi toteuttaa pienessäkin tilassa ja mahdollisesti hyvinkin rajatuissa pandemiaolosuhteissa.

Business Finland on myöntänyt projektille kehittämisrahoitusta liiketoiminnan häiriötilanteisiin.

Linkki tiedotteeseen: https://tampereenteatteri.fi/2020/08/24/tampereen-teatteri-kaynnistaa-projektin-yhdenvertaisuuden-parantamiseksi/

Sanna Huhtala, Tampereen Teatteri